Ädla bubblor i Champagne

Ädla bubblor i Champagne

Intensiva dagar i Bubblornas rike

Besök Champagne i kombination med resa till Alsace. Efter att Alsace stal mitt hjärta på vår första resa. Bestämde vi då oss redan på hemresan, att vi inte hade sett tillräckligt, utan att vi absolut måste åka igen. Så fort som möjligt, vilket blev sommaren efter.  Under vintern som sen gick hade vi också hunnit bekanta oss med flera champagner och ville gärna lära oss mera om champagne och se var och hur det tillverkas. Läs om det här: Laurent Perrier i Tammerfors

Så när juli kom flög vi till Frankfurt, hyrde bil och körde västerut mot norra Frankrike till Champagne.  Körtiden från Frankfurt till Éperney skulle vara ungefär fyra timmar om vi hade åkt kortaste vägen. Man kan också flyga till Paris och ta tåget till Reims, som tar ca 45 minuter.

En vy i Rudesheim.
Minnesmärket i Rüdesheim uppe i vinodlingen
En målning på en vägg.

På vägen tog vi oss dock en avstickare för en lunch i vinstaden Rüdesheim vid Rhen. Mest för att jag hade varit där förut, på klassresa nästan 30 år tidigare! Vi tog oss också tid till att besöka två vinodlare. Georg Breuer och Balthasar Ress. Vi köpte med oss några flaskor från dem båda.  Vandrade lite längs floden, tog några kort på bland annat minnesmärket. Det var ungefär allt jag mindes från mitt första besök. Sen fortsatte vi vår körning till vår destination i Champagne, staden Éperney.

En stor champagnekork i blomrabatten.
Èperney
En gata i Reims.
Reims

Besök knutpunkterna i Champagne

Det två viktigaste orterna när du du besöker Champagne är Èperney och Reims. Här har stor del av de större men även många mindre champagnehus sitt säte.  I Èperney finner ni den legendariske Avenue de Champagne som kantas av champagnehus, tex Moët&Chandon och Pol Roger.  Vi koncentrerade oss bara och enbart på champagne på vår visit, förutom att vi tittade in i katedralen Notre-Dame i Reims förstås. Så lite kulturella var vi i varje fall. Två dagar är absolut i kortaste laget, men vi hade på förhand bestämt vad vi ville se, så det räckte för oss som vårt första besök i Champagne. Det blir säkert igen någon gång. Vi hade väldigt intensiva dagar, men om man vill hinna se även övriga delar av Champagne, så rekommenderar jag att lägga till några dagar.

Katerdralen Notre Dame i Reims.
Katedralen Notre-Dame i Reims
Vägskylt med Avenue de Champagne.
Besök Avenue de Champagne i Èperney

Vi övernattade på Hotel de la Cloche lite utanför Éperneys centrum på vårt besök i Champagne.  Hotellet hade sett sina bästa dagar och var ganska slitet och i stort behov av en ansiktslyftning. Personalen var dock trevlig och hjälpsam.  Vi anlände ganska sent på kvällen och åt i hotellets restaurang.  Maten var ingen höjdare men gjorde i alla fall vad den skulle, så vi skulle få sova utan att magen knorrade. Tog oss en liten kvällspromenad innan vi efter en lång dag kunde krypa ner under svala lakan och ta igen oss inför nästa dags äventyr.  

Olika storlekar av champagne flaskor.

Besök till Champagnehuset Veuve Clicquot

I Reims hade vi bokat in besök hos Veuve Clicquot – Änkan Clicquot. Vinhuset är grundad 1772 av Phillip Clicquot men blev känd genom Madame Barbe Clicquot som tog över firman vid 27 års ålder när hennes man dog efter bara sju års äktenskap.  Madame Clicquot var alltså svärdotter till grundaren Phillip. Dessutom var det Madame Clicquot som utvecklade firman och hon ledde den ända till sin död vid 89 års ålder. Hon anses som en av de första och främsta kvinnliga ledarna och kallades allmänt för ”la grande dame de la Champagne”.

Vi deltog i en grupprundtur och vår guide berättade med passion och värdighet om husets historia och viner. Han tog oss ner till vinkällaren, som är nere i gamla kalkstensgruvor, som för övrigt finns under hela Reims.  Långa tunnlar med mängder av flaskor som låg och vilade och mognade. Guiden visade oss hur champagnen lagras och hur det ser ut när den roteras, som är en process att få den så kallade jästklimpen samlad i halsen på flaskan.

