Jag gav Alsace lillfingret och det tog hela handen

Jag gav Alsace lillfingret och det tog hela handen

Det var här det hände, på min första resa i Alsace, som intresset väcktes för viner och kärleken till Frankrike började. För det första hade jag ingen bakgrundsinformation och inga stora förväntningar, bara att få tillbringa en veckas semester med Gubben min på tu man hand och resa i vinregionen Alsace.

Att resa i Alsace börjar nu

Eftersom Gubben min hade varit dit på arbetsresa ett par gånger tidigare hade han lite information och ville åka ner och se mer. Jag var inte sen att hänga på. Således hade han ju redan introducerat mig till de alcasiska rieslingarna, så såpass visste jag ju, att goda viner kunde jag förvänta mig. Däremot vad jag inte hade förväntat mig var det vänliga mottagande vi fick på alla ställen vi besökte, de fantastiska byarna med gamla vackra färggranna korsvirkeshus, blomprakten, naturen, vyerna och vinerna ja som sagt vinerna.

Vita viner från Alsace är av högklass.
Vita viner från Alsace är av hög klass.

Underbara Colmar

Resan till Alsace gick via Frankfurt med flyg, sen åkte vi buss till Strasbourg, där vi sen hyrde en bil. Vi hade bokat in oss på Bed & Breakfast i Colmar för de första två nätterna. Att köra ner, vilket inte på kartan är mer än 70 km och skulle ta ca en timme, visade sig vara lite trixigare eftersom motorvägen var avstängd på flera ställen på grund av reparation.

Navigatorn försökte styra ut oss på små slingriga vägar mellan vingårdarna och vi försökte med våld komma ut på motorvägen igen, eftersom vi inte insåg i det läget att den var avstängd. Så maktkampen med navigatorn tog sin tid och klockan var väl över 22 innan vi slingrade in i Colmars centrum till Rachel och Huperts gata.

Övernattning i 1500-tals hus

Vi bar upp vårt bagage för de gamla knarrande ektrapporna och kunde göra oss hemmastadda i vårt rum, som var hemtrevligt renoverat men man kunde ana att huset hade några år på nacken. Golvet var gjorda av robusta plankor, lutade lite och knarrade.  Vi hade nerförsbacke när vi gick till toaletten.

Först nästa dag lärde vi oss att huset vi bodde i var från 1500-talet och grannhuset vi kunde se från frukostbordet var från 1300 talet och hade varit ölkällare till munkar under den tiden. Rachel och Hupert hade själva renoverat huset för B&B verksamhet när barnen flygit ut. Fortfarande var det gemensamma gästköket under renovering.

La petit dejeuner

Till frukost fick vi avnjuta färskt bröd, ostar, Rachel’s hemlagade marmelader och sylt. Rachel talade behjälplig engelska men Hupert svängde hellre över till tyska. Så som många andra vi mötte under denna veckan. Tyskan är tills vidare starkare, enligt vår erfarenhet, än engelska, åtminstone bland de lite äldre. Många vet redan att Alsace hört till Tyskland i flera omgångar. Dessutom var vårt värdpar väldigt hjälpsamt och gav oss många tips på vad som fanns att göra i Alsace.

Korsvirkeshus i Alsace.
Korsvirkeshus i Alsace
Vackra hus i Colmar.
Colmar
En kanal med blommor och vackra hus i Colmar.
Colmar – Petite Venice

Staden Colmar – en pärla längs vinrutten

Medeltidsinspirerade Colmar är en vacker stad med ca 70 000 invånare. Samtidigt anses den som vinruttens knutpunkt och centrum. Själva staden erbjuder vackra byggnader, restauranger och shopping. Speciellt området Petite Venice med sina kanaler är ett måste om du kommer hit. Dessutom kan du ta en tur med gondoler i stil med Venedig. 

I synnerhet blomsterarrangemangen som kantar kanalerna gör allt så mysigt och vackert. Här finns även kyrkan Domenica och flera museer som kan vara värt ett besök. Till exempel konstmuseet Unterlinden och Musée Bartholdi. Auguste Bartholdi är mannen bakom Frihetsgudinnan i New York. Orsaken till museet är för att han var född och uppvuxen här.

