Välkommen

middag i reims

Varför denna blogg?

Det var här på min första resa till Alsace där allt började, intresset för viner och för Frankrike. Jag är fascinerad av att smaka olika viner, lära mig mera om vad som gör att smaken ändrar. Varför smakar samma druva olika från olika delar av världen? Se druvan bakom vinet? Se vinodlaren bakom vinet. Kombinera resande med vin. Jag är absolut ingen expert, vinprovning på gräsrotsnivå helt enkelt. Anledningen jag påbörjade den här bloggen är mera självisk, vi har varit på flera vinresor, rest till vinregioner, vi har deltagit i flera olika former av vinprovningar och ville dokumentera det för eget bruk, i första hand. Och sen om du och någon annan kan hitta tips och hjälp, är det ju ännu bättre. Man kan inte döma någon att inte vara vinkännare, det räcker att vinet smakar bra i din mun!

Uppdelning av Bloggen

I första hand har jag tänkt dela upp bloggen i Resor, där jag i mera detalj berättar om våra resor till olika vinregioner. Försöker därmed ge er som är intresserade av samma regioner tips, vad vi har sett och gjort. Fråga gärna om ni vill veta mera!

Däremot under Vinprovning har jag tänkt lyfta fram vinprovningar, eller bara enstaka vin jag/vi har smakat. Alltså enkelt och kort berätta hur det smakat och eventuellt med vad vi kan rekommendera att äta det med. Ett Glas Vin blir en mer allmän sektion om viner jag smakat, platser jag besökt mm. Under Vykort har jag tänkt skriva i vykortsform från intressanta platser jag har besökt men där kan också komma sånt som inte passar in någon annanstans, som inte har med vin att göra. Eftersom man ofta njuter vin tillsammans med mat, så har jag lagt till en sektion Lite Tilltugg, där det kommer tips och upplägg på mat och tilltugg. Ibland i kombination med vin.

Aktuellt med bloggen

Nu blir det inte vinresor på ett tag med tanke på nuvarande situation i Världen. Så jag drömmer mig gärna tillbaka till olika resor och platser genom vinerna. Jag har också en idé om att smaka viner som är valda enbart för etikettens skull. Jag har redan några vin som ligger och väntar. Ge mig gärna tips på vad ni vill läsa.

Vem är jag?

Själv är jag däremot född mitt i sjön i Åbolands skärgård. Men växt upp och gått i skola på Åland, flydde på finnbete till Sodankylä i Lappland 1994 och är på samma resa än… Bodde sex år i Rovaniemi innan jag gjorde mig hemma i Tammerfors regionen 2001.

So much wine