slovakia vin

Ett glas riesling från Slovakien

Tittar in till Winebridge en ruggig novemberkväll och smakar ett riesling från Slovakien. Jag har varit i Slovakien och södra Tjeckien på vinprovning för många år sen men har inte så starka minnen hurdana vinerna var. En känsla jag har är att de är av de sötare slaget men jag har ingen säker känsla.

Vinet jag smakar är Berta Rizling Vašsky 2017

Vinet är riktigt gott även det inte smakar som mitt favorit riesling från Alsace eller Tyskland, men det är i alla fall ett trevligt vin med fruktig smak, lite kort kanske, men annars rätt så välbalanserat med syrlighet.

Riesling från Slovakien

Slovakien vinregion

Slovakiens gränser har ändrats otaliga gånger i historiens gång men det har inte påverkat vinregionerna destomera. Viner odlas på sex olika områden och delas upp i 40 delregioner eller underregioner.

Här odlar man nästan alla kända internationella druvor, bland annat Riesling (Rizling Rýnsky), Grüner Veltliner (Veltlínske zelené), Cabernet Sauvignon och Blaufrankisch (Frankovka modrá). Ganska lika som i grannlandet Österrike.

Här har man också utfört mer eller mindre lyckade korsningar mellan olika druvor, vilkens förtjänst är en kvinna vid namn Dorota Pospíšilová. Hon lär ha korsat 24 nya druvsorter som är namngivna efter floder i Slovakien.  Två exempel är

Devin = Gewürztraminer + Roter Veltliner

Breslava = Gewürztraminer + Santa Maria Alcantara

Vinregionerna är belägna i sydvästra och södra delarna av Slovakien samt några i östra delarna av landet. Viktiga regioner är bland annat Malokarpatská, Južnoslovenská, Nitrianska och Stredoslovenská.

21.11.2019

Vinprovning

SMAK FRÅN MOSEL

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.