Nyårsmiddag
Ett Glas Vin

Ett Gott Nytt År 2020

Det nya året firade vi in med Gubben hemma. Jag stekte egna blinier med sikrom och smetana. Efter det njöt vi av bland annat gratinerad hummer. Till detta drack vi dels Charles Heidsieck Champagne och Jean-Marc Brocard Chardonnay från Chablis. Chablis flaskan hämtade vi hem på vår resa dit sommaren 2018. Enligt Alko passar båda dessa viner till vår meny.

Blinier, sikrom, smetana och champagne
Blinier och sikrom med champagne

Två perfekta Champagne och Chablis för blinier och hummer

Måste medge att champagnen gick helt otroligt bra med blinierna och sikrommen. Vi gjorde även en test, tog blinier, sikrom, smetana och rödlök med champagnen och sen en tugga utan rödlöken och till vår häpnad gjorde rödlöken att smaken på champagnen blev om ännu mjukare. Vi hade också möjligheten att smaka skillnaden på Chablis och Champagnen med dessa rätter. Utan att ha smakat champagnen skulle Chablis absolut ha varit helt perfekt men eftersom vi hade redan smakat med champagnen, så nådde den faktiskt inte riktigt lika högt. Även om den var absolut perfekt den med. Otroligt intressant att känna skillnaden och verkligen dricka ett vin som går hand i hand med maten. Kortfattat ett perfekt slut på 2019 och därmed Välkommen 2020.

Hummer
Hummerslakt
Gratinerad hummber
Gratinerad hummer med vin från Chablis

Enligt Alko finner man följande aromer i Charles Heidsieck: Mycket torr, hög syra, mogen citruston, svag ton av gröna äpplen, mineralig, briochekaraktär, balanserad, generös. Och till Jean-Marc Brocard: Torr, hög syra, citruskaraktär, inslag av gröna äpplen, lätt klementinkaraktär, svagt rostad, mineralig. Champagne och Chablis på samma kväll, vilken fest.

Chardonnay Chablis
Jean-Marc Brocards Chardonnay

Sammanfattning av 2019

Samtidigt kan jag sammanfatta 2019 väldigt kort. Jag öppnade bloggen i mitten på sommaren, genom att börja uppdatera redan upplevda resor och vinprovningar från 2017. Jag har nu slutfört till och med sommaren 2018. Kortfattat om 2019. Vi skålade in 2019 i Australien,  vi var på vinresa till Tallinn, vi besökte Bordeaux i juli och Österrike i September samt även en rundtur till Paris, Champagne och Alsace även det i September. Vi deltog i flera vinprovningar och besök från vinodlare och/eller importörer, bland annat Portugal. Så rapporter om dessa kommer sakta men säkert.

Julklappar

Dessutom kan jag ju redogöra för vad jag fick i julklapp. Av Gubben fick jag bland annat en vinprovning av Rhône viner, av styvdottern disktrasor med vintema och av systerdotter en skylt med mitt ”motto” A meal without wine is called breakfast. Är alltså väldigt tacksam för hågkomst och uppskattar presenterna högt.

julklappar
Mina julklappar perfekta för mig!

Mot nya äventyr 2020. Vi har inte någon vinresa inplanerad för detta år, men kankse kanske, åker vi till Piemonte i september, men inget är bestämt än. Däremot har vi flera vinprovningar inbokade och vinklubbens aktiviteter kör igång redan nu i januari. Så material för bloggen ska jag samla på i varje fall. Vi ses!

1.1.2020

Recept på Blinier.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.