Australien, lite bushliv och lite vin i Yarra-Valley

Australien, lite bushliv och lite vin i Yarra-Valley

Resan 36 timmar lång via Taipei

Planen var att fly vinter och slask och tillbringa jul och nyår i Australien, tre veckor totalt Down Under. Vi hade på förhand bestämt att hålla oss enbart i staten Victoria. Där hittar man ju vinregionen Yarra-Valley. Dessutom hälsade vi på bekanta till Gubben min, som bor där.  Resan dit tog däremot hela 36 timmar och inkluderade en 15 timmars stop-over i Taipei.

Vi flög alltså från Helsingfors via Paris till Taipei. Efter lång efterforskning hur vi skulle tillbringa vår tid där, hittade jag att Taipei Turistbyrå faktiskt ordnar gratis sightseeingturer för stop-over resenärer om man bokar på förhand. Jag Lyckades få plats för fyra personer.  Man samlades sedan vid en disk vid ankomsthallen och rundturen skedde i en minibuss för max 12 personer.

Under sightseeingen besökte vi bland annat Tower101 och ett tempel. Guiden berättade en hel del, men tyvärr var man lite slagen av jetlaggen, så man slumrade turvis till flera gånger.

Taipei flygplats
Konst på Taipei flygplats
Taipei
På vår sightseeing i Taipei besökte vi ett tempel
Taipe
Dekorationer på templet
Tower101
Tower101
Öl i Taipei
Öl i Taipei
Bomb bread på Taipei flygplats
Ibland kan man undra valet av namn på ett bröd, speciellt på en flygplats!!

Restiden från Taipei till Melbourne tog även den 10 timmar. Därefter mötte vår värd oss till flygplatsen, som tur var, skulle inte ha känts tryggt att sätta sig i en bil och köra på vänster sida efter den resan! Vi tillbringande nästan en vecka hos Steve och hans fru i en stad som heter Traralgon.

Äntligen framme Down Under

Första dagarna hämtade vi oss från den långa resan. Gjorde tillsammans med vårt värdpar några mindre Bushwalks turer till närliggande naturparker och anpassade oss till tidsskillnaden och Aussie stilen. Vi besökte TarraBulga National Park, vi besteg Mount Gwinny (Mt st Gwinear 1500 möh) men vi gick inte hela vägen, dessutom besökte vi även gruvstaden Walhalla.

Mt st gwinear
Vår tracking tur till toppen av Mount Gwinny
Mount Gwinny
Utsikt från Mount Gwinny
Julkänguru
En påminnelse att julen närmar sig.

The Prom – en fantastisk naturupplevelse

Vårt otroliga värdpar arrangerade även två fantastiska dagar i ” The Prom” för oss. Officiellt alltså Wilson Promontory National Park som ligger runt två timmars körtid från Traralgon 150 km söderut. Där finns bara en plats, Tidal River där man finner Visitor Center med lite service, övernattningsstugor och en campingplats. Annars är där bara naturen och vandring som gäller. Så vi övernattade således i tält och upplevde en form av bush-liv, fast det var en campingplats full med aussies som hade julsemester.

Tidal River
Norman bay i The Prom
Tidal River
Fina klippor vid Tidal River
Bushwalk
Detta är visst Bush-walk
The prom
Kvällspromenad från campingen
wombat
En wombat som kom emot oss på campingen

Det här besöket var något vi verkligen njöt av, att vara nära till naturen, till exempel när man gick till toaletterna kunde man möta en wombat, eller en vallaby. Dessutom träffade vi på kängurus, emus, fåglar, spindlar, ja och ja, en orm, tigersnake, en av de giftigaste du kan stöta på. Under dagen gjorde vi en lite längre walk Upp till Mount Oberon, med en fantastisk vacker utsikt över bukten, vi hade också tur med vädret, även det inte var så varmt så sken solen och det var klart.  

Mount Oberon
Vilken utsikt – inga ord behövs
Mt Oberon
Mt Oberon med utsikt
Mt Oberon
Bukten under oss
Mt Oberon
Vilka färger
Lunch
En lunchpaus passar bra

Här hann vi även med Squeaky beach, där sanden gnäller när du går barfota, det var härligt att ta av sig skorna och gå barfota i den mjuka sanden och vada i vattnet.  På hemvägen stannade vi även till vid Whiskey bay, en strand vi fick ha alldeles för oss själva för en stund. Vandrade i vattenbrynet och tittade på stenformationerna och bara njöt.

Squeaky beach
Squeaky beach
Vilken lycka att få gå barfota
Vilken lycka att få gå barfota
Squeaky beach
Vilken lycka!
Whiskey bay
Whiskey bay

Viner och zoo i Yarra-Valley

Några dagar före jul åkte vi på två nätters visit till Yarra-Valley. En av vinregionerna i Australien, som dessutom ligger bara en två timmars körning från Traralgon, västerut. Tyvärr hade vi två stycken i baksätet som inte riktigt var lika entusiastiska, men av tre veckor i Australien, fick vi inklämt i alla fall två ynka dagar bland vinodlingar. Halleluja för oss! Man får vara glad för det lilla.

Yarra-Valley
Vyer över Yarra-Valley
Yarra-Valley
Vinodlingar

Vinregionen Yarra-Valley ligger bara 45 km nordost från Melbourne. Här planterades de första vinstockarna 1838. Där finner man totalt ca 80 odlare, och där odlas dels av de gröna druvorna främst Chardonnay, Sauvignon Blanc och Pinot Gris/Pinot Grigio, och dels av de blåa druvorna odlas Pinot Noir, Cabernet Sauvignon och Shiraz/Syrah. Flera andra druvsorter i mindre utsträckning, men när man räknar ihop Chardonnay och Pinot Noir så utgör de tillsammans 60% av hela produktion. Vi fick höra att klimatet blir mera och mera utmanande och svårodlat men än så länge håller kvalitén en hög standard. 

