Gott Nytt År 2022

Gott Nytt År 2022

Nyår firar vi även i år hemma, men denna gång har vi bjudit hem två gäster. Vilket är väldigt trevligt. Vi satsar kvällen på matlagning, gästerna sitter vid matbordet med ett glas champagne medan värdparet lagar mat. Gästerna deltar emellanåt med goda råd och googlar till och med efter lite hjälp vid några kritiska tillfällen.

Nyårsmenyn 2022

Årets nyårsmeny är en femrätters. Vi märker även under kvällen att för drycken har vi satsat på tre starka C, Champagne, Chablis och Chianti.

Blini med löj- , sik-, och regnbågsrom, smetana och hackad rödlök

Blinismeten gör jag kvällen innan och steker dem på eftermiddagen.

Homard Thermidor – gratinerad hummer

Tryffelrisotto

Osttallrik

Crépes avec Sauce l’Orange

Crepes steker jag också på förhand. Lagar fyllningen vaniljkrämen efter risotton och även såsen. Den har har vi ibland lyckats misslyckas med ett par gånger men idag går det som på räls.

Vinerna

Champagne Gervais Gobillard Vintage 2014 Druvor Pinot Noir, Chardonnay

Ett vin vi köpt på färjan. Pris 39,90. En mycket trevlig champagne. Fina bubblor och trevlig doft. Lite brioche men friskt med lång smak. Passade perfekt med blinin och även med hummern.

Champagne André Clouet Blanc de Noirs, Pinot Noir

Pris på Alko 33,90. Väldigt syrligt och har skarpare smak än Gobillard. Mineraler med inte så mycket brioche.

Domaine Laroche Chablis Prmier Cru 2019 Chardonnay

Pris på Alko 30 EUR. Hög syra och mineraler. Limetoner. Är huvudvinet för hummern och är mycket välplacerad.

Chianti Classico Barone Ricosoli 2014 Sangiovese, Cabernet Savignon

Är också köpt på färjan. Pris 12,90 EUR. Rubinrött. Kraftig doft med körsbär och vanilj. Sitter som handen i handsken med tryffelrisotton.

Hur blev då 2021

Vanligt är att summera året och även lägga fram önskemål för det kommande året. Året som passerat har varit ganska krävande. Förstås pandemins närvaro har gjort sitt men vi har också lyckats leva lite normalt, varit på konserter, några vinprovningar samt ett besök till Arcachon. Vilken lyx. Mitt sommarstugeprojekt gick inte som jag tänkte, bidde ingen stuga, vad bidde det då? Det bidde en bastu. Bastun är som sagt femföre badklar, så det är jag ju väldigt tacksam för. Däremot stugprojektet skjuts fram ännu ett år. Vi har dock varit i skärgården i flera omgångar i år, jobbat på bastun mest. Väldigt tacksam för att vi har varit friska, min familj och närmaste har även de hållit sig friska. Så kanske summeringen är Tacksamhet trots allt.

Förväntningar för 2022

Att planera och se för mycket framåt, har pandemin lärt oss vara försiktiga med. Hoppas innerligt att 2022 ändå ska bli ett smidigare år och att vi kan få börja planera framåt. Vi har några biljetter inbokade, men tiden visar sig om vi kommer att kunna åka. Vi har även biljetter till Grand Champagne i Helsingfors i maj. Några teater och konsertbiljetter hänger också på kylskåpsdörren. Stugprojektet ska jag försöka få ett steg framåt, förhoppningar att få väggar och tak men endast det ser utmanande ut.

Mitt julträd, gjord på en Magnumflaska

Julen 2021

Julen får vi fira med föräldrarna, vilken vi är väldigt tacksamma för. Ifjol fick vi ställa in vår resa några veckor innan. Julen medför massor med snö, lugn och trevlig samvaro med familjen. Dottern med pojkvän ger oss denna fina julklapp! Hatten av för valet av vin. Något har tydligen gått hem. Ett minus dock för extra låset som är påsatt.

Gott Nytt År 2022

Läs om tidigare nyår

Ett Gott Nytt År 2020

Gott Nytt År 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.