Blindtest av Riesling

Blindtest av riesling var den andra vinprovningen med Master of Wine Essi Avellan, som jag fick i julklapp av Gubben min. Vi fick alltså smaka på Rieslingar från olika delar av världen. Därtill berättade hon om de olika områdena var Riesling odlas och tillverkas. Samt de typiska särdragen som syrlighet, smak av petrol, flora, äppel- och citrusfrukt, den har mycket mineralsmak allt som oftast.

Därefter hade vi blindtest av dessa och uppgiften var att gissa från vilket land de var.  Vi fick smaka på viner från Tyskland, Österrike, Alsace, Chile, Australien och Nya Zeeland. Uppgiften var otroligt svår. Även vi hade gått igenom de speciella dragen vinerna har från de olika områdena. Tyska Riesling har ofta en mjukare syrlighet, blomdoft och lägre alkoholhalt. Österrikes har däremot ofta väldigt stark fruktighet. Alsace är torr, jordnära och stilig med syrlighet. Australien som har varmare klimat ger däremot viner med stark lime och citronsmak. Nya Zeeland ger ofta en explosiv smak av frukt.

Jag fick dock bara ett rätt av sex. Den från Australien prickade jag däremot in. Men Chile och Alsace bytte plats. Detta förvånade mig stort, att jag inte ens prickade in min favoritregion Alsace. Otroligt!  Samt Nya Zeeland gissade jag till Österrike, Tyskland till Nya Zeeland och Österrike till Tyskland. Slutligen kan jag konstatera att detta är väldigt intressant form av provning och jag skulle gärna göra om en liknande. Gubben min prickade in två rätt, Alsace och Chile. Grattis till det!

Vin vi smakade:

Nya Zeeland, Marlborough: Villa Maria Cellar Selection Riesling – 2015

Österrike, Kamptal: Jurtschitsch Platin Riesling – 2015

Chile, Bio Bio: Cono Sur Bisicleta Riesling – 2016

Tyskland, Rehinhessen: Dreissigacker Riesling Organi Trocken – 2015

Frankrike, Alsace: Domaine Schlumberger Riesling Les Princess Abbes – 2014

Australien, South Eastern Australia, Jacob’s Creek Riesling – 2015

Sammanfattning:

Det är det här som är tjusningen med vinprovning och speciellt för blindtest av riesling. Samma druva smakar helt annorlunda mycket beroende på i vilket klimat det har växt, och förstås i vilken jordförmån. Själva vintillverkningen och lagringen ger mindre skillnad, även om det också förstås har en viss inverkan.

3.4.2017

Läs om en annan riesling vinprovning: Vinprovning av svalt stilig Riesling

Druvan Riesling: Vinguiden Riesling

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.