Köra bil till Dijon i hjärtat av Bourgogne

Köra bil till Dijon i hjärtat av Bourgogne

Med bil till Dijon är långt

Vi valde inte Dijon för Senapens skull! Nä, men vi hade två, nästan tre, andra orsaker att välja Dijon som vårt mål. Jag skulle studera nybörjar- franska på Universitet i två veckor. Orten valdes tack vare vinerna, förstås, men det skulle också vara genomförbart att åka ner med egen bil. Efter noggrant förarbete, blev det just med bil till Dijon.

Dijon senap
Rutten Stockholm till Leer tog ca 12 timmar

Det finns dessutom många fördelar med att åka med egen bil till Dijon, du behöver inte tänka så mycket på vad du packar med, bara du lämnar tillräckligt med plats för inköpen hem. Du har bil tillgänglig hela resan, behöver inte hyra nån. Man har friheten att ändra rutten allt efter som du åker. Du ser himla mycket mera men resan är lång, så lång. Eftersom vi måste vara i Dijon på söndag kväll, för min franska kurs skulle börja måndag morgon kl 9 prick. Så påbörjade vi vår resa alltså redan fredag med morgontur från Åbo som anlände till Stockholm vid 18-tiden. Ut ur Stockholm fort som möjligt och nosen söderut. Vi körde i stort sett från Stockholm till Leer i norra Tyskland i ett sträck.

Vi körde över Öresundsbron på kvällskvisten och passerade Danmark mitt i natten. Vilket var en bra timing, för trafiken var helt ok. Jag har hört att trafiken kan vara ganska livlig annars men nu gick det väldigt smidigt.  Vi anlände till Leer 1530 km senare, lagom tills moster just varit och handlat morgonfrallorna till bageriet 7.30 lördag morgon. Vi var ganska dåsiga, även vi bytte om att köra, ger tupplurarna du hinner tar inte så mycket vila. Under vår pit-stop hos moster hann vi vila upp oss med en hel natts sömn och träffa släkten innan vi fortsatte vår resa söderut.

Sista etappen Leer till Dijon

Körningen från Stockholm till Leer tog ganska exakt 12 timmar och från Leer med bil till Dijon tog det ännu ca 8, inklusive pauser. Då hade vi totalt kört 2371 km hemifrån! Vi hade hyrt Airbnb lägenhet i Dijon för två veckor, nära universitet men på gångavstånd till centrum. Lägenheten var kanske snäppet sämre än vad vi hade väntat oss men vi hade kök, vardagsrum, sovrum, wc och ett alldeles nyrenoverat badrum med badkar. Utanför fanns det även parkeringsplatser som var gratis och nästan alltid lediga platser precis utanför dörren. Vi hade två mål med vår resa, jag skulle delta i en franskakurs på universitetet i två veckor och sen ville vi bekanta oss med utbudet av viner, då främst Pinot Noir men också Chardonnay speciellt då från Chablis. Äventyret kan börja!

vindistrikt Bourgogne
Vinodlingar i Bourgogne
Slott i Bourgogne
Slott i Bourgoge
Med bil till Bourgogne
Med bil i Dijon hittar man sådana här slott

Bourgogne – vindistrikt i Frankrike

Bourgogne vinregion är uppdelad i två delar, Côte d’Or (Guldsluttningen) i norr också kallad Bourgognes hjärta samt Côte Chalonnaise söderut. Chablis räknas också till Bourgogne, fast det ligger 140 km nordväst från Dijon. Söderut hittar man också Maconnais och Beaujolais, som även anses vara en del av vinregionen Bourgogne. Dijon ligger passligt just norr om Côte d’Or.  Den delen är indelad i dels Côte de Nuits, där man odlar bara Pinot Noir och är världskända för sina röda viner, dels Côte de Beune där man odlar mest Chardonnay och har väldigt gott rykte för sina vita viner. Vad som kan komma som överraskning för många är att totalt sett odlas mera vita än röda viner i Bourgogne.

Lapptäcken av vinodlingar

Dessutom är vinodlingarna som lapptäcken, allteftersom arvskiften och överlåtelse skett med åren, har man alltid delat upp dem rättvist, att ett område delas lika mellan de inblandade, så det har lett till att en och samma vinodlare kan ha åtta rader här, nio rader där och fyra rader någon annanstans. Alla vinodlare säljer inte direkt till konsumenter och erbjuder inte heller vinprovningar. Så det var lite förarbete att hitta de som vi ville och kunde besöka.

