argentinska småkakor

Baka argentinska småkakor

Här mitt eget försök att baka dessa argentinska småkakor Alfajores de Maizena som vi bakade med proffset i Argentinsk matlagningskursen med Silvia Castano-Jokinen tidigare. Ni kan läsa om det här:

LAGA ARGENTINSK MAT MED ETT PROFFS

Jag tycker de var rätt enkla att göra, det svåra är att inte få dem övergräddade. De ska behålla sin vita färg och därmed även väldigt porösa och smälter i munnen. Jättegoda och de håller sig fräscha i burk säkert i veckor, men för oss tog dom slut fortare än det.

Receptet ser ut så här:

200 gr mjöl

200 gr Maizena

2 tsk bakpulver

200 gr osaltat smör (rumstemperatur)

150 gr pudersocker

Skal av en citron

3 stora ägggulor

2 msk cognac

1 tsk vaniljextrakt

450 gr dulce de leche (kondenserad mjölk)

50 gr kokosflingor

Blanda ihop mjöl, maizena och bakpulver i en skål med en nypa salt.

Vispa ihop det mjuka smöret och sockret tills det är riktigt ljust.

Lägg till citronskalet och ägggulorna en och en, vispa tills smeten är jämn och len. Lägg till Cognac och vaniljextraktet.

Blanda sen in de torra ingredienserna till en jämn deg

Linda in degen i plastfolie och låt kallna i minst en halv timme. Du kan även laga degen en dag tidigare och ha den i kylen.

Kavla ut degen till ca 20 mm tjocklek. Ta formar som är ca 3 cm i diameter (jag hade ett snapsglas) och tryck ut kakorna, låt de svalna i kylen ca 10 minuter på plåten innan de gräddas i 180 C. Grädda i ca 8 minuter, men håll ett öga på första plåten att de inte blir för bruna, så du ser hur fort din ugn gräddar. De ska bli väldigt ljusa och mjuka. Låt dem sen svalna. Gör sen ”hamburgare” genom att sätta kondenserad mjölk emellan två kakor och rulla dem i kokosflingor. Du kan breda den kondenserade mjölken jämnt på kanterna så flingorna fäster jämt och blir fina.

Skillnaden på dem som blev lite för länge i ugnen

Sammanfattning

Jag fick dessa att lyckas på första försöket att baka dessa argentinska småkakor och har lagat dem några gånger efter det. De är supergoda! Första plåten gräddade jag för länge, satt bara klockan och litade på det. De var helt ätbara men inte lika möra och mjuka i sin konsistens. Ni ser även på bilderna att de ser inte alls lika läckra ut. Citronen och cognagen ger en syrlig smak. De är saftigare än de ser ut.

Ge mig gärna kommentarer på hur det lyckades för er!

19.2.2020

Andra Matlagningskurser:

1. LAGA FRANSK MAT MED ETT PROFFS

2. LAGA PASTA MED ETT PROFFS

3. LAGA SPANSK MAT MED ETT PROFFS

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.