Esterházyn viner från Österrike

Esterházyn viner från Österrike

Detta var vårt första besök till den nya restaurang och vinbar Winebridge som öppnat i Tammerfors. Vi hade förmånen att delta i Importörens evenemang med det vinhuset Ezsterházy från Burgenland som var representerad av VD:n Stefan Tscheppe. Kul att få bekanta sig med viner från Österrike.

Familjen Esterházy har dock anor ända från 1300 talet. Men Esterházy Weingut grundades 1758 när Paul II Anton Esterházy gifte sig med en grevinna Maria Lunati-Visconti från Bourgogne. De började odla Pinot Noir, förstås, eftersom hon kom från Bourgogne och det är fortfarande en av de viktigaste druvorna i deras produktion. Även om de idag odlar typiska druvor för Burgenland så som Blaufränckish och Zweigelt men även mera internationella druvor såsom Chardonnay och Merlot bland annat.

Burgenland ligger ca en timmes färd från Wien mot Ungerns gräns. Viner från Österrike är en ny bekantskap för mig. Medan jag reste i jobbet, åkte jag ofta via Wien och köpte hem en flaska ett par gånger men inget som har lagt sig på minnet.

Viner vi smakade

Sparkling Blancs de Noir, Pinot Noir – Methode traditionnelle – Pris 20 EUR

Frizzante, welchriesling – Pris 14 EUR

Leitharberg Chardonnay – Pris 20 EUR

Estoras Pinot Noir – Pris 17 EUR

Estoras Blaufränkisch, Merlot, Cabernet Sauvignon – Pris 19 EUR

Sweet wine Beerenauslese, Pinot Blanc – Pris 17 EUR

Sammanfattning

Otroligt intressant när vinhus kommer till oss i Finland och hälsar på. En frisk fläkt en novemberkväll. Frizzanten var inte mycket att ha, smakade tillsats- och sötningsmedel. Däremot de röda vinerna hade definitivt en hög klass och kan väl komma på vårt matbord någon gång. Mousserande blancs de Noir var också helt ok, om man inte vill/ge sig råd att öppna champagne till en mindre högtidlig tillställning kan den väl komma till hands. Österrike som vinland var en ny bekantskap för mig.

13.11.2018

Se mer om Weingut Esterházy

Läs om et annat besök: Domaines Schlumberger besöker Tammerfors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.