Dijon historiska centrum
Dijon historiska centrum
Dijon historiska centrum
Kvällspromenad i Dijon
Triumfbågen i Dijon
Triumfbågen i Dijon
Chouette I Dijon
Ugglorna som visar sevärda platser i Dijon

Dijon – Senapens stad

Dijon är en stad med ca 200 000 invånare. Själva centrum är trivsamt och lagom stort. Vi besökte restaurangen Vieux Moulin inne i centrum. De hade uppdukat utanför och god mat och trevlig service.  Historiska centrum i Dijon är hemtrevligt och platser värda besök är märkta med metallplattor med Ugglor. Även vid en port finns en uggla man ska ta i för att få god tur i livet. Väl att nämnas är även insjön Kir Lac, där vi en dag hade pique-nique under en lunch. Det är en oas i stan. Dessutom Place de Libération är en knutpunkt med flera restauranger och folk samlas både på dagen och kvällarna, då kan man även titta på de små fontänerna som sprutade vatten och var upplysta i växlande färger.

Place du liberation
Place de Liberation
Place de liberation
Vackra färger på fontänerna
Place de Liberation
Mera färger
Kir Lac
Lac Kir

Restaurangen Carpe Diem bara ett kvarter från Place de Libération. Uteserveringen var lite flummigt indelad med grannrestaurangen, att man fick vara väldigt noga med var man satt sig, att man inte hamnade i fel restaurang. Borden stod lite snett eftersom gatan lutade lite. Kyparen kom med en griffeltavla där meny var uppskriven med vit krita och snirkliga bokstäver på français. Som tur nog hjälpte han till med att förklara vad rätterna betydde och innehöll. Vi var till dem två gånger och båda gånger fick vi njuta en välsmakande trerätters till överkomligt pris.

Middag på Carpe Diem
Middag på restaurang Carpe Diem
Middag på Carpe Diem
Gott på Carpe Diem i Dijon
Allez Les Bleues
Allez les Bleues – fotbolls VM
Fansen för les Bleues var klädda i trikolorens färger

Under vår vistelse i Frankrike, pågick samtidigt VM i fotboll. Vi hade förmånen att få se när fransmännen firade vinst efter vinst i sin kamp mot final. Tyvärr själva finalen gick av stapeln när vi körde genom Sverige på hemvägen. Så vi gick miste om Guldfesten men vi fick ta del av många segrar i varje fall. Allez les Bleues!

Ville de chablis
Ville de Chablis
Chablis
Infarten till staden Chablis
Chablis
Jean-Marc Brocard i Chablis
Chablis
Granne med Brocard

Chablis och krispiga vita viner

Körtiden från Dijon till Chablis tog 1,5 timmar. Byn var väldigt mysig med gråa stenhus och smala gränder. Den är däremot en liten by på ca 2000 innevånare.  Vi besökte ett par vinhus inne i centrum William Fevre och Maison Camu Fils. Efter vår lunch som bestod av Coq Messieueres (toast med ost och skinka) kan väl nämnas att Coq Madame är annars samma men inkluderar även ett stekt ägg. I min mening lite ologiskt, men så är det!  Med det avnjöt vi ett glas Chablis innan vi sen åkte till utkanten av byn. Där besökte vi vinhuset Jean-Marc Brochard. Vi fick smaka helt fantastiskt goda vita viner med Chardonnay.

Chablis
I Chablis
Var de olika kvalitetsklasserna odlas i Chablis

Chablis har sluttningar mot söder och mot norr, och vinodlarna poängterade att de vinerna från södra sluttningar ger mer fylliga och godare viner. Petit Chablis är ett vin som odlas lite i utkanten men är ofta utmärkta och prisvärda. Totalt har Chablis fyra nivåer på sina viner: Petit Chablis, Chablis, Chablis premier cru och Chablis grand cru. Tycker du om vita viner rekommenderar jag verkligen ett besök i Chablis. Eftersom där odlar man enbart Chardonnay. Torra, syrliga, krispiga, mineraliga fina viner.

Bourgogne
Jag och ett monster i bakgrunden

Bourgognes röda

Däremot ligger Nuit St George bara en halvtimmes körning från Dijon söderut. Vi började med turistinfon, kvinnan där var väldigt hjälpsam och gav oss flera tips på vinodlare och även annat som vi kunde besöka i byn. Tex Cassissium och l’Ilemarium.

Domaine Philippe Gavignet

Där blev vi även tipsade om vinodlaren Domaine Philippe Gavignet. De hade även en liten källare/smakrum med gamla föremål utställda och en karta över Bourgogne. Vi smakade både deras Pinot Noir och Chardonnay. Madame Gavignet gav oss vår tasting, fast hon jobbade inte normalt med vin utan hon jobbade som datalärare på universitetet. Trots det är deras Domaine vinodlare i femte generationen. Vi köpte med oss en låda av deras Pinot Noir, deras Chardonnay var inte i klass med det vi smakade i Chablis, så det fick vara.

Domaine Chicotot

 Vi hann också besöka Domaine Chicotot. Madame Pascale och hennes man har en liten odling med bara ca 6 hektar.  Deras son hade också börjat jobba med odlingarna. Hon berättade att hon trampar vinet själv varje höst, och går ner 10 kg. Hon var förresten hemma från Alsace och när hon hörde mitt namn sa hon att Lisette är ett alcatiskt namn. Inte undra på att jag känner mig hemma där!