Änkan med 150 år på nacken

Jag väntade hela turen och tänkte ställa frågan flera gånger men svaret kom som La Grande Finale på hela rundturen. Där stod hon, på en pedistal bakom galler och lås, ”Madame Clicquot” själv, alltså flaskan som legat i Ålands hav i ca 160 år när dykare hittade dem år 2010. Guiden berättade att den hittades i Östersjön men preciserade inte närmare var. Efter turen berättade jag för honom att jag är från ön flaskorna hittades, han i sin tur, blev fascinerad av den vetskapen och kände mycket väl till Åland vid namn.

Efter rundturen fick vi smaka av deras Cuvée och strosa runt i trädgården. Rundturen kan mycket väl rekommenderas, det finns flera olika att välja på, och de är lätta att boka online på deras hemsidor. De har också en liten butik om man vill köpa hem av deras champagne eller annars bara en massa orangefärgade ”grejer” så som paraply, väskor och liknande.

Veuve Clicqout

En gammal flaska champagne.
Änkan som legat på havets botten i ca 160 år.
Fyra glas champagne Veuve Clicqout.
Smakprov på Veuve Clicqout Cuvée
Långa korridorer nere i kalkstensgruvorna med champagneflaskor.
Kalkstenstunnlar under Reims
Dammiga flaskor champagne som lagras.

Prestigefyllt besök privé

Nästa besök i Reims var hos Maison Ruinart. När vi steg in i champagnehuset och vår guide Pierre tog emot oss och förde in oss att vänta i en sal fylld med konst och glas, en stilig antik soffa och utsnidat glasbord, då kändes Veuve Clicquot väldigt low price.  Ruinart Maison de Champagne är grundat av Nicolas Irénée Ruinar 1729 som det första champagnespecialiserade vinhuset.  Han var brorson till munken Dom Ruinart, som lärde honom att tillverka champagne. Vinhuset är det äldsta ännu verksamma och var inom samma familj ända till år 1963.

Vi hade bokat tur med en grupp, men eftersom de åtta andra aldrig dök upp så fick vi privat tur med Pierre, för de åtta andra dök aldrig upp. Åter gick vi ner i kalkstensgruvorna och gick längs ändlösa gångar med årgångs champagner som låg och mognade. Efter rundturen fick vi avnjuta fyra stycken Ruinart champagne, helt underbara, fyllde munnen med arom, bubblorna lagom stora och eftersmaken lång och fräsch.  Deras Blanc de blancs är min absoluta favorit.

Maison Ruinart

Konstverk av ett bord och rinnande glas
Glaskonst hos Ruinart
En flaska champagne i ett konstverk.
Fyra flaskor av champagnen Ruinart.
Fyra glas av champagnen Ruinart.

Munk med vinaktigt intresse

I Éperney besökte vi Moët & Chandon. Vi hade inte bokat någon rundtur, vilket också de erbjuder, eftersom vi tyckte att vi hade sett tillräckligt med kalkstensgruvor för den här resan. Det spelar nog ingen roll vilket champagnehus du tar en vintur med, gruvorna ser nog mer eller mindre likadana ut. Att tänka på är då vilket champagnehus historia eller smak som intresserar mest och välj därefter. Utanför Moët&Chandon står statyn av Dom Perignon som var en benediktmunk som levde 1638-1715 och hade stort intresse av vintillverkning och hade stor inverkan på tillverkningsmetoderna av bland annat champagne men var inte den som uppfann den. Han var dock så pass viktig man att en av Moët&Chandons prestigefyllda champagne har fått sitt namn efter honom.

Staty av Dom Perignon.
Dom Perignon
Olika storlekar på champagne flaskor, Moet & Chandon.

Via Aÿ

I Aÿ besökte vi två champagnehus Bollinger och Ayala. Eller mera bestämt tittade vi in, eftersom vi inte hade bokat något på förhand.

Bollinger grundades 1829 och leddes av samma familj ända till 2008. Deras champagne är ganska robust och fyllig. Bollinger cuvée 1974 kan man även bonga självaste James Bond att dricka i filmen  Levande måltavla (A view to a Kill) från 1985. De hade ett litet utställningsrum, som man kunde bara kliva in i, men där fanns ingen personal på plats just då.

