Bordeaux viner 1969 vs 2015

Bordeaux viner 1969 vs 2015

Vi deltog i en vinprovning med viner från klassiska Bordeaux. Vi fick smaka på sex olika viner. Idén var att jämföra äldre väl mogna viner med yngre vin från samma område. Äldsta vinet var från 1969 och yngsta från 2015, vilket är i yngsta laget för en Bordeaux. Vinregionen Bordeaux är indelat i flera regioner, i stora drag Vänstra Stranden, Högra Stranden och Entre-Deux mers (mellan två hav).

Bordeaux vinregion

Gironde havsviken slingrar sig in från havet och delar upp sig till två floder lite norr om Bordeaux. Vänstra sidan ligger alltså till vänster om Gironde och högra naturligt nog till höger och Entre Deux mers är det området som blir emellan de två floderna Garonne och Dordogne. Områden skiljer sig en hel del från varandra, bland annat vilka druvor man odlar. Vänstra Stranden är något svalare klimat på grund av havet som ligger relativt nära. På Vänstra Stranden söderut ligger Sauternes där de är kända för de söta dessert vinerna till exempel. Så det är inte bara rött som gäller här trots allt.

Denna vinprovning var dock helt koncentrerad till Vänstra Strandens viner, från Haut-Medoc och Margaux. Där odlas främst Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot. Det var väldigt intressant, trots att en av dem hade korkfel, eller kanske just därför, så gjorde det i sig det hela ännu mer intressant.

Bordeaux viner
Vinet till vänster är den med korkfel som man ser på färgen.

Tre viner från Haut-Medoc. Vänstra Stranden.

1976 Château Camensac (Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 20%, Cabernet Franc 20%)

1979 Château Camensac (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc)

2013 Château Lestage Simon (Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot)

Château Camensac är en Chateau från 1855 klassificeringen. Slottet köptes av Familjen Forner 1965. Chateau Lestage Simon är däremot ett slott utanför klassificeringen, vilket inte betyder att kvalitén skulle vara sämre. 1855 Klassificeringen är dock gjord av Napeloen III 1855 och har uppdaterats bara ett par gånger sen dess. Vinerna har växt med samma jordmån även om klimatet säkert ändrat en del mellan dessa skördeår och dessutom är inte skördeåren lika hur som helst. Utgångspunkten den samma men åren i flaskan som skiljer dem åt.

Bordeaux Camensac
Chateau Camensac anno 1976

Tre viner från Margaux. Vänstra Stranden

1969 Château Giscours Cabernet Sauvignon 65%, Merlot 30%. Cabernet Franc 5%

1982 Château Giscours (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc)

2015 Chaâteau d’Anglaudet (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc)

Château Giscours ligger i Margaux och är även det 1855 klassificerat. Château d’Anglaudet är utanför klassificeringen men dock granngård till Château Giscours, så de har definitivt samma jordmån som utgångspunkt. Men även här har nog klimatet ändrat en hel del mellan 1969 och 2015.  Château d’Angleaudet har ägts av Familjen Sichel sen 1961.

Bordeaux Giscours
Chateau Giscours anno 1969

Sammanfattning

Inte alla dagar man har möjligheten att smaka Bordeaux viner som är till och med är äldre än en själv. Dock en rolig idé att ta äldre viner och jämföra dem med yngre viner från samma område. Man kunde väl känna vad mognad och år i flaskan gör åt vinet. Dessutom var det intressant att få smaka ett vin med korkdefekt. Låter kanske lite absurt, men det gav en god insikt hur ett vin inte ska smaka. De yngre vinerna var lite skarpa och smak av röda bär i jämförelse med de äldre som var mjukare, intensivare och balanserade med smak av läder, tobak och mörka mogna bär.  

3.5.2019

Läs om KRAFTIGA RÖDA VINER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.