Amarone för hela slanten

Amarone för hela slanten

1.2.2019

Vår första vinprovning på relativt nyöppnade Winebridge i Tammerfors. Dessutom ägaren själv och Vinexperten Timo Jokinen höll i vinprovningen själv. Vi fick smaka på sex olika Amarone del Valpolicella viner med den sk Valpolicella blenden som alltså betyder att Corvina har största andelen, sen kommer antingen någon av Rondinell, Corvinone, Oseleta, Croatina mfl.

Amaro = besk

Namnet lär komma från italienskans Amaro (besk), vilket förklarar min känsla varje gång jag smakar en Amarone. För mig är den ofta väldigt aggresiv men förstås undantag finns.

Vinet görs alltså i Valpolicella som hör till Italiens största vinregion Veneto. Valpolicella ligger precis norr om staden Verona som vi känner för bland annat Romeo och Julia.

L’appassimento torkade druvor

Amarone della Valpolicella görs av druvor som torkats tre till sex månader innan det pressas. skörd lägger man alltså druvorna på torkning i lådor, som ställs på välventilerad plats och dessa pressas sen först tidigaste i januari  Den måste ha minst 14% i alkoholhalt och lagras i minst tre år innan det får säljas. Processen att torka druvorna innan press heter l’appassimento. Smaken är typiskt fyllig med smaker av mörk frukt, russin och choklad. Den har dessutom lång eftersmak. Man ska däremot låta den mogna ca fem år efter skörden. Yngre är de ännu skarpa och saknar fylligheten.

Amarone
Vinerna vi smakade

Viner vi smakade:

Meroni Il Velluto Amarone della Valpolicella Classico

Meroni Il Velluto Riserva, Amarone della Valpolicella Classico DOCG,

Morar Amarone Classico della Valpolicell,

Zanoni Pietro Zovo, Amarone della Valpolicella DOCG,

Zenato Amarone della Valpolicella Classico,

Arancione Originale Amarone della Valpolicella,

Kvalitetsklasserna i Italien

Kvaliten i Italien delas in i fyra olika klasser och kan vara bra att veta när man står vid hyllan och väljer ett vin.

Vino da Tavola (VdT). Bordsvin. Enkelt för vardagligt bruk.

IGT (Indicazione Geografica Tipica). Vinerna kommer från ett speciellt område men dock görs på  ”icke tillåtna druvor” för det området.

DOC (Denominazione di Origine Controllata). Fyller kraverna på regionens vintillverkningsprocess och vindruvor.

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Högsta klassen ett vin kan få i Italien. Granterar hög standard på kvaliten och fyller samma krav som DOC plus lite flera krav som till exempel skördens mängd.

Amarone

Sammanfattning

Ett fulldukat bord med kraftiga, mörkröda, fylliga Amarone viner. Den som är förtjust i dessa viner hade alltså varit i paradiset. Själv som vill tycka om dem men konstaterar varje gång att de är lite väl kraftiga med en lite kärv eftersmak. Fick däremot ut mera av Jokinens kunskap och långa erfarenhet.

Dessutom lärde jag mig mycket när jag skrev inlägget för jag ville själv bena ut hur man tillverkar dessa viner. Jag hoppas ni lärde er något nytt också? Tycker ni om Amarone vinerna och vilken är er favorit?

Här kan du läsa mera: Fakta om Amarone

Andra Vinprovning från Veneto:

Amarone viner i alla prisklasser

Klassiska viner från Veneto regionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.