Burgenland,  Österrike,  Resor

Burgenland vinregion Del 2

Vi besöker Burgenland vinregion i Österrike och har tre intensiva dagar. Första dagen besökte vi tre olika odlingar. Du kan läsa mer om det här: BURGENLAND VINREGION DAG 1

Under Dag två har vi också tre odlare att besöka och Dag 3 hinner vi med en rundtur i staden Rust, där vi även övernattar samt ett besök i provinshuvudstaden Eisenstadt.

Rust
Rust

Weingut Salzl Seewinkelhof i Illmitz

Besök nummer ett Dag två åker vi igen över till östra sidan av sjön till byn Illmitz och besöker Weingut Salzl Seewinkelhof.  Vinodlare i fjärde generationen, farfar började och odlade då bara vitt, sonen började utveckla den röda druvan, vilket inte var uppskattat av den äldre generationen. Idag arbetar även sonsonen på heltid och deras viktiga druva är numera den blåa Zweigelt.

Två generationer

Vin vi smakade

  1. Frizzante blend
  2. Don Bepo 2018 Blend of Muskat otella, Sauvignon Blanc, Welchriesling – syrlig o fräsch, blanserad, krispig med lime, äppelblom
  3. Chardonnay 2018, ståltank – exotisk frukt, elegant, citrot, bbalanserad, en ganska traditionell chardonnay
  4. Chardonnay 2017 ektunnor I 12 månader – toat, brioche, vanilj, mera struktur
  5. Zweigelt DAC 2017 Neusidler See, mest ståltank, kort tid i gamla tunnor – röda bär, körsbär, smakar lite Pinot Noir enligt mig
  6. Zweigelt Reserve 2017, 12 månader I ektunna – körsbär, röda bär, kryddor, kraftigare
  7. Pannoferma 2017 14% blend av Zweigelt 70%, Merlot 10%, Cabernet Sauvignon 10% Blaufränkisch 10% – sdoftar stall, petrol, jordgubb, blåbär, vinbär, kryddor
  8. Sacris 2015 Zweigelt – körsbär, svarta vinbär, kryddor, mineraler, trevligt
  9. Goldene Finesse 2015 Trockenbeeren Auslese TBA, 185 gr socker – persika, honung, härlig bärnstensfärg, mjuk och rund

Weingut Umathum i Illmitz

Beösk nummer två Dag två går till Umathum också det i Illmitz på östra sidan. De odlar på 48 hektar, 70% röda viner, 30% vita viner. De använder inte naturkork, utan glaskork som ännu är rätt ovanligt i vinvärlden. Vi får dessutom se vita viner under fermenteringsprocessen och det bubblade och sjöng i tunnan. De hade precis föregående dag avslutat årets skörd. Johanna, alltså vår guide, är ursprungligen från Kroatien och berättade med djup kunskap och passion om vintillverkning och odling. Vi får smaka ett brett sortiment av deras viner.

Vi smakade

  1. Pinot Gris – Grauder Burgunder Reserve 2017, mognat I ekfat ett år – aromatiskt, grape, kryddor
  2. Sauvignon Blanc 2018, ståltank, satt på flaska Feb 2019 – frisk, grape, saltig
  3. Osa 2018 Sainee, 24 timmar I skalkontakt, 60% Zweigelt, Blaufränkisch, St laurent – röda bär, hallon jordgubb
  4. Zweigelt 2017 – lite stalldoft, röda bär, jordgubb vinbär
  5. Sankt Laurent 2107 – röda bär
  6. Haideboden blend 60% Zweigelt, 20% Blaufränkisch, 20% Cabernet Sauvignon – Balanserad, fylligt, blåbär
  7. Ried Hallebühl, Zweigelt 2013, hälften I nya ektunnor – god balanserad, bärig, lite peppar
  8. Vom stein 2013 Sankt lauent, son til Pinot Noir. 90% nya tunnor – trevlig, balanserad, tanniner, körsbär, god
  9. Pinot Noir 2015 – svarta vinbär, röda bär, tunn, inte det bästa
  10. Kirchgarten 2105 Blaufränkisch – körsbär, röda bär, choklad, peppar, harmonisk. Fint slut

Weingut Zehetbauer i Schützen am Gebirge.

Besök nummer tre dag nummer två går till Zehetbauer i byn Schützen am Gebirge. på västra sidan om sjön. Han är dessutom väldigt entusiastisk och hängiven i sitt yrke och levnadstil. Han understryker dock vikten av samarbetet med andra vinodlare, i form av ett utbyte av erfarenheter och utvecklingspotential inom odling i deras region. Hur de tex ska tackla kommande utmaningar i form av klimatförändringar och liknande. Han hade kunnat prata natten igen om vin och vintillverkning. Ett rent nöje att lyssna till en som är hängiven av sin sak och dessutom fick vi smaka utmärkta viner, som vi också kunde beställa hem.

Han odlar på 15 hektar, 1/3 vita och 2/3 röda viner.

