Burgenland vinregion Dag 1

Spännande att få bekanta sig med en helt ny vinregion Burgenland och ett helt nytt vinland, vilket även medför bekantskap med helt nya druvor. Vi besöker Burgenland i Österrike tillsammans med Vinklubben och har för avsikt att besöka sju olika vinodlare under våra fyra dagar här. Alla med olika förutsättningar i klimat, storlek och druvsorter. Man tillverkar frizzante, röda, vita (torra) och söta viner. Totalt under våra dagar smakar vi ett åttiotal olika viner. Ganska intensive dagar må jag säga.

Vi flyger till Wien och har hyrt en minibuss som tar oss till Rust i Burgenland. Rust är stad med lite under 2000 invånare med ett mysigt centrum och närhet till regionens viktiga sjö Neusiedler See. Vi bor på hotel Katamaran som ligger på en liten promenad till centrum.

Österrike vinregioner

Vinet produceras i tre delstater Burgenland vinregion (i sydöstra Österrike mot gränsen till Ungern), Niederösterreich (väster om Wien) och Steiermark (öster om Salzburg och väster om Graz).

Som utgångspunkt är Österrike ett vitvinsland. På ungefär två tredjedelar av de samlade vinarealerna odlas det vita druvsorter. Paradvinet är utan tvivel Grüner Veltliner, som med sin friskhet och lite peppriga arom är en förnäm representant för österrikiskt vin. De söta ädelvinerna är en delikatess i sig och just runt Burgenland finns goda förutsättningar för dem.

Totalt odlas 26 vita viner och 14 röda viner i Österrike. De vanligaste av de vita är Grüner Veltliner, Welschriesling, Müller Thurgau, Weißburgunder och Riesling. Av de röda odlas det mest Zweigelt, Blaufränkisch, Blauer Portugieser, Blauburger och St. Laurent.

Burgenland
Burgenland Vinregion
Burgenland
Neusiedler See i bakgrunden

Burgenland och Neusiedler See

Burgenland i Österrike ligger runt sjön Neusiedler See, som är en 36 km lång och mellan 6-12 km bred endorisk sjö, alltå en insjö som saknar naturligt utlopp, vilket resulterar i saltvatten pga avdunstning. Det är en väldigt grund sjö, i medelsnitt en meter och djupaste stället runt 1,8 m. Där växer många olika fiskarter och är också viktig för fågellivet men även för människan som bor runt sjön. Den har i historien även torkat helt ut ett par gånger.

Den har en mycket betydande roll för regionen i allmänhet men speciellt för klimatet för vinodlarna, och andra jordbrukare. På östra sidan är klimatet varmare och på den västra sidan där terrängen mer kuperad och tillsammans med fukten från sjön svalare. Det spelar en viktig roll för vinodlarna. Den ger även det nästan perfekta förhållanden för framkomsten av den ”ädla förruttnelsen”, Botrytis Cinerea (gråmögel) vilket är en förutsättning för att framställa de ädla söta vinerna.

Besök vi gör Dag 1:

Weingut Silvia Steiner i Podersdorf am See

Dag ett besöker vi Weingut Silvia Steiner i Podersdorf am See på Östra sidan av sjön. Hon har vinodlingen tillsammans med sin son och odlar 10 hektar. En årlig produktion på ca 50 000 liter och med 70 % vita och 30% röda viner. En femtedel av de vita viner blir söta viner.  Här smakar vi på total 12 olika viner. Vi fick började med Junior som var satt på flaska i augusti 2019, så den hade varit på flaska bara några veckor innan vi får den i våra glas.

Burgenland

Vin vi smakar:

 1. Weissburgunder (Pinot Blanc) 2019 JUNIOR– ung men väldigt frisk och fruktig i smaken
 2. Welschriesling 2018 – syrlig och fruktig
 3. Chardonnay – torr, fuktig, ganska tunn
 4. Ruländer (Pinot Gris) fruktig, honung, aprikos
 5. Traminer – söt, honung, aprikos, spätlese 75 gr socker
 6. Traminer – Auslese, söt, rund, honung, aprikos 60 gr socker
 7. Neusiedlersee Zweigelt 2018, körsbär, kryddor, ganska mjuk
 8. Balufränkisch 2017, syrlig, lite stall, röda bär, blåbär
 9. Syrah, lakrits, mörka bär, läder
 10. Ried Prädium 2017, Bläufränkisch/Zweigelt
 11. Frizzante Rosé Swiegelt, broche, söt, lite jordgubb
 12. Podensorer Trockenbeeren Auslese TBA, mjuk rund honung 197 gr socker

Wiengut Gebrüder Nittnaus i Gols

Besök nummer två Dag ett blir hos Weingut Gebrüder Nittnaus i Gols på östra sidan om sjön. Det är mor och far med sina två söner som driver vingården. De odlar på 56 hektar. Deras familj har odlat vin i 300 år. Vi smakar på 11 olika viner.