Alsace Vinrutt

Man kan bra ha Colmar som bas på sin resa i Alsace för att besöka de olika byarna, och om man inte vill byta övernattning. Därför alla viktiga och sevärda byar ligger inom en radie på max 20 km. Åtminstone dem vi kan rekommendera för ert första besök i Alsace.

La Route de Vin d’Alsace – Alsace Vinrutt är ca 170 km, slingrar sig från byn Marlenheim i norr till Thann i söder. Den lanserades redan 1953 och är Frankrikes äldsta vinrutt. Givetvis finns många fina byar/städer längs vägen, varav Colmar är bland de största.

Många hyr cyklar och tar sig från by till by på det viset, andra vandrar genom vingårdarna.  Byarna ligger relativt nära varandra så förhållande är ypperliga för vilket som. Året runt arrangeras olika evenemang i de olika byarna, de flesta omkring vin och vinodling förstås. Julen är också en viktig tid i Alsace, nästan alla byar har sin egen julmarknad och julevenemang.

Vackra hus i Eguisheim.
Eguisheim
En glad resenär i Alsace.
Vår första lunch i Eguisheim

Blomsterprakt i Eguisheim

Eguisheim ligger ca 8 km söderut från Colmar.  Det första vi såg när vi hade hittat parkering, var Wolfbergers butik, vilket var ett namn man kände väl igen. Butiken var stor med ett enormt utbud.  

Vackraste byn i Frankrike

Dessutom är Eguisheim en mycket speciell by med hus som går som en ringmur runt gamla stan, som förresten härstammar från år 720. Även husen är färggranna, smala, breda, höga som låga, gränderna är små, kullerstensgatorna smala och slingrande, vinodlare som erbjuder Degustation (vinsmakning), souvenirbutiker med storkar i alla storlekar, lerformar, vykort mm, restauranger och den fantastiska blomsterprakten.

Dessutom är Eguisheim en Ville Fleuire, och har blivit vald till Frankrikes vackraste by flera gånger, och jag kan förstå varför.  Således vandrade vi omkring med ögonen vidöppna och försökte ta till oss allt det fantastiska nya, ganska snart kändes det tydligt att det här är en pärla.

Lunch à l’Alsace

Därefter satt vi oss ner just utanför stadskärnan ute på terrassen som var mittemot en skola och beställde in den klassiska Tarte Flambé (Flammenkuchen) och ett glas Riesling. Det var njutbart och skönt att vila fötterna lite. Där vi satt kunde vi se en Degustation tvärs över gatan och bestämde oss för att gå in efter lunchen.

Vackra blommor i Eguisheim.
Eguisheim – Ville Fleuire

Första vinprovning à l’Alsace

Där mötte oss en Madame Meyer, hon gav oss vår första Degustation i Alsace. De odlar sju olika druvor i Alsace och för det mesta får man smaka hela settet när man besöker en vinodlare, fick vi lära oss under veckan. Men här vår första bekantskap.

De sju dvärgarna, nej druvorna

Hon började med att ge oss ett glas Sylvaner, vilket är ett mycket lätt sommarvin, sen fick vi Pinot Blanc, som också är lätt men har lite mera karaktär och dricks till bland annat sparris. Efter det fick vi Riesling, med sitt syrliga, gröna äpplen och aromer som stannar länge i munnen. Definitiv ett vin i vår smak! Pinot Gris är ett mer tjockare vin, om jag nu använder ett väldigt gräsrots uttryck, det är aromatiskt och kan tyckas av många som mera söt, fast sockermängden ofta är den samma, Muscat har starka blomaromer och är torrt och skall inte blandas ihop med det söta Medelhavs muskaten, den här kan man dricka som tex aperitif.

och de två sista

Att sen ta en klunk Gewurstraminer är som att få en aromatisk explosion i munnen. Där finns frukt, blom och kryddsmak allt i ett paket. Ett välbalanserat Gewurts är njutbart att dricka. Sist och inte vitt, det enda röda vinet i Alsace, Pinot Noir. Ett lätt fräscht rött, som inte ska jämföras med de robusta Pinoit Noir från Burgundy. Då blir man besviken, men är ändå ett drickbart rött, till ljusa kötträtter och till och med fisk.  Voila ! Där hade vi fått vår första lektion på druvutbudet Alsace.

