En weekend i Helsingfors

Att spendera en weekend i huvudstaden Helsingfors är alltid givande. Vi åker med morgontåget till Helsingfors för att anlända på förmiddagen. Den här gånger åker vi direkt till Mässcentrum och deltar i Båtmässan. Vi har en dröm och ett behov att köpa båt inom en snar framtid. Men även man inte har behov att köpa någon båt eller ens äger en, skulle jag säga att båtmässan verkligen är intressant för de flesta. Där finns så mycket annat som är av intresse för lite en och var. Till och med kläder, inredning, kartor, böcker mm mm. Här finner vi båtar stora som små, dyra och extremt dyra. Vi klarar oss och köper ingenting!

Båtmässan erbjuder mera än bara båtar.
Och att de även inser mina behov är ett stort plus!

Efter mässan åker vi till Hotellet Radisson Blu Alexanteri på Albertsgatan. Vi vilar en stund, badar bastu och byter om. Hotellet ligger på lagom promenadavstånd från både järnvägs och busstationen. Några kvarter ner är man vid Mannerheimvägen. Stämningen är hemtrevlig och frukosten är riklig och fräsch. Det är vårt andra besök och vi kommer gärna igen.

en weekend i huvudstaden

Middag på Muru

Detta är vår andra gång på Muru. Tidigare har vi deltagit i Samuil Angelovs vinprovningar ett par gånger i Tammerfors och han är en av delägarna i Muru tillsammans med Henri Alen.

Vi väljer deras Menu du chef en trerätters och till det tar vi vinpaketet. Dock vill vi byta ut det vita från Sauvignon Blanc till en riesling och det går bra. Vi hade nog helst velat ha en från Alsace men fick nöja oss med en från Pfalz i Tyskland istället. Den var inte helt fel det heller. Det får jag väl medge.

Tartarbiff a la muru
Tartarbiff a la Muru
Huvudrätten en vacker uppsättning

Murus mat representerar det traditionella franska köket, med vikt på hantverk och delikata smaker. Råvarorna ska vara färska och är noggrannt valda. Vinerna ska matcha maten och vinutvalet är stort.

Mera om våra vinprovningar med Angelov här:

MÖTE MED VINPRODUCENTER OCH ALSACE VINPROVNING

VINVANDRING I TAMMERFORS

Vinpaketet består av:

Rene Collet Champagne

Pinot Noire Pfalz 2014

Riesling Koehler Ruprent 2011

Syran Cassa Syyrien

Pakay Hungary

Kultur innan hemfärd

På söndagen besöker vi föst klassiska konstmuseet Ateneum och sen det nyöppnade museet Fame i Böle innan vi åker tillbaka hemåt. Kultur i mängder alltså.  

Museum Ateneum

Ateneum är ett säkert kort. Bara byggnaden i sig är ju väl värt ett besök. Den invigned 1887 och är byggd för ändamålet. Här anordnas växlande utställningar med olika teman. Så även du varit hit tidigare ger det alltid något nytt. Här hittar ni ju alla klassiker inom finländsk konst, så som bland annat Aleksi Gellen-Kallela, Hugo Simberg, Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck med mång många fler. Det är verkligen fängslande att se hur konstverk som har över hundra (eller mer) år på nacken ser ut som ett nytaget foto.

Hugo Simbergs Skadad ängel, finns en fresk av denna i Tammerfors domkyrka

Två tavlor med anknytning till Åland. Finströms kyrka och landskap från Åland.

Musikmuseum Fame

Musikmuseum Fame öppnades i oktober 2019 och ligger i köpcentrumet Tripla i Böle. Det koncentrerar sig på finska musikutvecklingen från tidens begynnelse (nästan) till nutiden. De lyfter fram de stora namnen, som ju inkluderar Sibelius naturligtvis, men även mera moderna Juice Leskinen, Hurriganes och andra välkända namn inom finsk musik. Det är ett mera virtuellt museum, där du har möjlighet att lyssna på många artister och deras produktion. Där finns även temarum där musik och visuell upplevelse kombineras på ett fängslande sätt. Man erbjuder även tillfälle att prova på att sjunga själv i karaokerummet. Det gjorde däremot inte vi.

Sammanfattning

Dessutom är en helg tillsammans aldrig fel och Helsingfors erbjuder oss mycket. Varje gång skrapar vi dock bara lite på ytan och borde utforska lite mera. Men bara att få vara tillsammans utan alltför stora planer är mycket värt det mer. Den här gången var det båtmässan och Restaurang Muru som var orsaken och på det fick vi en hel del kultur också.

Februari 2020

Andra besök i Finland:

KONSERT PÅ LAUKKO GÅRD

NÄRTURISTA I TUSBY

VISIT TILL ÅBO MED TEATER OCH MIDDAG

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.