viner till jul och nyår
Vinprovning

Jul- och Nyårs säsongens viner

Jul och nyårs viner en huvudbry varje år. Vad för vin ska man ha till julbordet? Kan man dricka något annat än bara bubbel på Nyår. Alltså var temat att prova viner till Julsäsongen. Julbordet kan vara lite trixigt, eftersom man ofta har både fisk och kött, saltad mat och söta lådor, utmaningarna är oändliga. Vad vi fick lära oss var att det viktigaste att tänka på när man väljer ett vin till julbordet är att vinet är i din egen smak och är värdigt nog att stå på kalasbordet. Det här gäller även alla kalas och festligheter förstås. Därefter smakade vi dessa viner och fick tips till vilken sorts mat det kunde passa med. Jag har också försökt beskriva den framträdande smaken på vinet.

Vi smakade:

Louis Massing Grand Cru Blanc de Blancs Magnum Champagne Brut, Frankrike – Pris 69,99 EUR

  • Självklart så är Champagne värdigt och passar på bordet i alla lägen. Även genom hela måltiden.
  • Torrt, syrligt, gröna äppel, citrus.

Barth Fructus Riesling, Tyskland – Pris 18,91 EUR

  • Leverpastej, fisk, gris eller kalkon
  • Päron, russin, ananas.

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay, Frankrike, – Pris 18,91 EUR

  • Stark fisk, såsom rökt fisk, rökt kalkon, ostron.
  • Rostad, citrus, mineraler.

Obsession Red, Blend, Kalifornien USA – Pris – 14,90 EUR

  • Söta lådor, potatis och morotslåda.
  • Bärig, björnbär, lite rök och dessutom lakrits.

Hispano+Suizas Bassus Pinot Noir, Spanien– Pris 27,98 EUR

  • Gris, vilt, lax och renskav.
  • Lång smak, tranbär, körsbär, lingon.

Château Carsin Cadillac, Semillon, Frankrike – Pris 14,90 EUR

  • Julstjärnor, lussebullar, torkade frukter, fruktkompott.
  • Citrus, ananas, honung, även syrligt.

Dow’s Trademark Fines Reserve Port, Portugal – Pris 19,99 EUR

  • Ostbrickan, Stilton, Roquerfort
  • Mörk körsbär, choklad, fikon.

Soligo Col de Mez Prosecco Extra Dry, Italien – Pris 12,90 EUR

  • Umgänges vin, uppesittarkväll. Inte i min smak.
  • Päron, väldigt lätt, dessutom små bubblor.

De Chanceny Excellence Vouvray Brut, Frankrike – Pris 15,98 EUR

  • Sallad, getostsallad, Ceasar
  • Fyllig, även fruktig och rostat bröd, brioche

Bruno Paillard Premiére Cuvée Champagne Brut, Frankrike – Pris 49,81 EUR

  • Matvin, inte till välkomstdrink. Musslor, ostron, skaldjur.
  • Lätt rostad, även mineraler, citrus och syrlig.

Bekanta er med vinprovning av Champagne här

Sammanfattning:

Avslutningsvis är de otroligt många olika viner som passar till en stor del av vad man har uppdukat på julbordet. Dessutom den största utmaningen på det finska julbordet är blandningen av fisk och kött, plus lådorna förstås. Traditionellt har vi alltid haft rött vin på julbordet men nu tror jag man skulle kunna prova ett vitt Chardonnay till exempel, eller varför inte ett Pinot Noir, som är lättare och passar även till fisk.  Således väljer jag för Nyåret en Champagne, det finns bara inte alternativ för mig. Men som sagt, man tar det man tycker bäst om själv. Däremot ingen omöjlighet att hitta jul och nyårs viner.

27.11.2107

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.