Vinodlare vi besökte i Yarra-Valley

De Bortoli Wines

Det är ett vinhus vars viner man även ser här på våra breddgrader. Det grundades 1928 av Vittorio and Giuseppina De Bortoli men det var deras son Deen som byggde upp och expanderade firman med premium viner. Idag har fjärde generationen redan blivit involverad.

De Bortoli
De Bortoli
De Bortoli
La Bohème av De Bortoli

Chandon

Precis som namnet antyder har Chandon sina anor i Frankrike med Möet & Chandon. Firman grundades redan 1959 och hade visioner om att tillverka champagne utanför Frankrikes gränser. Sedan mitten av 1980 talet har Domaine Chandon varit i Yarra-Valley och är Australiens ledare i att laga mousserande vin enligt méthode traditionnelle. Vi deltog i en mousserande vintasting och visst var det gott. Han som höll i det var dessutom en äkta fransman. De odlar och tillverkar även vanliga stilla viner. 

Chandon Yarra Valley
Välkomna till Chandon Yarra-Valley
Chandon Yarra Valley
Lyckan att besöka Chandon
Chandon Yarra Valley
Chandon Yarra Valley
Tavla vid Chandon Yarra Valley

Winehouse Oakridge

Därefter besökte vi vinhuset Oakridge, vilket låg väldigt vackert med en underbar utsikt över vinodlingarna och landskapet i Yarra-Valley. Det är ett familjeägt vinhus som är grundat längs åsen (ridge) med ekar (oak) 1978, därav namnet.  De odlar bland annat Semillon, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon. De köper även in druvor från närliggande odlare.

Oakridge
Vackra vyer över Yarra Valley
Oakridge
Ekåsen – Oakridge
Oakridge
Otrolig fin utsikt vid tastingen

Rochford Wines

Detta är även ett familjeägt vinhus. De arrangerar heldagsprogram, där du kan vara med och vara vinodlare för en dag, ha en lunch och tasting med deras sommelier.

Healsville Sanctuary fantastisk djurpark

Här i Yarra-Valley finner man även djurparken Healsville Sanctuary, som har enbart djur från Australien och Nya Zeeland representerade. Deras filosofi är inte bara att visa upp djuren, utan även att lära ut om dem och även vad som görs för att bevara dem. De lär även ut tex att undvika att ha flygande ballonger på födelsedagskalas, för risken att någon av dem hamnar i en mage på ett oskyldigt djur är enormt stort. Vi bekantade alltså oss med Platypus, koalas, fåglar, emus, kängurus, vallabys, wombats. En fulländad dag. Platypusen (Näbbdjur) var dessutom en intressant bekantskap, det är ett äggläggande däggdjur som lever bara i Australien. Den ser alltså ut som en utter, har bäversvans och anknäbb. En rolig krabat!

Koala
Konsten att ta det lugnt
Känguru
Känguru
Platypus
Platypus
Platypus
Platypus – äggläggande däggdjur med bäversvans och anknäbb.
Pelikan
Pelikanerna är stora på nära håll.
Healsville Sancuary
Spindel modell större, lyckligtvis gjord av tyg.

Yarra-Valley Chocolateria & Ice Creamery

Vi tittade även in till Yarra Valley Chocolateria & Ice Creamery. Glass och godisfabriken!! Ett ställe som baksätes resenärerna var mera entusiastiska för.

Man kunde se in i produktionen där dom packade chokladen och butiken var ganska stor med ett stort utbud av bland annat rocky roads och annan choklad och läckerheter. Vi köpte med oss lite julgodis och som present till vårt värdpar.

Något utöver det vanliga

Däremot om man vill uppleva något ovanligt rekommenderar jag verkligen ett besök i den här parken William Ricketts Sanctuary, Han var en australiensk skulptör (1898–1993). Han var dessutom helt självlärd och bodde på samma ställe parken är till sin död 1993. Hans vision var alltså ett modernt Australien som lyfter fram Aboriginal kultur och spirituell tro och respekt för den naturliga världen. Man finner över 90 skulpturer som är insvetsade i naturen, man går längs stigar och skulpturerna är integrerade i och med naturen. Det är en förunderlig plats väl värd ett besök.

William Ricketts Sanctuary
Statyer i parken
William Ricketts Sanctuary
Integrerade i naturen
William Ricketts Sanctuary
William Ricketts statyer väcker känslor
William Ricketts Sanctuary
Lyfter fram aboriginalernas spirituella tro
William Ricketts Sanctuary
Parken är samtidigt en oas

Fortsättning följer om våra äventyr i Australien….

15.12.2018-7.1.2019

Australien lite jul, lite rundtur längs kusten

Australien, lite nyår och lite Melbourne

Andra resor hittar du här:

Jag gav Alsace lillfingret och det tog hela handen

På Korsika finner man sol bad och vin

Köra bil till Dijon i hjärtat av Bourgogne

2 kommentarer på “Australien, lite bushliv och lite vin i Yarra-Valley

  1. Härliga Australien! Just dessa platser besökte jag aldrig, men många andra platser inklusive ett flertal ställen i Victoria, t.ex. Melbourne, Grampians, Great Ocean Road och Phillips Island 😊

    • Javisst! Australien är härligt! Vi hade lokal kännedom så därför fick vi kanske se lite annorlunda platser. I fortsättning som följer besöker vi flera platser, men till Grampians hann vi aldrig. Måste väl spara lite till nästa gång 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.