Cognac – l’eau de vie

Cognac – l’eau de vie

Under våra två veckor i Bordeaux gjorde vi även en avstickare norrut till Cognac. Vi hade varit en natt i vinregionen Bergerac och därifrån tog det ca 2 timmar att köra till Cognac. Från Bordeaux är körtiden över en timme. Tyvärr hann vi inte checka in på vårt boende innan lunchstägningen mellan 12.30-14.00 så vi fick lämna allting i den kokheta bilen medan vi promenerade till Meukow Cognac för ett besök.

Cognac
Infarten till Cognac
Cognac
Gammalt hus i Cognac

Meukow Cognac

Hos Meukow Cognac hade vi bokat en rundtur inkluderat provning. En väldigt intressant tur, där de gick noggrant igenom hur konjaktillverkningen går till. Vi fick smaka på deras VS /VSOP / XO och även deras XO Gran som extra eftersom vi hade så bra frågor och var intresserade. Pantern som dekorerar Feline flaskan är märket/branden för Meukow och kom till 1993. Detta magnifika djur beskriver perfekt kvaliten Meukow vill få fram även i sin konjak, den symboliserar elegans, styrka och smidighet. Meukow Cognac är grundat av Auguste-Christophe and Gustav Meukow 1862. Deras främsta uppgift var att försäkra konjaksförsörjningen till Ryssland av Tsar Alexander II. Dagens Meukow drivs av Philippe Coste, tillsammans med sina systrar.

Meukow
Meukow
Panter Meukow
Panter
Meukow
Innegården till Meukow

För min del kunde jag konstatera att från och med nu dricker jag inte något sämre än XO, så pass stor skillnad är det i smaken mellan både VS och VSOP. Här fick vi även smaka på deras likör, Meukow Xpresso (kaffe) och Meukow Amaretto (mandel) deras Meukow vanilj har jag smakat tidigare och har även en flaska hemma i källaren. Amaretton är jättegod, men finns bara det här året till slut och är såld bara i Frankrike. Det kan vara frågan om konkurrensen och skydd av varumärke av en annan känd Mandel likör.

Meukow XO
Meukow XO
Meukow XO
Meukow XO

Château Baron Otard

Hos Château Baron Otard deltog vi i en guidning av slottets långa historia och konjakstillverkning i allmänhet. Slottet är från 1031 och har en händelserik historia med många olika vändningar. Cognac Baron Otard är däremot grundat av en adelfamilj Baron Jean-Baptiste Otard 1795. Och vid samma tid köpte Baron Otard slottet Château de Cognac.

Vi smakade dessutom på deras VSOP och XO, vilket stärkte mitt beslut att hålla mig till XO i framtiden. Den är så pass mycket mjukare och fylligare i smaken som man förstås märker bäst så här då man kan jämföra.

Otard
Rundtur i slotten
Baron otard
Gamla tunnor i källaren
Cognac

Övernattning vid en oas

Slutligen kunde vi checka in på hotellet, Quai des Pontis. Vi bor alldeles vid floden i ett radhus, en oas bara ett stenkast, över bron till gamla stan. Vi dinerade vid bron på restaurang L’Atelier. Supergod mat och service. En fröjd att följa personalens arbete, eftersom vi satt precis framför luckan in till köket och kunde följa deras arbete och samarbete. Helt fantastiskt jobbat. Även de hade precis fullsatt så funkade deras samarbete och vi fick fantastisk service.

övernattning Cognac
Cognac
Floden Charente
Cognac

Inne i Cognac finns flera större konjakshus men många av dem ligger dock lite utanför. Innan vi fortsatte tillbaka til Bordeaux kikade vi in till Rémy Martin och Martelli. De ordnar också turer men vi hade inte bokat på förhand så det fanns inte platser för spontanbesök.  Henessey finns också alldeles bredvid Baron Otard, där vi var dagen innan.

Rémy Martin XO
Martelli
Martell Cognac XO

Hur tillverkas då Cognac?