Mamma Meyer

I Alsace har de delat ut Grand Cru området enligt terroir, vilket i praktiken betyder att varje by har ungefär två grand cru området runt sin by. Grand Cru betyder att jordmånen och läget ger ett bättre och fylligare vin.  I Eguisheim är Grand Cru vinerna från antingen Eichberg eller Pfersigberg. Madame Meyer, för oss nu i vardagligt tal Mamma Meyer har vingården tillsammans med sin man Jean-Luc. Han odlar och hon säljer. Deras som Bruno och är även aktiv i den dagliga verksamheten och har namnet på flaskan.  Mamma skickar numera en låda vin till oss när det börjar sina i källaren.

Vinflaskor i Eguisheim.
Madame Meyers vin

Vinfestival med 200 viner

När vi gick tillbaka mot parkeringen såg vi en fyrkantig bardisk/kiosk som folk stod runt och nyfikna som vi är gick vi närmare. Den visade sig höra till veckans vinfestival, vilket betyder att ”alla” Eguisheims vinodlare samlats och för 5 EUR får du smaka hur många viner du vill och glaset får du behålla. Alltså det innebär att du har runt 150-200 viner att välja emellan. Rekommenderas varmt, vinodlarna själva är på plats, och de berättar gärna om sina viner och sin filosofi som vintillverkare.  Hittar du ett vin, som du säkert gör, som du tycker speciellt mycket om, är det bara att fråga efter adressen och gå till deras butik.

Vinodlingar i Alsace.
Vinodlingar

Upp i det blå via slingrande vägar

Efter två nätter i Colmar med omnejd begav vi oss söderut, men vi körde via bergsmassivet Vosge på över 1200 meters höjd och Grand Ballon, som är högsta punkten. På grund av Vosgen som Alsace har ypperliga förhållande för vinodling, eftersom det skyddar Alsace från hårda vindar, minskar regnet och gör att det inte blir för varmt på sommaren mm. Dessutom är regnmängden i Alsace den lägsta i hela Frankrike, till och med mindre än i tex Marseille.  På den slingrande vägen får man se upp för cyklister och motorcyklister, som tar ut kurvorna till fullo. Att resa i Alsace får man slingra på ordentligt.

Skidort i sommarskrud

Väl uppe har man en enorm fin utsikt, frisk luft och man ser hur långt som helst i klart väder, gröna dalar, kor och får som betar. Dessutom hittar man skidorter som sommartid fylls med mountainbikers och vandrare i mängder.  Således kan du kombinera vinresa med vandring, så att resa i Alsace är ett ypperligt val. Man kan som sagt vandra i bergen, men många vandrar också mellan byarna och vindodlingarna.  

Ett glas vitt vin mitt bland vinodlingar.
Petite Pique-nique on the road

Industristad omringad av vin

Guebwiller är en industristad med väldigt lite sevärdheter, inga vackra gamla byggnader men ligger vackert inklämd mellan vinodlingar som reser sig högt runt stan. I Guebwiller finns fyra Grand Cru områden, Kessler, Kitterlé, Spiegel och Saering.  Därför bodde vi två nätter i staden på B& B med Pascal och Michelle i deras hus lite utanför centrum.  De hyrde ut två rum på övre våningen i deras hem, med delat badrum med grannrummet. Vår granne var en tysk, som var ut och vandrade varje dag i bergen runt Guebwiller.

Gourmet kvällsmål

Orsaken vi valde Guebwiller var för att det låg lämpligt nära Mulhouse.  På gården hade de byggt en gårdsbyggnad som hade ett minikök, kylskåp och bord för den som ville kocka själv. Sålunda arrangerade vi ett kvällsmål med lite småplock som visade sig bli en i gourmet klass med vardagliga mått mätt.