Vi får också möjligheten att åka med ägaren och titta på i deras vinodling och han visade oss hur druvorna ser ut när det blir angripna av ädelrötan Botrytis cinereal, som är förutsättningen för att göra söta viner. De var mörka och skrumpna, och smakade russin, väldigt söta. De försöker också att göre Isvin (icewine) men på grund av klimatförändringarna lyckas det inte alla år eftersom förutsättningen är att temperaturen måste sjunka till -7C!

Samtidigt får vi se hur de skyddar sina vinodlingar med nät från fåglar som är ett stort problem. De äter gärna det mogna goda druvorna.

Burgenland
Burgenland
Nät som skyddar druvorna för fåglar
torra druvor
Botrytis cinereal – ädelrötan

Vin vi smakar/druvor

 1. Frizzante, Zweigel, fräsch, jordgubb lätt att dricka
 2. Grüner Veltliner 2018 2018 12% – fräscht och syrlig, torr, fruktig, trevlig
 3. Sauvignon Blanc Reserve 2017 13% – bekant doft, saltig, blommig, citron helt okej
 4. Chardonnay 13,5%, nya tunnor franska/österrikiska – citron syrligt, gryddig, grape, inte min smak
 5. Zweigelt 2107 13%, hälften i tunna hälften i ståltank, doftar gott, körsbär, röda bär, tanniner, trevligt lätt pasta/pizza vin
 6. Zweigelt reserve Luckenwald 2017 ett år I tuna – röda bär, tannier, fyllig, komplett
 7. Blaufränckisch Altenberg 2017, 70% nya tunnor 3+% använda – körsbär, blåbär, mörka bär, kryddor. Kan hållas i källaren I 10-15 år.
 8. Muskat Ottonel Spätlese, Sen skörd – 90 gr socker, blommig, vanlilj, honugn, citron, äppel
 9. Eiswein Exquisit 2017 Welschriesling, Grüner Veltliner, Traminer – honung, aprikos, annas
 10. Trockenbeeren Auslese TBA Chardonnay, 100% nya tunnor I ett år – aprikos, honung, mjuk
 11. Trockenbeeren Auslese TBA Grand Selection Weissburgunder (Pinot Blanc) – aprikos annas, honung, fyllig

Weingut Liegenfeld i Donnerskirchen

Beösk number tre Dag ett får vi bekanta oss med Liegenfeld på västra sidan om sjön i byn Donnerskirchen. En liten mindre odlare men har ändå 38 hektar. Här får vi smaka på vin direkt ur tanken under fermenteringsprocessen. Den hade jäst i 1,5 vecka redan och har några dagar kvar innan den är klar. Grumlig och liknade citronjuice, men smaken var förvånansvärt söt och frisk. Allt socker hade ännu inte förvandlats till alkohol. Otroligt intressant att få smaka och se vin i olika stadier i processen.

vin under jäsning
Vin mitt i fermenteringsprocessen

Vin vi smakade:

 1. Grüner Vetliner 2018 från olika odlingar – fruktig, lite grape, si och så
 2. Gr¨ner Vetliner Single vineyard Bergweingarten 2018 – mera balanserad, fruktig dock lite tunn
 3. Sauvignon Blanc 2018, – fräsch, saltig, torr, grape, helt ok
 4. Chardonnay 2018 limestone terroir, 100% ståltank – svag doft, grape, lite sträv, inte bästa chardonnay jag smakat
 5. Weissburgunder  (Pinot Blanc) 2018 DAC, hälften nya ektunnor hälften använda – lite grape, citron, fruktig
 6. Grüner Veltliner DAC 2018 – trevligt vin, mjuk, fruktig grape, citron
 7. Grüner Veltliner DAC 2017, ektunnor – riktigt gott, grape, frukt
 8. Rosé av Caernet Sauvignon – fräsch, jordgubb
 9. Blaufränkisch – luktar lite stall, röda bär, tanniner, syrligt, kort I smaken, ganska tunn

Sammanfattning

Gästvänligheten och utbudet vid varje odlare var över förväntan. Stolta, passionerade och professionella på alla plan.

Vi fick alltså bekanta oss med typiska druvor för Burgenland vinregion och hur de smakar. Intressant var det att få se hur druvorna ser ut när de är drabbade av ädelrötan och även hur de skyddar sina odlingar med nät från fåglarna. Dessutom att se hur vinet ser ut innan det är klart för att flaskas, även hur det smakar under processen. Förvånansvärt friskt även om det såg väldigt grumligt ut. Första dagen smakade vi 32 olika viner. Till kvällsmålet tog vi oss varsin öl.

September 2019

Andra resor:

VINRESA TILL TALLINN – LÅTER DET KONSTIGT?

AUSTRALIEN, LITE BUSHLIV OCH LITE VIN I YARRA-VALLEY

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.