Chianti som äldre vin

Chianti som äldre vin

Vi är på en provning för att testa äldre Chianti Classico och hur smakar väl lagrad Chianti. Lite kan man undra är man riktigt klok som betalar för en vinprovning där över hälften av vinerna är närmast odrickbara. Men väl känns det ändå så. Man kan ju tänka att tur att vi inte betalade för hela flaskan om den är förstörd. Man kan tänka att tänk vilken lärdom att se vad viner blir när de har lagrats för länge, eller av någon annan anledning inte klarat lagringen. Chianti viner är inte ett vin som lagras väldigt länge normalt, så som tex ett Bordeaux vin. Men nu är det upp till bevis, hur länge kan man spara ett Chianti?

Första uppgiften vi får när vi ser glasen framför oss är att märka ut de tre äldsta tre vinerna. Nå, det gick också fel för oss flesta. Vinerna är nämligen uppradade i tidsföljd med det äldsta från vänster, 1974 till det yngsta till höger 2013.. Så där hade man inte behövt fundera så himla mycket och leka Einstein.

Viner vi smakar:

Vinerna vi smakar är alla från samma vingård, San Felice i byn Pincis i Toscana. förutom det yngsta vinet är ett Badia a coltibuono chianti classico 2013

Vi smakar alltså Il Grigio da San Felice från 1974, 1977, 1980, 1986, 1995 och sedan att jämföra med vinet från 2013.

Det vi ser klart från bilden, vilka viner har klarat lagringen bättre än andra.

1974 – Doften är starkt källare, färgen är lite grumlig och tonar mot brunt. Smaken är godare än doften. Känner smak av russin och plommom, men definitivt ett vin som gått över gränsen. Men intressant att upptäcka det finns vissa smaker kvar.

1977 – Doftar russin, sött. Färgen är väldigt mörk röd, 0ch har inte fått så brunaktig färg som 74:an. Smaken ger ännu klart av mörka bär och räcker länge i smaken. Ett vin som går absolut att dricka.

1980 – Helt oxiderat, stark skarp doft som inte hör hemma i vinglaset. Färgen är mycket ljus och brunaktig. inte drickbart.

1986 – Trevlig och djup doft, helt klart i skick. Det har djup bärig smak, mörka körsbär och smaken räcker länge.  Tummen upp för denna fyrtio åring!

1995 – Oxiderat och förstört. Färgen är ljus och brun, lite grumlig. Inte drickbart. En överraskning för vår värd också, han hade väntat mer av detta vin, men det är ju ingen som vet hurdan lagring det har gått igenom eller har korken släppt.

2013 – Ynglingen. Drickfärdigt vin, tanniner finns, röda bär och lite körsbär, trevligt vin som säkert skulle väl passa med en biffig middag.

Äldre vin från Chianti, lite brunaktigt.

Chianti vinregion

Vinområdet Chianti ligger i Toscana, placerat mellan städerna Florens och Siena.

På etiketten finner ni två olika benämningar av Chianti, dels Chianti DOCG eller Chianti Classico DOCG. Med Classico innebär det att vinet kommer från de mest  äldsta delarna av kvalitetsregionen Chianti.

För att man skall få ange Chianti Classico på flaskan måste minst 80% av druvan Sangiovese användas. Sangiovese är en italiensk klassiker och en av de mest planterade druvorna i Italien. Namnet Sangiovese kommer från ”sangue di giove” som betyder Jupiters blod. Resten i vinet är sedan en blend med tex  Colorino , Pugnitello Canaiolo Nero, Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot noir

Chaianti Classico passar utmärkt till italiensk mat. Pasta med tomatsås, pizza och kött. Andra rätter som går bra ihop är smakrika kötträtter och vilt. Även fläsk, nöt och lamm smakar fint i kombination med vin gjort på Sangiovese.

Vinerna från Chianti har ofta ganska hög syra, lite sträva och har toner av röda syrliga bär så som körsbär, vinbär och lingon.

Sammanfattning

Ja, är man klok som betalar för att dricka dåliga vin, det kan ju många fråga? Men vi är ändå nöjda med helheten. Vi kunde dessutom verkligen känna att fyrtioåringen hade något att ge. Och sen besvikelsen av 95:an som hade helt tappat allt. Summa summarum, min favorit blev 86:an, och därefter 77:an. Jag anser 2013 är ett modernt vin som inte tävlar i sammanhanget. Utan hade som uppgift att vara jämförelse och spegla vad de äldre en gång kanske varit. Det var dock ett trevligt vin som jag kan köpa hem till middagen någon gång. Äldre vin från Chianti var värt att prova, absolut.

Andra vinprovningar:

ROSSO DI MONTALCINO VS BRUNELLO DI MONTALCINO

AMARONE FÖR HELA SLANTEN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.