Rödrutig bordduk och kvällsmål i Alsace.
Kvällsmål gourmet

Besök till Riquerwihr

På vägen tillbaka norrut gjorde vi en avstickare till Riquerwihr en eftermiddag.  Målet var att besöka vinhuset Dopff Au Moulin, som hade som tur var öppet fast vi var i farten på en söndag. Huset grundades redan 1574 och är fortfarande i samma familj ännu. Således fick vi det typiska upplägget, Pinot Blanc, Riesling, Pinot Gris och Gewurstraminer. Vi fick även smaka deras Crémant, som är mousserande gjort enligt samma metod som champagne.  Deras Grand Cru är Schoenenbourg och Sporen. Vi köpte med oss av båda och några flaskor av deras härliga Gewurtsraminer.

En stad som ett museum

I Rquerwihr finns även kända namn som Hugel och Dopff et Irion, men vid detta första besök hann vi med bara ett vinhus.  Efteråt gick vi snabbt genom huvudgatan och staden visade sig vara ett museum i sig själv. 90% av husen är byggda innan 1640. Vackra, dekorerade på olika sätt. Följaktligen fick vi genast känslan att hit måste vi komma en annan dag med mera tid. Att resa i Alsace ger mersmak.

Vinflaskor från Dopff i Riquerwihr.
Viner från Dopff i Riquerwihr
Vacker trädgård i Riquerwihr.
Gården hos Dopff au Moulin

Ribeauvillé – De Tre slottens stad

Ribeauvillé är en by omringad av vinodlingar, som så många andra byar. här i trakten. Uppe på höjderna kan man också se ruinerna av tre slott, som har vaktat över staden. Här är vinodlingarna tätt intill byn, så nära och branta, att de är närvarande fast du vandrar mitt inne i byn. Staden har en huvudgata som är kantad av vackra färggranna hus och trevliga restauranger.

Vi bodde hos en gammal dam som var lite speciell och hade B&B i ett större gammalt hus med knarriga trappor och fullproppat med grejer och saker. Vi hade dock en väldigt vacker utsikt från vårt rum mot vinodlingar i bakgrunden.

Smälta in i den franska miljön

Här finns Cave de Ribeauvillé, ett korporat som ger en god insikt i vinerna som den här byn har att erbjuda. Här finns även kända Trimbach, Jean Sipp, Louis Sipp och många andra men på vårt första besök fick vi mycket ut vad Cave de Ribeauvillé hade att erbjuda.  

I Ribeauvillé hittade vi restaurangen Au Cheval Noir precis i början av huvudgatan. Där satt vi en kväll, åt Tarte Flambée och drack ett par glas vin. Känslan att sitta ute på terrassen en sommarkväll, franskt sorlande från grannborden, semesterfolk strosar förbi och man har känslan att tid och plats är precis perfekt.

Ett slott uppe på en kulle
Ribeauvillé och slottsruiner högt ovanför
En by omringad av vinodlingar
Ribeauvillé – vinodlingarna tätt inpå byn

Le coeur de l’Europe – Europas Hjärta

Strasbourg gjorde också ett positivt intryck förutom ankomsten in till staden. Vi hade lagt in adressen i navigatorn och jag körde enligt instruktionerna men vi snurrade runt samma kvarter i säkert en timme. Jag körde efter spårvagnen, jag körde mot trafiken, jag körde mot enkelriktat och höll på att tappa fattningen, tills vi till slut la in adressen också på telefonen, som meddelade att adressen vi försökte nå låg på en gågata och kunde inte nås med bil, berättade också var vi kunde parkera.  När vi äntligen hittade hotellet och hade fört tillbaka bilen till hyrfirman kunde vi koncentrera oss på att utforska denna fina stad.  

Flanera runt och njuta

Europas Hjärta, både geografiskt och politiskt. Staden var en positiv överraskning, med sina vackra kanaler som var kantade med blommor, precis som i Colmar. Eftersom vi hade bara två dagar på oss i Strasbourg hade vi inte gjort upp några planer, utan vi strosade bara runt i stan och tog in oss av allt vi såg. Dessutom dagarna vi var där, råkade vara över 30 grader, så det var skönt att hitta parker med skuggande träd, mysiga restauranger och vackra byggnader och statyer. Sammantaget kan vi verkligen rekommendera att du tar dig tid för minst en dag i Strasbourg på din resa i Alsace.

