chile vin

Chile vin i två prisklasser

November vinprovning för Vinklubben ordnades av Gubben min. Temat är Chile vin och en jämförelse av två prisklasser av samma druva. Är det någon skillnad med tre gånger högre pris?

Chile vinregion

Första vinrankorna togs till Chile troligtvis 1551 av spanjoren Francesco de Aguirren. Idag är Chile bland de 6-7 största och internationellt respekterat vinproducerande land. Landet är över 1000 km långt och klimatet påminner om medelhavsklimatet och är perfekt för vinodling. Mest känd av vinregioner är nog Maipo men här finner man också Colchagua, Limari, Aconcagua och Cablanca.

Druvorna som odlas är bla Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmènére, Syran, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay.

Enligt monopolets statistik 2019 så säljs det mest av Chileviner i Finland, både röda och vita. Av röda viner är det Chile, Italien och Spanien som är mest sålda och av de vita motsvarande Chile, Tyskland och Sydafrika. Bland de mest sålda viner är två av de vi fick smaka Gato Negro och Santa Helena med.

Vi börjar provningen med en mousserande Castillo de Molina Cuvée som är rätt trevlig faktiskt.

Smaka Chile vin i två prisklasser

Viner vi smakade

Mousserande Castillo de Molina Cuvée, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Grigio Pris: 13 EUR

Gato Negro, Cabernet Sauvignon Pris: 7,90 EUR

Gran Araucano, Cabernet Sauvignon Pris: 38 EUR

Santa Helena Reserva, Carmenere Pris: 9,58 EUr

Casa silva Microterrioir, Carmenere Pris: 35,40 EUR

Trapaca Gran Reserva 2014, Blend (Cabernet Sauvignon 65%, Petit Verdot, Syrah, Cabernet Franc, Malbec) Pris: 43 EUR

chile vin i glas

Sammanfattning

Intressant provning eftersom vi fick smaka på två chile viner i två prisklasser, en från nedre hyllan och jämföra det med ett vin av högre prisklass av samma druva Gato Negro vs Gran Araucano med druvan Cabernet Sauvignon, samt Santa Helena vs Casa Silva Microterrioir med druvan Carmenere. Det visade verkligen vad några tior på priset gör för skillnad i glaset. Som dag och natt får man väl konstatera. De billigare vinerna är ofta väldigt aggressiva och inte i balans. Men det är ju också en fråga vad du ska ha vinet till. Hur som helst är de bland de mest sålda vinerna 2019.

Min favorit bland dessa var definitiv sista vinet Trapaca. Det var dessutom fylligt, kryddigt och med körsbärs smak. Välbalanserat. Det fick även mest poäng vid omröstningen och vann kvällens provning. Alla var överens att smaka billigare viner vs lite dyrare viner var givande och dessutom lärorik. Det ger även klara besked att det kan vara värt att lägga en liten extra slant. Behöver väl kanske inte nämna att sämst poäng fick Gato Negron och näst sämst Sankta Helena. Nästa gång borde man kanske göra det som en blind test. Skulle man få samma resultat då? 

Har du någon favorit från Chile, tipsa gärna i kommentarerna. Eller har du gjort en liknande provning?

20.11.2019

Andra vinprovningar:

BORDEAUX VINER 1969 VS 2015

DUELLEN MELLAN VINER FRANKRIKE OCH SYDAFRIKA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.