Australien, lite nyår och lite Melbourne

Australien, lite nyår och lite Melbourne
Melbourne

Vi avslutade vår fantastiska resa till Australien med Melbourne. Men innan dess firade vi in de nya året med vårt värdpar i Traralgon. Vårt underbara världar som bjöd på en BBQ ute på terassen. Inte alla nyår som en frusen nordbo kan sitta ute utan att frysa och dessutom bli myggbiten. Ringde hem och önskade gott nytt år vid tolvslaget, då hade de hemma bara tidig eftermiddag och hela nyårsfirande framför sig! Dessutom bjöd himlen på en färgsprakande uppvisning och jag pratar inte om fyrverkeriet nu utan solnedgången. Horisonten bokstavligen brann.

New Year Traralgon
Nyårsafton i Traralgon
New Year Traralgon
Raketer behövdes inte
New Year Traralgon
Fantastisk kväll
Possum
Nyårsdags promenad i Traralgon Park hälsade denna blyga krabat oss.

 Vad vi hann se och göra i Melbourne

De sista dagarna innan det nalkades hemfärd ägnade vi åt storstadslivet och spenderade dem i Melbourne. Vi hade hyrt en lägenhet i St. Kilda. Melbourne är en väldigt tacksam storstad, den är lätt att orientera sig i, gatorna går som ett rutfält inne i centrum, spårvagnen är gratis inne i stadskärnan och är även annars ett mycket enkelt transportmedel för att förflytta sig med.

Tram Melbourne
Tram Melbourne
Lådhus St Kilda
Lådhus St Kilda granne med oss.

Shrine of Remembrance

Minnesmärke/Museum för de som deltog i de båda Världskrigen men där det även hålls rullande utställningar. Alltså en plats som får en att stanna upp, tänk att så många människor var involverad i världskrigen fast de bodde på säkert avstånd från händelsernas centrum.

Shrine of remembrance
Utanför Shrine of remembrance
Shrine of remembrance
Utsikten från Shrine of remembrance

Botaniska trädgården.  

Finns det en botanisk trädgård har jag svårt att hålla mig borta, så även den här gången. Från Shrine gick vi igenom en del av Botaniska över till cricketstadion. Förunderliga träd och vackra blommor mötte oss. En oas i storstaden helt enkelt.

Botaniska Melbourne
En damm i Botaniska Melbourne
Botaniska Melbourne
Vackra näckrosor i Botaniska

Melbourne museum

Flera olika utställningshallar med olika teman, historien och utvecklingen av Melbourne förstås. Aboriginal kulturen. Djurlivet. Absolut värt ett besök.

Melbourne Museum
Emblem Melbourne Museum
Melbourne Museum
Skelett i Melbourne Museum

Eureka Skydeck

Är du höjdrädd? Ja, då är detta inte din plats, därför det är en 300 m hög byggnad och vi var uppe på 88 våningen och beundrade utsikten över Melbourne. Där finns även The Edge, typ en glaskub utanför byggnaden där du kan uppleva något extremt. Du är omringad av glas, till och med golvet är av glas. Vi var inte ut på den spetsen, det kräver även en extra avgift.

Eureka Skydeck
Eureka Skydeck är högt uppe
Eureka Skydeck
Så långt ögat kan se – Eureka Skydeck
Eureka Skydeck
Vyer från Eureka Skydeck
Eureka Skydeck
Högt uppe i Eureka Skydeck

Queen Victoria Market

Nattmarknaden var smockfullt med folk. Vi shoppade inte men däremot åt lite fingerfood och strosade igenom marknaden. En intressant och levande plats.

Victoria Market
I väntan på vår måltid – Victoria Market
Victoria Market
Victoria Market

Docklands

Ett hamnområde som nu är förnyat till ett modernt område med skyskrapor, shopping och restauranger. Gemytligt område och bekvämt att promenera längs hamnpromenaden.

Docklands Melbourne
Docklands Melbourne

Victoria Park

Den klassiska banan där Formel 1 körs i Melbourne. Man får köra runt den men inte gasa lika mycket som de gör på tävlingarna då förstås.

Nytt och Gammalt

Men staden i sin helhet är en sevärdhet, med konstrasterna av moderna skyskrapor och gamla byggnader så som Flinders station. Ofta kan man dessutom se en gammal byggnad inklämd mellan moderna höghus. Och av någon förunderlig anledning känns det inte ens konstigt utan helt naturligt. Melbourne har nästan lika många invånare som i hela Finland, rund 5 miljoner människor. Det var ju klart att vi försökte shoppa en del eftersom det här var vårt sista stopp innan hemfärd.  Ett bra avslut på våra veckor i Down Under.

Melbourne
Högt och lågt i Melbourne
Melbourne
Nytt och gammalt sida vid sida Melbourne

Värmeböljan slog till de sista dagarna

Under våra tre veckor i Australien hade vi alltså alla möjliga väderlekar och temperaturer. När vi anlände var det inte alls varmt utan upplevde +13 grader, allteftersom blev det varmare och varmare. Sista dagen slog värmeböljan till och vi fick uppleva +42 grader. Man förväntar sig att vinden svalkar, men inte med den temperaturen, då känns det ännu värre. Ännu mer förunderligt var det att temperaturen sjönk med nästan tjugo grader på bara några timmar. Vi hade 42 grader, när vi sen gick in till Melbourne Museum hade temperaturen gått ner till 35 grader och när vi kom ut från museet så var det bara 24 grader och kändes svinkallt!

Melbourne
+42 grader Melbourne
Melbourne by night
Melbourne by night
Marimekko Melbourne
Bekanta mönster under shopping

Returresan gick via Shanghai och Paris. Bagaget blev troligen i Paris och kom indroppandes under veckan som följde. Sammanfattningsvis en helt fantastisk resa. Gästvänligheten från vårt värdpar var något helt otroligt.

Australiens resans två andra delar:

Australien, lite bushliv och lite vin i Yarra-Valley

Australien lite jul, lite rundtur längs kusten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.