Vackra hus i Strasbourg.
En varm dag i Strasbourg
Kanal i Strasbourg i kvällsljus.
Strasbourg by night
Vinglas i Alsace stil.
Sista kvällen i Strasbourg innan hemfärd

Andra sevärdheter som vi hann besöka på vår resa i Alsace:

 l’Écomusée d’Alsace – är ett levande museum by med syfte att visa hur livet levdes på tidigt 1900. Museet är Frankrikes största friluftsmuseum. Sålunda är många byggnader flyttade från olika delar av Alsace, man visar i praktiken hur många olika arbeten gjordes på den tiden, demonstrerar gamla maskiner och arbetsmetoder. I gårdarna hittar man olika husdjur, höns, grisar, får, kor mm.  Väl värt ett besök på er resa i Alsace och så får man känna sig lite kulturell också. Och så storkarna förstås, som finns på många av byggnaderna i museet. 

Vattenverk på museum.
Ecomuseet visar olika arbetsmetoder från förr
Gammal ladugård på museum.
Byggnaderna är flyttade från olika delar av Alsace

https://www.ecomusee.alsace/fr/

Le château du Haut-Koenigsbourg – Slottet Haut-Koenigsbourg  ligger majestätiskt upp på berget med en magnifik utsikt över Alsace vinodlingar. Det har funnits slott på samma plats mycket länge, men det som finns där idag är uppbyggd på nytt och renoverat  i början på 1900 talet.  

Slottsvy med utsikt resa Alsace.

https://www.haut-koenigsbourg.fr/en/

Cité de l’Automobile –bilmuseet i Mulhauser. Bröderna Schlumpf samlade på bilar, sportbilar, gamla bilar och dyra bilar. Bilarna hittades i ett stort garage efter deras firma hade gått i konkurs. Ingen visste riktigt vart pengarna hade tagit vägen, men pojkarna hade hunnit samla på sig ca 400 bilar. Mest har de varit förtjusta i Bugattis, men alla möjliga bilmärken finns representerade. Bilarna tillföll franska staten men för att samlingen skulle hållas ihop och även stanna i Alsace stiftades en förening som sen öppnade museet. Du hittar de mest fantastiska bilar i samlingen, den dyraste är en Bugatti Royale värd en förmögenhet.

En blå bil resa Alsace
En häftig bil

https://www.citedelautomobile.com/en/home

Storkar, storkar så jag tror jag storknar

Storken är regionsfågeln i Alsace och det är lätt att förstå. Nämligen det anses som tur att en stork bygger bo på ens hus, och det finns på vart och vartannat hus. Alltså man bygger till och med små plattformar på taken så de ska ha lättare att bygga sina bon.  Där sitter dom sen på skorstenarna och tittar över oss. De schabblar med näbbarna och för ibland ett himla oväsen. De är majestetiska när de ger sig iväg med breda vingslag och ännu mer imponerad är jag när de landar i sina bon med sin stora kropp med en enorm precision

Två storkar i sitt bo.
Två storkar i sitt bo på taket resa i Alsace
Hus med många storkbon.

Sammanfattning

Som nämnt hade jag som sagt inga större förväntningar på att resa i Alsace, annat än att jag skulle få smaka på goda vita viner. Men hela regionen, det vi såg, slog oss med häpnad. I själva verket fick vi härliga byar med vackra gamla byggnader, underbara blommor, vänliga människor, goda viner (förstås) och kultur med en blandning av franskt och tyskt.

Kort sagt de bästa bitarna från båda sidorna, kan man nästan säga. Att resa i Alsace är enkelt, avstånden relativt korta, omväxlande natur, från flacka flodlandskap och vinodlingar till höga berglandskap. Alsace har otroligt mycket att erbjuda som resmål och vi kan varmt rekommendera ett besök.

20-26.7.2016

Läs även om andra resor till Alsace:

Det var som att komma hem – Alsace

En weekend i Alsace

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.