Gewurztraminer från Riquewihr, Alsace

Denna dag är det dags att öppna en flaska Gewurztraminer, ännu ett inköp från en av våra resa till Alsace. Kommer inte ihåg vilken av dom vi köpte denna, men den var av årgång 2012. Vi har besökt detta vinhus Dopff Au Moulin flera gånger och varje besök varit lika givande. Ni kan läsa mera om det här

DET VAR SOM ATT KOMMA HEM – ALSACE!

EN WEEKEND I ALSACE

Idag smakar vi deras Gewurztraminer från 2012 som har växt på deras Grand Cru områden Sporen. Gewurz är en druva som ger tudelade känslor för den är så kraftig och aromrik att den inte faller alla i smaken. Det är som att stoppa näsan i en blombukett eller parfymflaska, floralisk så det föreslår och smaken är kraftig och lång. Vi njuter den här gången med en ganska kryddig wokrätt. Och den gör sig väl tillrätta. För det mesta är jag helnöjd med att bara njuta detta vin som det är, utan något tilltugg.

Druvan Gewurztraminer

gewurztraminer alsace
Gewurztraminer en fin druva i Alsace

Druvan trivs i svalare klimat och lär komma från orten Tramin i norra Italien och har fått förnamnet Gewurz som betyder krydda på tyska. En annan teori är att den uppkommit via druvan Savagnin blanc i gränstrakterna mellan Tyskland och Frankrike. Och det är speciellt i Alsace man odlar denna druva som ger karaktäristiska viner som delar smaken som baken. Druvan hör till de gröna druvorna men är nästan rosa i färgen, men ger alltså vita viner. Till färgen är vinet ofta kraftigt gult, smaken har kryddig och parfymerad doft, aromer som rosor, honung, muskot, ananas, banan, kryddor mm. Väldigt speciellt och lätt att känna igen. Den odlas även i Tyskland, Österrike, USA och Chile bland annat.

Dopff Au Moulin

Dopff odlar alla sju druvor och de har även försök med Chardonnay i sina odlingar. Deras riesling är även den jättegod och de odlar Riesling och Pinot Gris på Grand Cru Schoenenburg alldeles utanför Riquerwihr. De har lång tradition inom vinodling, började redan år 1574 och är inne på trettonde generationen. De tar även äran åt sig att ha introducerat Crémant i Alsace. Alltså bubbel som tillverkas med samma metod som champagne. Julien Dopff spenderade tid i Champagne regionen och lärde sig metoden och tog den med sig hem. Nu är det extremt populär i hela Alsace. De har även Verdanges Tardives och söta viner gjorda med ädelrötan.

Riquewihr – ett museum i sig

Dopff Au Moulin ligger alltså i byn Riquewihr, en annan unik by i Alsace. De flesta byar är små pärlor och förvånar var och en på sitt sätt.  Riquewihr är ett museum bara i sin egenskap av att vara. Majoriteten av alla hus inne i gamla stan och längs rue General de Gaulle är från 1500 – 1600 talet. Det säger en hel del om byn. Husen är som Hans och Gretas pepparkakshus. Utsmyckade och dekorerade i olika teman, korsvirkeshus i färgglada färger. Vi har övernattat en gång i denna by och bodde då på ett hotell alldeles inne i centrum, 50 meter från Hugels vinbutik. Helt perfekt. Här lär vara ett enormt pådrag under hösten, för bland annat Hugels vintillverkning sker mitt inne i gamla stan, där normalt biltrafiken är reglerad eller helt förbjudet, men under skördetiden lär deras traktorer trafikera med druvlasten titt som tätt. Och det är en tid som skulle vara intressant att få uppleva. Byn besöks av en stor mängd besökare varje dag, de flesta av sådan som gör dagsbesök. Så när kvällen lägger sig lugnar det ner sig och vi kunde strosa på gatorna nästan ensamma när vi gick för att äta middag.

Sammanfattning

Det är så givande att kunna uppleva sina resor via vinerna. Byn som Dopff ligger i är ett väldigt trevligt resmål och vi kommer gärna igen. Gewurztraminer från Alsace är speciellt, det är en speciell druva som ger ett speciellt vin. Jag tycker om det, men vill inte gärna ha den till mat, någon annan tycker precis tvärtom. Så det är bara att prova sig fram. Har du smakat vin med denna druva? Faller det i smaken eller inte, kommentera gärna.

3.4.2020

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.