Le clos, alltså en vinodling med mur runt,
viner i väntan på skörd
På vägen mellan Chablis och Dijon
Vinodlingar och fina vyer med bil i Dijon

L’Imaginarium, la magie des bulles – Bubblornas magi

Ett center som berättar om bubblornas magi, koncentrerar sig på vinrankan, vinet och människan som odlar och tillverkar.  Grundgående berättas det om vinframställningens olika steg genom året, man koncentrerats sig främst på bubbelvin. Där fanns alltså ett doftrum, där man får pröva på olika dofter du kan hitta i vinet. Förvånansvärt svårt att känna igen helt vardagliga dofter. Man får också pröva på att ”dansa” bubbelflaskorna, vilket är en väldigt viktig process i mousserande vinets framställning när man tillverkare enligt den traditionella metoden, så kallad Methode Traditionelle. Där vinet jäses två gånger varav en gång I flaskan.

Allt om vin och vintillverkning

Utställningen följer tre olika teman inom vin och vintillverkning. Vinodling, skörden och vintillverkning. Alla av dem representerade i sin egen utställningssal. Man tar upp förödelsen efter vinpesten och andra motgångar, succéer, hårt arbete och frukten av detta. 

Slutligen fick vi smaka på fyra olika mousserande från Bourgogne regionen.

Läs mera här: L’Imaginarium

En gammal annons om cassis
annons om supercassis

Le Cassissium – med svarta vinbäret i fokus

Detta är ett museum som handlar enbart om svarta vinbär. Man vill visa världen svarta vinbär i alla olika former. Utställningen är 1000 m2 byggnad och man visar allt vad man kan göra med svarta vinbär inom medicin, parfym och gastronomi, men även likör. Man får också en rundtur till den berömda likörframställaren Védrennes tillverkningshall och får hör hela historien med svarta vinbär i Bourgogne. Väl värt ett besök.

Läs mera här: Le Cassissium

Vosne-Romanée
Byn Vosne-Romanée i Bourgogne
Vosne-Romenée
Vosne-Romanée
Vosne- Romanée och dess vinproducenter
Romane Conti
Dörrklockan till Domaine de la Romanée-Conti

Domaine Romanée Conti

I byn Vosne-Romane ligger Domaine Romanée Contis vinodling och de tillverkar bland de dyraste vinerna i världen. Vi snurrade runt en stund utanför deras odlingar och tog foton utanför deras Château, på en liten lapp på postlådan såg man Conti men annars var det väldigt inkognito. Däremot behöver de inte marknadsföra sig och de har ingen gårdsbutik! Ha ha det skulle se bra ut, med flaskor för 10 000 EUR/st.

Vinmuseumet i Beune
Transport, av typ längre sort

Beune

Beune ligger 40 minuter med bil från Dijon söderut. Det är en mysig gammal stad med vinmuseum och flera vinhus att besöka. Där hittar man också Hospices eller Beaune or Hôtel-Dieu de Beaune, huset med ett fantastiskt tak, men vi besökte inte det. Det är grundat någon gång på 1400 talet som sjukhus. Där hålls även den årliga vinauktionen förresten, men fungerar även som museum. Vi besökte dock ett annat vinmuseum hade lunch även på en restaurang i centrum innan vi körde via småvägar tillbaka till Dijon.

Meursalt
Château  Meursalts viner
Meursalt
Vinprovning vid Château  Meursalt

Meursalt

I byn Meursalt beökte vi däremot Château Meursalt och där deltog vi i både i en rundtur och tasting. Vi gick under slottet längs långa gångar som utnyttjades till vinkällare. En fin plats att besöka.

Sammanfattning med bil till Dijon

Med bil till Dijon var helt överkomligt, även om det var långt att köra. Eftersom mina dagar gick åt att sitta på skolbänken 4 timmar, hade vi bara tid varje eftermiddag att göra kortare utflykter till närliggande byar och vinodlare. Dijon är en perfekt utgångspunkt, staden är trevlig och har ett värde i sig själv. Dessutom lärde jag mig mycket nytt om ett nytt vinområde. Jag lärde mig uppskatta Chablis krispiga vita Chardonnay. Även druvan Pinot Noir kan jag nu förstå varför den uppskattas i Världen. Däremot kan jag inte förstå att ett vin kan vara värt över 10 000 EUR flaskan. Franska språket är ett svårt språk men om jag har lärt mig finska så är det väl konstigt om jag inte ska kunna lära mig franska. Det är bara att kämpa vidare.

Universite de bourgogne
Jag fick även betyg på mina framgångar i franska

Dessutom besökte vi Alsace en helg, som jag redogör för lite senare, och på hemvägen besökte vi Mosel, som jag också kommer att skriva om separat.

29.6-16.7.2018

Läs även om mina andra resor:

Jag gav Alsace lillfingret och det tog hela handen

Ädla bubblor i Champagne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.