Vi smakade:

  1. Pinot Blanc 2017, ståltank – syrlig, floral doft, mineraler
  2. Pinot Blanc Ridsats DAC 2106 ektunnor – saltig, floralisk, mineraler, lång smak
  3. Gewurtsraminer 2017 – blommig, rosor, aromatisk lite kryddig, fräsch och mineraler
  4. Blaufränkisch Ried Münshsacker 2017 sval jäsning, gamla ektunnor, 3-4 veckor I skalkontak – svarta vinbär, blåbär, tanniner
  5. Blaufränkisch Leithaberg DAC 2016 – rök, svarta vinbär, tanniner
  6. Blaufrkisch Ried Steinberg DAC 2015 – bästa året sedan 20-25 år. Väldigt trevlig, våt sten, peppar, blåbär, kan mogna I 10-20 år.
  7. Cabernet Franc Ried Steinberg 2016, första flaskan I 1993 – lite tobak, läder, lakrits, jättegod!

Weingut Esterházy

Dag tre besök ett, och det enda besöket för dagen, förutom vår fina middag på kvällen i Rust förstås.

Esterházy har en lång historia inom vinodling och när gränserna mellan Ungern och Österrike sattes, blev stora arealer på den Ungerskan sidan. Vi fick ett fint mottagande och vår guide bjöd oss på flera viner än det var planerat. Vi hade kontakt med Esterházy när vi hade besök av en representant till Tammerfors. Du kan läsa om det besöket här: ESTERHÁZYN VINER FRÅN ÖSTERRIKE

Vin vi smakade

  1. Der prinz 2016 – fräsch
  2. Pinot Noir rosé 2018 – lite sträv i smaken, inte min smak
  3. Grüner Vetliner 2018 – lätt, vitpepper, floral
  4. Sauvignon Blac – saltig, citron, mineralet, ganska typsik SB
  5. Chardonnay Leitaberg DAC 2017 mognat i ek, sten och stål – fräsh, ung, grape, lite sträv
  6. chardonnay Single vineyard Ried Lama – mer mogen, balanserad, citron
  7. Pinot Noir 2016 – blek, svarta vinbär, körsbär, ganska trevlig
  8. Zweigelt 2017 – purple, kryddig, pepprig, lite väl stickig
  9. Blaufränkisxh 2017 Leithaberg – ett grillarvin, kryddig, körsbär, röda bär helt ok
  10. Föllig Blaufränkisch 2016 – röd, fruktig, vinbär, källardoft, tanniner, mörka bär, 5-10 år i källaren
  11. Shildten Blaufränkisch 2016 14% – mörkare i färgen, starkare doft, källardoft, mörka bär, tanniner, 10-15 år i källare
  12. Blaufränkisch Föllig 2015 14% – svartpeppar, mörka bär, starkt
  13. Blaufränkisch Föllig 2012 14% – mjuk, fyllig, tanniner, mörka bär
  14. Merlot 2015 Schneiderteil – bärig, röda bär, tanniner, trevligt lätt
  15. Trockenbeeren Auslese TBA Welschriesling 2015 9,5% 200 gr socker – fräsch aprikos, honung, banan, ananas, rund och mjuk

Fine Dining i Rust

På kvällen har vi även Fine Dining på restaurang Wirtshaus im Hofgassl i Rust. Meny består av fyra rätter.

Krispigt bakat ägg med Blomkålskräm och svamptartar – Vin Welschriesling 2018
Skummig soppa med trädgårdsörter med rödingstartar . Sauvignon Blanc 2018
Krispigt gödningsgris ”sous vide” med ingefära, jordnötsspenat och krämig couscous – Vin Tridendron 2017 (Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon, Merlot)
Ljummen Valnötsfondant med skogsbär, chokladflarn och vaniljglass – Vin Beerenauslese Cuvée

Welschriesling 2018, Gabriel, Rust
Krispigt bakat ägg med Blomkålskräm och svamptartar
Skummig soppa med trädgårdsörter med rödingstartar
Krispigt gödningsgris ”sous vide” med ingefära, jordnötsspenat och krämig couscous
Ljummen Valnötsfondant med skogsbär, chokladflarn och vaniljglass
Här sätter man glasunderlagen på glasen för att hindra knotten att ta sig ett dopp

En fulländad kväll, som avslut på en fullspäckad resa med nya intryck och med definitivt mera kunskap om österrikiska viner, speciellt då Burgenland vinregion men många druvor är speciella för Österrike i allmänhet.

Sammanfattning:

Gästvänligheten och utbudet vid varje odlare var dessutom över förväntan. Stolta, passionerade och professionella på alla plan dessutom. Under dag 2 och 3 hann vi smaka på totalt 45 olika viner, vilket gör att sammanlagt på hela resan smakade vi 77 viner.

Vi hann även med en guidad promenad i Rust och även i provinshuvudstaden Eisenstadt. Där vi även i detalj fick lära oss hur stor betydelse vin och vinodling har haft under alla tider. När man tex har förhandlat med turkarna vid deras invasion eller när man har velat ha mera bestämmelserätt så har man använt sig av pengar man fått via vinet eller bara genom att betala med vin. Det har varit en viktig tillgång i olika historiska svängningar som svept förbi.

Eisenstadt
Eisenstadt
Rust
Rust

Läs även första delen av Österrike resan: BURGENLAND VINREGION DAG 1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.