Hummer på två sätt

Hummer på två sätt

När det är dags att piffa till det riktigt ordentligt tycker jag hummer är ett bra alternativ. Hummer är ju gott precis som den är med en lite god kall sås till. Men jag har också provat två andra alternativ som är väldigt goda.  Och kan ju vara som ett alternativ till kommande nyårsfirande kanske.

Första är en hummersoppa och det andra en gratinerad variant.

Hummern ”slaktas” alltså delas mitt itu

Hummersoppa

Hummersoppa är inte så krångligt som det kanske först låter. Men lite pyssel blir det ju i varje fall om man bestämmer för att göra buljongen själv.

Det här receptet tog jag ursprungligen från nätet men jag mixade mellan två recept.

Jag lagar buljongen själv på skalen av hummern. Slaktar hummern, delar den i tu och tar ut köttet, lägger det åt sidan. Kokar sen skalet tillsammans med schalottenlök, morot, tomat, vitlök, tomatpuré och vitt vin. Låter det sjuda i ca en halvtimme. Silar bort skalen och grönsakerna för att få den lena buljongen. Tillsätter grädde och ev konjak samt kryddor efter smak. Sjud ihop det en stund. Dela sen upp hummerköttet på tallrikarna och häll sedan den varma soppan på vid servering. Njut tillsammans med en färsk baguette.

Det blev inte mycket kött på var tallrik
Jag hade ingen tomatpuré så därför blev färgen inte så smaklig.

Gratinerad hummer i ugn

Min absoluta favorit är nog den gratinerade varianten. Den har vi haft som förrätt men även som huvudrätt någon gång.

Gör så här: Klyv hummern i två delar, ta ut köttet och lägg det åt sidan så länge. Förbered fyllningen. Jag har lagat flera varianter. Men den här gången en av de enklare varianterna. Fräser lök och vitlök i stekpannan, tillsätter kryddor (senap, cayenne, salt), lite vitt vin eller cognac samt grädde. Låter det puttra en stund. Tar sen bort den från spisen och vänder ner det tärnade hummerköttet i röran och fördelar det jämnt i skalen. Strör över lite parmesan, västerbotten eller annan ost efter smak. Gratinerar dem i ugnen ca 10 minuter i 225 grader tills osten fått fin färg. Servera med en grön sallad, färsk baguette eller rostat bröd.

Läckert gratinerad

Vin till hummer

Som dryck har jag ett säkert kort. En champagne! Annat bubbel, såsom Cava eller Prosecco går också bra, bara den inte är för söt.

Men visst, det går även bra med en Chablis eller Sauvignon Blanc eller varför inte en riesling också.

Ett glas Champagne – aldrig fel

Sammanfattning

Detta var mina tips med hummer på två sätt. När jag gjorde soppan hade jag kanske för lite material. Jag hade bara en hummer och vi blev fyra stycken till middagen. Smaken fanns där men färgen blev inte den vackraste. Det beror säkert också på att jag saknade tomatpuré. Köttet blev lite väl ransonerat med en hummer på fyra personer. Det passade dock väl som förrätt. Men kan väl räkna med en halv hummer per person som tumregel. Såväl med den gratinerade är en halv hummer per person passligt, men ter sig mer naturligt. Vi har till och med ätit den gratinerad som huvudrätt men då hade vi lite mer matig förrätt än soppa.

TRE DAGAR I STADEN BORDEAUX

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.