I hjärtat av Champagne

I hjärtat av Champagne

I hjärtat av Champagne i staden Reims bor vi på hotellet Aux Sacres. Vi kommer med tåg från Paris och hotellet ligger praktiskt på halva vägen mellan tågstation och katedralen Notre Dame (här också, men den här har inte brunnit…). Fräscht och trevligt rum med en liten balkong. Promenerar till katedralen, tittar in i några Champagnebutiker och souvenirbutiker.

Hjärtat i Champagne
Hjärtat i Champagne Reims
Hotel Aux Sacres

Vi har middag på samma restaurang som vi besökte för två år sedan. Gamla namnet står ännu på ytterväggen men på menyn kunde vi konstatera att restaurangen har bytt namn. Vi delar på en flaska champagne (vad annars)! Till det en trerätters med getost sallad till förrätt och vit fisk med champagnesås till varmrätt. Såsen var som silke, helt gudomlig.

middag i reims
champagne
getostsallad

Le Domaine Pommery

Vi börjar dagen med ett inbokat besökt till champagne huset Vranken Pommery. Om man bor runt centrum och inte har bil, så är det bra att veta att de största champagnehusen ligger en liten bit därifrån. Det tar ca 10 minuter med buss. Lokalbuss går också, men deras elektriska Citybuss går varje halvtimme från tågstation. Den kör via eller nära de största champagnehusen, så som Tattinger, Ruinart, Veuve Clicqout, Pommery mm. Senast vi var i Champagne 2017 besökte vi Ruinart och Veuve Clicqout. Men efter att ha sett Pommerys enastående sagoslott, beslöt jag mig redan då, att en dag kommer jag tillbaka. Och den dagen ÄR just idag!

Deras byggnader är från en sagobok, man kan vänta sig att Törnrosa eller Askungen kommer emot en.

Pommerey
sagoslott pommery
sagoslott pommery
Pommery Reims

Kalkstenstunnlar

Vi deltar i guided rundtur ner till deras kalkstensgruvor. De är totalt 18 km långa tunnlar på 30 meters djup. Därför hålls en konstant temperatur på ca 9-10 grader och även fuktigheten är jämn. Perfekt för lagring och mognad av champagnen. De olika gångarna och vråarna har egna namn, efter olika städer eller länder. Madame Pommery namngav dem allt eftersom hennes champagne erövrade en ny marknad. Där fanns också tavlor som är gjorda i kalkstensväggen på plats. Alla med olika teman inom vinodling och champagne. Vad som inte var så roligt att höra, att konstnären och skulptören Gustave Navlet (1832-1915) som jobbade med dem i många år, i kylan och mörkret, blev till slut blind.

tunnel
gustave navlet

Historia och Madame Pommery

Pommery Champagne grundades 1836 av Alexander Pommery och Narcisse Greno. Tidigare hade de varit framgångsrika inom yllebranschen. De flyttade över till champagne branschen 1856. Madame Louise Pommery blev dock plötsligt änka 1858 och fick ta över efter sin make vid 41 års ålder. Hon tog en imponerande roll i företagets utveckling. Bland annat var hon först med att lansera den torra champagnen, Brut år 1874. Hon var dessutom väldigt mån om sin personal.

korgar
Korgarna som hjälpte personalen att flytta flaskorna

Till exempel installerade hon en korgbana i gångarna för att underlätta personalen med flytten av flaskorna från ett ställe till ett annat. Den finns fortfarande kvar, korgarna lastades med flaskorna och kunde automatiskt flyttas till ett annan ställe. Idag använder man betydligt modernare metoder men korgarna hänger fortfarande kvar i taket som ett minne till det förgångna.

Exploderande flaskor

Ett stort problem champagnetillverkarna (och även vintillverkare i tidigare år) har haft är att flaskorna exploderar när vinet jäser och tryck uppstår i flaskan. Champagne och andra bubbel tillverkare utvecklade därför en tjockare flaska som håller trycket i flaskan bättre. Men ännu idag exploderar flaskor på grund av trycket. Vi fick se ett ganska färskt exempel på det. I tidigare dagar explodera nästan 40 % av flaskorna under mognadsprocessen. Även i nutid sprängs ca 5000 flaskor per år, procentuellt är det bara ca 0,25 % men ändå en ansenlig mängd flaskor. 

Som avslut på besöket provar vi två av deras champagne, deras Cuvèe och en Millesime. Båda två är jättegoda, den äldre av dem är en aning fylligare och hade lite mera karaktär och dessutom längre i smaken. Båda innehåller den normala mixen 1/3 av alla tre druvor. Om jag hade smakat de enskilt hade jag nog inte kunnat avgöra vilken av dem är bäst. Fruktig smak, fina bubblor, hög syra, inslag av gröna äpplen, citrus och lite rostat bröd, En fin helhet.

pommery
pommery
Sabel pommery

Det sista vi gör innan vi lämnar hjärtat av Champagne och fortsätter vår resa mot Alsace är att köpa en flaska Blanc de blancs 100% chardonnay och en flaska Blanc de noirs 100% Pinot Noir. Jag är en vän av Blanc de blancs, men det ska bli intressant att smaka dessa två och jämföra.

Sammanfattning

En effektiv dag i hjärtat av Champagne och Reims. Beöket hos Pommery har jag planerat i många år och nu var dagen inne. Historien bakom huset och deras champagne var intressant. Reims är en trevlig stad med ett litet centrum och som jag nämnde tidigare. Att tänka på är att de stora champagnehusen ligger inte på gångavstånd från centrum men bussar och deras citybuss är enkelt att använda. För nästa gång ska vi definitivt göra besök utanför Reims och Eperney till mindre odlare.

September 2019

Tidigare resa till Champagne: ÄDLA BUBBLOR I CHAMPAGNE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.