Kräftor en sensommarkväll

Kräftor en sensommarkväll
Kräftskiva

Vi har den enorma turen att en av grannarna tycker väldigt mycket om att kräfta, men tycker inte om att äta kräftor själv. Vi uppoffrar oss jättegärna och tar emot när dom har fått för mycket! Även så detta år. Jag åkte och hämtade dem till deras stuga. Tog dem direkt från deras sump i en låda och åkte sen direkt hem. Det kan man alltså kalla för färska kräftor.

kräftor
Kräftor äter potatis i sumpen
koka kräftor
Koka kräftorna i rikligt med salt och dill

Vi kokar kräftorna själva såklart. De var en natt i lådan med potatis innan jag hade möjlighet att koka dom. Man ska alltså koka i rikligt saltat vatten och dill. Kräftorna är som godast dagen efter koket enligt mig. Vi avnjöt dem därför sedan på stugan i Orivesi en sensommarkväll. Som skjuts hade vi ingen snaps, som är traditionen enligt många, men dock rostat bröd, någon god ost och ett gott vitt vin.

kräftoskiva
Vi njöt av Pouilly-Fumé tillsammans med kräftorna

Denna gång som vin hade vi valt en Pouilly-Fumé, en Sauvignon Blanc från Loiredalen. Ett fynd vi gjorde på färjan en gång. Det lite salta mineraliga vinet passade dessutom perfekt till kräftorna.

Pouilly- Fumé är en appellation i Loiredalen, som är känt för sina friska viner, uteslutande gjorda på Sauvignon Blanc. De är ofta mineraliga, har inslag av citrus, lime, grape, krusbär, och kanske även rabarber. De rekommenderas för getost, skaldjur och vit fisk bland annat.

31.8.2018

Vinprovning av Loireviner: Första kontakten med viner från Loire dalen

Koka kräftor: Hur ska man koka kräftor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.