Avkoppling i Arcachon

Avkoppling i Arcachon

En veckas avkoppling i Arcachon är inte helt fel när hösten tar fart hemmavid. Det är femte gången gillt som gäller med denna resa. Vi skulle ursprungligen ha rest mars 2020, sen flyttade vi fram den och flyttade fram och flyttade…totalt fem gånger. Nu är det då äntligen dags och jag måste erkänna det känns helt underbart. Jag lider inte av att vara hemma eller hålla mig inom landets gränser men ändå måste jag nu i ärlighetens namn erkänna att det känns sååå dags.

2020 hade vi planerat allt klart, tåget till Avignon, hotellet, flera restaurangbesök, besök till vinodlingar osv osv. Då vi sen avbokade allt och det enda som består är nu ett flyg tur och retur till Paris. Nu bokar vi alltså hotellet veckan innan avresan och destinationen blir Arcachon. Vi valde mellan två A, inte Avignon men mellan Alsace och Arcachon. Båda var mycket lockande. Men det känns ändå så rätt att komma ut till kusten och solen. En sådan semester är vi nu absolut i behov av. Arcachon ligger alltså vi kusten, ett stenkast från Bordeaux.

Från Charles Du Gaulle tar vi tåget RER B till Paris och tar metron några stationer till Monparnasse varifrån TGV tar oss vidare till Bordeaux. Vi har en timme innan tåget till Arcachon avgår. Men platsen är bekant och det ligger två trevliga restauranger just mitt emot stationen, så vi sätter oss ner i solen och tar oss en öl! Solen skiner varmt och det visar 29 grader. Inte pjåkigt alls. Nu känns det väldigt mycket semester.

Arcachon vid kusten

Vår lägenhet ligger bara några kilometer från tågstationen i stadsdelen L’Automne. De har stadsdelar med namn av de fyra årstiderna. Vi promenerar eftersom Citybussen inte går på söndagar och taxin var bokat till någon annan. Vi snurrar och letar ingången ett tag innan en hjälpsam Madame kommer till vår undsättning. Efter lite letande hittar vi med hennes hjälp rätt trappgång och vårt boende. Det är en enrummare med balkong och utsikt mot båthamnen. Full utrustning i köket samt dusch och bykmaskin. Härligt. Sen får vi åter klia oss ett tag i huvuden, eftersom vi inte hittar någon säng!! Lite bisarrt känns det. Efter ett textmeddelande till hyresvärden, visar det sig att sängen är uppvikt mot väggen. Pratiquement.

Vi tar dagarna ganska löst. Tar en promenad på morgnarna eller en liten jogging tur, innan vi går via Boulangeriet för dagens baguette och pâtesserie. Sitter på balkongen och äter frukost medan vi håller koll på när folk sätter ut eller drar upp båtar. Väldigt intressant. Arcachon ligger vid en lagunliknande vik, Bassin d’Arcachon och lever med och av havet på många sätt. Det finns tex många ostronfarmer och vi provar det ett par kvällar. Så gott. Det är också en populär semesterort, för det gynnsamma klimatet. De kända Dune du Pilat sanddynerna ligger ca 8 km söderut.

Vi har ca två kilometer att gå till centrum via brädad gångväg (och cykel-) vid stranden. Vi går mycket. Vädret är fantastiskt, mot 30 grader. Några dagar sjunker det ner mot 20 grader och endast en förmiddag regnar det. Men det är avkoppling vi är ute efter och det bjuder verkligen Arcachon på. Tidvattnet är något som fascinerar. Helt plötsligt har allt vatten försvunnit och båtarna står på botten. Det är något magiskt med det, måste jag erkänna.

Bruno Catalano – utmärkande skulptör

Vid strandpromenaden hittar vi tre väldigt intressanta statyer av skulptören Bruno Catalano. Jag har en gång tidigare sett ett verk av honom i Paris för många många år sedan. Han gör statyer som verkligen fångar beskådarens blick, stor del av statyn saknas, och man blir att undra hur håller den ihop över huvudtaget. Väldigt fascinerande. Han är född i Marocko men kom till Frankrike med sin familj på sjuttio-talet.  Läs mer om honom här: Bruno Catalano

Château Pape Clémant i Bordeaux

Ett besök till Bordeaux gör vi också en dag. Det ligger ca 50 km och tåget tar ca en timme från Arcachon. Vi besöker bland annat Chateau Pape Clémant i Pessac. Vi har en tur bokat och vår guide Gaëil ger oss ett trevligt mottagande.

