Sipp

Jean Sipp Riesling från Ribeauvillé

Idag är det dags för Domaine Jean Sipp, Riesling Grand Cru Kirchberg 2013 från Ribeauvillé, Alsace. En fantastiskt god Riesling syrlig, rik med frukt, mineraler och välbalanserad. Passade perfekt med vår tryffelrisotto som vi hade till den.

Jean Sipp

Domaine Jean Sipp

Jean Sipp odlar vin med anor från 1654 när Jean-Guillaume Sipp nämns första gången inom vin men riktigt dynamiska har de varit sen 1950 talet. De odlar på 23 hektar och har odlingar på Grand Crus områden som Krichberg och Osterger, samt Cru Trottacker. De odlar alla sju druvor från Alsace och gör även crémant.  Det finns även en Sipp till i byn som vi har förstått är kusin till Jean. Louis Sipp, deras viner är också väldigt goda.  

riesling jean sipp ribeauvillé
Ingången från stan till Domaine Jean Sipp
riesling jean sipp ribeauvillé

På vårt andra besök i Ribeeaucillé sov vi i familjen Jean Sipps gäststuga. Det såg lite ut som de byggt gästrum i gamla stallet men de var väldigt trevligt inredda. Deras egendom ligger i hjärtat av byn och är perfekt som övernattning för några nätter eller fler. Med bil kommer man bakvägen, och behöver inte åka via de trånga gatorna i centrum. En fin atmosfär och de har dessutom en trevlig vinbutik i huvudbyggnaden där man också kan få något att äta.

Domaine Sipp
Gästrummet vi bodde i

Riesling druvan

Riesling är en druva som trivs i svalare klimat, så den är väldigt populär i Alsace i Frankrike, Tyskland och Nya Zeeland för att nämna några länder. Jag är en stor vän av Riesling och lärde mig uppskatta dessa viner just i Alsace på min första resa dit, men har även lärt mig att andra länder kan också, till exempel den från Tyskland är minst lika god.

Riesling lär ha sitt ursprung i just Tyskland där den har nämnts redan 1450-talet i klosterböcker från Mosel, Alsace och Baden. Den är en av de viktigaste vita viner än idag i den regionen. De bästa tyska Rieslingar kommer från regionerna i Mosel, Rheingau och Pfalz. Den är enormt stor i Alsace, Frankrike, som ju ligger precis på gränsen till Tyskland och ovan nämna regioner. Druvan växer även i bland annat Österrike, Nya Zeeland, Australien, USA, Chile och Argentina. För att nu nämna några men det är en välutbredd druva och kan finnas i nästan alla vinproducerande länder.

Riesling är en bred druva som ger väldigt torra syrliga viner som den från Alsace, men däremot finner man också honungssöta dessertviner som trockenbeerenauslese från Tyskland och Österrike. Som har kanske gett ett felaktigt rykte att tyskt Riesling är så sött. Ta rätt flaska och du blir inte besviken. De gör även där väldigt goda torra syrliga rieslingviner. I Alsace lagar man även vin på druvor med sen skörd, sk Vendange tardive, det ger ett halvsött fylligare vin. Ett annat är Sélections de grains nobles, SGN, då får druvan bli angripen av ädelrötan botrytis innan skörd vilket ger söta dessert vinter. Dessa görs även på andra håll, bland annat Österrike och Tyskland.

Druvan växter bäst som sagt främst i svala klimat och ger dofter av citrus, gröna äpplen, päron,  honung och mineral, efter en tid får den även smak av petroleum, gula plommon och torkad frukt. Det är ett syrligt och fräscht vin.

Servering väl kylt 6-8 grader, och passer väl till fisk och skaldjursrätter men även grönsaksrätter, ristotto, charkuterier ostar och asiatisk mat. En väldigt mångsidig druva.

Ribeauvillé en by i Alsace

Ribeauvillé är ännu en fin by att besöka om man kommer till Alsace. Där hittar man byggnader från 1300-talet, så det säger ju att även den här byn har några år på nacken. Över staden vakar tre slottsruiner som finns högt upp i sluttningen. Huvudgatan Grand-Rue går genom hela byn och är kantad med små butiker, vinodlare och trevliga restauranger och vackra utsmyckade hus, som sig bör när man är i Alsace.

Ribeauvillé
Ribeauvillé

Där finner ni även Spelmannens hus och Spelmannens Festival som härrör sig till 1481 när man skulle välja en ny kung. Festivalen är aktuell ännu idag och blir därmed en av de äldsta festivalerna i Alsace. Den firas första söndagen i September varje år. Det välkända vinhuset Trimbach ligger också i Ribbeauvillé men vi har ännu inte haft tillfälle att besöka dem. Men någonting måste man ju spara till en annan gång så man har orsak att återvända. Riebeauvillés korporat är väl värt ett besök, ligger tvärs över där huvudgatan slutar. Sista restaurangen på huvudgatan är Cheval Noir och här har vi ätit säkert tre gånger.

riesling jean sipp ribeauvillé
Ett glas Sipp på restaurangen Cheval Noir

GEWURZTRAMINER FRÅN RIQUEWIHR, ALSACE

RIESLING FRÅN EGUISHEIM

Läs mer om våra resor här:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.