Ayala ligger inte långt ifrån Bollinger och är grundat 1860 av Edmond de Ayala och ägs och leds av samma familj ännu idag. Vi känner väl till Ayala tack vare att de tillverkade en champagne till äran av Finlands 100 års dag ”Wine Gallery Suomi Finland 100” säljer Alko ännu. Här tittade vi bara in och fick med oss en broschyr hem. De hade ingen butik eller liknande bara lite broschyrer och flaskor utställda vid ingången.

007 på Bollinger flaskan.
En flaska Bollinger Champagne i en cooler.

Besök nästan i misstag

Eftersom vi deltog i en vinprovning med Laurent-Perrier hemma under vintern, så beslöt vi oss för att köra via Tours de Sur Marne bara för att se var det ligger. De erbjuder inte några rundturer eller har ingen butik att besöka, men vi strosade runt på innergården och läste lite på en anslagstavla när en dam kom och frågade vad vi letade efter. När vi berättade varifrån vi kom och att vi hade deltagit i n vinprovning med deras viner i Finland bad hon oss följa med in och vi blev visade att vänta i en soffa.

Vi satt där lite förvånade och undrade vad kommer att hända nu. Efter en liten stund kom en Madame och erbjöd oss att sätta oss i en annan sal och där blev vi bjudna på deras champagne med lite tilltugg. Helt spontant och oväntat bara för att vi hade varit på deras tasting i Finland.  LP är grundat 1812 och erbjuder välbalanserad och fräsch champagne. Sånt kan hända på besök i Champagne.

Två glas champagne och lite tilltugg hos Laurent-Perrier.

Tillverkningen i ett nötskal

Vad gör då champagne till champagne. De flesta vet ju att champagne är mousserande vin som är tillverkat bara i regionen Champagne och ingen annan får använda namnet. Dessutom godkända druvor till champagne är Chardonnay (grön), Pinot Noir (blå) och Pinot Meunier (blå). Vad jag verkligen lärde mig på den här resan är hur stor betydelse de olika druvorna verkligen har för smaken och även i vilken proportion de har i slutprodukten. Dessutom var det riktigt fascinerande att upptäcka att jag kunde känna vilken druva som de använt.  Vid Blanc de Blancs, (vitt av vitt) använder de endast Chardonnay.. Den är mina favoriter. Vid Blanc de Noir, (vitt av svart) som däremot innehåller båda eller en av de två blåa.

Champagnemetoden, Methode Traditionelle, betyder att vinet fermenteras (jäses) två gånger, varav den andra gången i flaskan. Efter första fermenteringen, flaskas vinet med kapsyl och lagras. Andra fermentering sker i flaskan. Sen roteras flaskorna och lutas gradvis mer och mer för att få jästen och andra restprodukter att samlas i halsen på flaskan. Efter det fryses flaskhalsen ner. Man öppnar kapsylen och trycket i flaskan skjuter ut jästproppen. Därefter fyller man på med vin och eventuellt socker, korkas, etiketteras och läggs i källaren för att mogna ytterligare. Många andra mousserande använder samma metod, tex Cava i Spanien och Crémant i övriga Frankrike. Detta i korthet hur champagneproduktionen går till.  Själva historien bakom champagne husen är också väldigt fascinerande. Vilken historia, händelserik och lång

Vindruvor Chardonnay.
Chardonnay
Blomrabatt i Hautvilles.
Besök Champagne Hauervilles

Sammanfattning Besök i Champagne

Vad jag verkligen lärde mig på vårt besök i Champagne var hur stor betydelse druvsorten har på smaken på slutprodukten. Men även hur mycket pengar som ligger i Champagne. När man besöker Champagne och de olika champagnehusen ser man hur mycket prestige och pengar är nerlagt på att hålla en värdefull bild av champagne. Och visst, champagne är champagne, det kommer man inte ifrån. Även om vi har smakat väldigt goda Crémant eller Cava, så är det ändå Champagneflaskan man tar fram när det är något speciellt man vill fira. Så de har verkligen lyckats i sin marknadsföring.

Dock i närheten av Avenue de Champange i Eperney, invid den stora parkeringsplatsen finns en champagnebutiken, som säljer champagne från mindre odlare och betydligt förmånligare än vad de större husen hade att erbjuda. Kan varmt rekommendera att titta in där innan ni ger er av hemåt.

17-24.7.2017

Läs Om resan till Alsace: Det var som att komma hem – Alsace!

Vår första resa till Alsace: Jag gav Alsace lillfingret och det tog hela handen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.