Vin började odlas redan på 1200-talet här omkring men själva vingården grundades och fick sitt namn mycket mycket senare. Första skörden gjordes så tidigt som år 1252 men då heter gården Domaine de la Mothe. 1299 köps gården av Gaillard de Goth, mera på uppdrag av sin bror Betrand de Goth, som just blivit utnämnd till ärkebiskop och kunde därav inte utföra köpet i eget namn. Han var dock den som mest var intresserad av vinodling och utvecklade vinodlingen på sin tid. År 1305 blir Betrand utnämnd till påve och tar namnet Pope Clement V. Påven dör 1314 och ärkestiftet i Bordeaux förblir ägare fram till den franska revolutionen 1789. Revolutionärerna konfiskerar egendomen och säljer den sen på auktion 1791.

Jean-Baptiste Clerc är kanske den ägarna som markerade godsets historia mest. Han bygger tex det maffiga slottet, i nygotisk stil från 1864. Under hans regi planteras mer än 30 hektar om och samma år får fastigheten medalj för den mest framstående vingården. Under Clerc ledning blev Château Pape Clément snart en av de mest kända tillväxterna i Gironde.

År 1939 köps gården av Paul Montagne, som bestämmer sig för att restaurera vingården och källaren för att återställa dem till den status den förtjänar. Vilket leder till att kvalitén på Grand Vin äntligen erkänns och får klassificeringen Grands Crus Classés de Graves 1959.

I början av 1980 -talet tar Bernard Magrez, en passionerad vinentreprenör, tyglarna på slottet. Det är hans första vingård men inte den enda.  Bernard Magrez inför vinifiering efter plotter, dvs druvorna från olika plotter vinifieras i separata tankar, så att de till fullo kan uttrycka sina specifika egenskaper innan de blandas till en Château Pape Clémant. Numera äger Magrez flera vingårdar i Bordeaux.

Vi smakar tre viner:

  1. Clémentin de Pape Clément 2016, 75 % Sauvignon blanc, 20 % Sémillon, 5% Muscadelle. Den har mognat 15 månader i 55% nya ekfat. Ca 40 EUR.
  2. Château Les Grands Chenes Médoc, 2014, 70% Merlot, 29% Cabernet Sauvignon, 1% Cabernet Franc. Ca 18 EUR.
  3. Château Pape Clémant Pessac-Léognen 2016, 56% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 4% Cabernet Franc. Mognat 18 månaderi ekfat. Ca 100 EUR.

De har fått mycket goda betyg för sina vita viner. Det vi smakar är ganska speciellt, det har en väldigt stark doft, nästan blomdoft och smaken är också ganska svår att få tag på. Det kan vara att till mat hade den kommit till sin rätta. De röda är däremot mera klassiska Bordeaux. Men kanske lite flera år i källaren skulle göra dem mera gott. Det första är lite spetsig och sträv. Det andra har en betydligt mera rundhet och är mjukare, fylligare i smaken.

Restauranger i Arcachon

Två restauranger kan jag rekommendera i Arcachon. Dessa två sticker ut lite extra av dem som vi hann prova på och vi var mycket nöjda.

Boulevard 88

Ligger på vägen mot centrum men bara några hundra meter från vårt boende. Menyn är skriven på en tavla och lite är uppbyggd av menyer. Så två rätter eller tre rätter. Vi beställer in tre rätter.

Jag äter ostron, lammkarré och créme brulée. En fullständig helhet. Vi dricker rosé till hela middagen förutom jag tar ett glas rött till lammet. Ett Bordeaux förvånadsvärt nog.

Les Embruns

Ligger på samma gata som föregående och inte långt ifrån över huvudtaget. De har full på kvällen när vi försöker gå dit och efter att ha kollat deras förhandsbokning är de fullbokade alla kvällar. Så vi bestämmer oss för att äta lunch där istället. Ett välgjort val. Jag har Caviar d’aubergine, Côte de veau (kalv), och Truffes de chocolat noir. Vi dricker husets vita till förrätten och en halv flaska Bordeaux till varmrätten.

Läs mera om vår resa tidigare resa här:

Ostron och vin vid havet i Arcachon

Tre dagar i staden Bordeaux

2 kommentarer på “Avkoppling i Arcachon

  1. Så fina foton!
    Mycket bra information och en fantastisk reseberättelse!
    Nu börjar vi längta ut igen.
    C.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.