Cognacs region är indelat i sex olika distrikt (cru) som får göra den ädla drycken. Liknande drycker som görs med samma metod heter Brandy, och namnet kommer från holländska ordet “brandywijn” som betyder ”bränt vin”.  Distrikten ligger längs med floden Charente och omfattar total 80 000 hektar och ju närmare staden Cognac de ligger desto bättre region och status:

  • Grande Champagne
  • Petite Champagne
  • Borderies
  • Fins Bois
  • Bons Bois
  • Bois Ordinaires & Bois Communs

Till skillnad från vanliga vinodlingar, där ofta vinodlaren gör allt från början till slut, odlar vindruvorna och tillverkar och säljer dessutom vinet. Är processen i Cognac mera uppdelad på flera aktörer, en odlar och gör vinet, en destillerar och en tillverkar konjaken (lagrar brännvinet Eu de vin) och säljer den under sin brand.

Destillation
Destillations panna

Processen från vin till konjak

Vanligaste druvan är Ugni Blanc, men även Folle-Blance och Colombard är tillåtna att använda obegränsat. Övriga druvor är begränsade till en viss mängd. Vinet plockas med maskin och det ser man redan på vinodlingarna att vinrankorna har bredare mellanrum än i tex Bordeaux. Vinet är lätt och rätt svagt i alkohol, bara ca 7-8%. Detta går sen igenom destillationsprocessen två gånger.

Första delen som heter Huvudet och sista delen heter Svansen, dessa två delar kommer inte med i slutprodukten. Det är endast mittersta delen av destillationen, alltså Hjärtat som används till slutprodukten konjak. Det lagrar man sen i franska ekfat i minst 18 månader. Det är ett minimum för att få kalla produkten konjak. Ibland längre. När konjaken inte längre kan eller ska mogna mera flyttas drycken till en sk Donjon, ett glas eller stålkärl där mognaden avstannar. Drycken stannar i Donjan tills den ska blendas. Så det är bra att tänka på, om ni öppnar en 3-årig konjak efter tio år, så smakar den som en 3-årig konjak, den mognar inte ytterligare i flaskan.

Cognac
Donjon – där mognadsprocessen avstannar

Änglarnas andel

Konjaksflaskorna har inte tillverknings årtal på etiketten, för produkten ska alltså smaka exakt samma oberoende vilket år den är tillverkad. Därav blendar man många års olika konjak för att uppnå samma smak år efter år. Så Winemastern har en väldig viktig roll i processen för slutprodukten. Under lagringsperioden dunstar det dessutom bort en hel del konjak vilket heter “La part des Anges – Angels Share” Änglarnas andel. Därför är husen i Cognac ofta alldeles svarta, till exempel Chateau Otard var alldeles svart. Det beror på en svamp som frodas i dunsterna av konjak. Så på det viset kan man avgöra i vilka hus det lagras konjak.

Klassificering och vanligaste förkortningarna:

VS: Very Special ★★★ – Ska vara lagrad i minst 2,5 år

VO:  Very Old – Lagringstid minst 4,5 år

VSOP: Very Superior Old Pale – Lagringstid minst 4,5 år

VVSOP: Very Very Superior Old Pale, Grand Reserve – Lagringstid minst 5,5 år

XO: Extra Old – Lagringstid i minst 6,5 år

Vad man kan tänka på är att blenden är gjord på många olika årgångar. Så fast den yngsta är 4,5 år för VSOP så finns där mycket äldre medblandad. Så medelåldern kan ligga på 6-12 år. För XO kan det vara 12-35 år.

Sammanfattning

Att verkligen få se konjakstillverkningen på nära håll var både lärorikt och intressant. Jag har aldrig riktigt tänkt över hur det är gjort och hur mycket arbete det ligger bakom att få konjaken att smaka lika varje år. Med vanligt vin är det ju att odlingssäsongen får sätta sin prägel på slutresultaten. Men med konjaken och med champagnen också för den delen, så ska den leva upp till sin brand år efter år efter år. Dessutom var det dyrt besök, lärde mig att det inte lönar sig att dricka sämre än XO i framtiden!

Själva staden Cognac är också riktigt hemtrevlig och kunde bra ha kunnat stanna några dagar till. Då hade vi även hunnit besöka konjakshus utanför stan. Efter detta fortsatte vi tillbaka till Bordeaux för att spendera några dagar inne i city innan hemfärd.

Läs mera om vår Bordeaux resa här:

BORDEAUX – VINETS MECCA

OSTRON OCH VIN VID HAVET I ARCACHON

SLOTTSBOENDE I FRONSAC

BERGERAC – VINREGION I FRANKRIKE

Andra resor till Frankrike:

KÖRA BIL TILL DIJON I HJÄRTAT AV BOURGOGNE

DET VAR SOM ATT KOMMA HEM – ALSACE!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.