Sylvaner Colmar

Alsace druvan Sylvaner och Colmar

Nu kommer turen till Sylvaner i min presentation av druvor från Alsace och samtidigt en tur till Colmar. Sylvaner är väl en av de lättaste och mildaste av druvorna som odlas här. Det är ofta med den druvan som en typisk vintasting i Alsace börjar med, just därför för att den är så mild, sen kommer nog Pinot Blanc. Dessutom ligger Sylvaner kanske lite i skuggan av de mera framträdande druvorna så som Riesling, Pinot Gris och Gewurtzraminer och dess odlingar har fått ge vika för många mer framträdande viner på senare tid. Men den har väl sin plats i familjen tycker jag.

Druvan Sylvaner/Silvaner

Sylvaners perfekta växtplatsen är sval, men ändå skyddad av vind och kyla. Vilket både Alsace och Tyskland ger denna druva. Jordmånen ska gärna ha en blandning av sandsten och kalkhaltig lera. Sylvaner är en grön vindruva som är en korsning mellan Traminer och Österreisch weiss. Den odlas främst i Tyskland, Alsace och i Schweiz, där den kallas Johannisberg. Den finns även i någon liten utsträckning i Italien och Österrike, men knappt alls utanför Europa. De bästa Sylvaner lär man hitta i Franken, men jag har ännu inte smakat annat än från Alsace, än så länge. Däremot finns det ett Grand Cru i Alsace som odlar Sylvaner och det är Zoltenberg. Vilket har gett lite mera prestige åt druvan.

Sylvaner

Sylvaner ger angenämt torra viner men är även naturligt syrliga med lite sötma. Vinerna är ofta ljusgula med en jordig doft och har inslag av gula äpplen, melon och mandel. Passar bra som apertiv, till lättare fiskrätter och skaldjur, samt även till surkål sägs det.

Domaine Gustave Lorentz

En familj, en by och sju generationer av vinodlare. Vinhuset grundades 1836 och de odlar i byn Bergheim i hjärtat av Alsace med 33 hektar. De är klassificerade med Grand Cru Altenberg de Bergheim och Grand Cru Kanzlerberg.

Vinet vi dricker är Gustave Lorentz Sylvaner 2018 Reserve. Ett friskt och mineraliskt vin som passar väl till vår ungs lax med risotto. Särdragen enligt Alko är:  Torr, hög syra, citronkaraktär, inslag av gröna päron, svag vitvinbärston, lätt örtighet. Pris: 11 EUR (för år 2019)

Sylvaner

Eftersom jag har bara kört igenom Bergheim, där Gustave Lorentz håller till så väljer jag att lyfta fram Colmar i min presentation av en by i Alsace. Även därför att i Colmar finner man inte vinodlare men är ändå en väldigt viktig knutpunkt i Alsace och längs med Route de Vin.

Colmar

Colmar är centrum och största orten i centrala Alsace. Större städer är Strasbourg i norr och Moulhouse i söder. Här finns mera utbud i form av aktiviteter, övernattning, mat, kultur mm än många andra mindre byar. Staden är grundat på 800-talet och har hört ömsom till Tyskland, ömsom till Frankrike, vilket gäller för hela Alsace förstås. Här bor ca 70 000 och med omnejd runt 100 000 personer. Hit kommer man även med tåg från Paris, via Strasbourg. Hela resan tar ca 3,5 timmar men från Strasbourg är det ungefär en timme. Flyger man till Frankfurt, är det enklast att hyra bil, även det går regelbundet bussar mellan Frankfurt och Strasbourg.

Colmar
Colmar

Vi har bott här på Bed&Breakfast mitt i centrum av staden. Det är en väldigt trevlig stad med många trevliga restauranger. I det så kallade Petite Venice, som är ett litet område med kanaler, vackra blomuppsättningar och bra restauranger. Här kan man även ta en gondoltur på kanalerna i riktigt Venedig stil. Alldeles intill ligger även Fiskarnas kvarter med flera väldigt bra fiskrestauranger att tillgå. Just här befann sig distriktet för båtsmän och fiskhandlare på mitten av 1600 talet och hade en viktig roll i fiskaffärerna på den tiden.

Frihetsgudinnan och Colmar

Auguste Bartholdi (1834-1904) är kanske inte så känd vid namn, men säger man Frihetsgudinnan. Då vet alla vad man pratar om. Han är alltså skulptören bakom Frihetsgudinnan (1886) och han var hemma just från Colmar. Nu finner man ett museum i hans födelsehem här. Dessutom finner man en 12 meters replik av frihetsgudinnan som sattes upp för att hylla 100 årsdagen från Bartholdis bortgång.

Colmar

Julmarknaderna är viktiga i hela Alsace och det är något vi ännu får drömma oss till att få uppleva. Speciellt här i Colmar lär den vara väldigt fin med marknader och julsånger.

Bilden lånad från: https://www.noel-colmar.com/en

Colmar är annars en väldigt bra bas för ett besök i Alsace. Härifrån har man nära till många mindre byar och vinodlare. Man kan även cykla runt i byarna från Colmar.

Läs om våra besök till Colmar:

MED TÅG I ALSACE

DET VAR SOM ATT KOMMA HEM – ALSACE!

JAG GAV ALSACE LILLFINGRET OCH DET TOG HELA HANDEN

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.