Första kontakten med viner från Loire dalen

Första kontakten med viner från Loire dalen

Första gången vi var med Vinklubben i Tammerfors var via den här gästbesöket (tasting) som koncentrerades sig på viner från franska Loire. Loire ligger sydväst från Paris. Loire floden sträcker sig 1000 km från Centralmassivet till Biscayabukten i väster.  Hela vindistriktet är utsträckt längs hela sträckan och med totalt ett tjugotal slott att besöka, så det är ett brett område det är frågan om. Där kan man hitta viner i alla smaker, ifrån knastertorra till söta viner. I exempelvis Sancerre odlas druvan Sauvignon Blanc, medan Chenin Blanc är dominant i Vouray. Däremot nära havet finner man lättare vita viner av druvan Muscadet. Här odlas även röda viner av Cabernet Franc.

Vinklubben är en ideell förening i Tammerfors med vin som gemensamt intresse. De träffas en gång per månad och bekantar sig med olika viner, det kan vara som tema en viss region, en viss druva, eller en importörs viner. Slutligen poängsätts vinerna av alla deltagare och vinnare utses i slutet på kvällen. Trots allt är trevlig samvaro det viktigaste. Även ibland arrangeras andra besök och en gång per år har det ordnats en resa till någon vinregion.

Vin vi smakade:

La Mariniere Muscadet sur Lie 2017, Melon de Bourgogne

Savennières Clos de Coulaine 2015

”Les Tris de la Chapelle” Fosse-Sèche, Chenin botrytisé 2011 Chenin Blanc

Chateau Pierre-Bise Coteaux du Layon Beaulieu Les Rochefort,

Le Chenin de la Colline 2017 Chenin Blanc

Sammanfattning

Viner vi smakade från Loire denna gång var det ingen som riktigt stack fram näsan. Hälften av vinerna som vi smakade var av druvan Chenin Blanc. Dessvärre hittade jag ingen favorit bland dessa viner. Däremot så intresserar Loire regionen mig som resmål någon gång i framtiden. Därför där finns stor potential för en lyckad vinresa, med växlande viner och vackra landskap.

Däremot Vinklubbens verksamhet och stämning var så pass intressant att vi bestämde oss för att ansluta oss till klubbens verksamhet.  Därför att deras inställningen till vinprovning är lättsam och uppmuntrande. Vi kände oss väldigt välkomna och väldigt naturligt att ansluta oss eftersom vinintresset växt till sig under året som gått.

28.9.2017

Mera vinprovning: Vinprovning av svalt stilig Riesling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.