läckra musslor

La Mouclade – läckra musslor

Vi lagar läckra musslor enligt receptet vi fick på vår matlagningskurs med Silvia, med fransk mat som tema. Ni kan läsa mera om det här. LAGA FRANSK MAT MED ETT PROFFS

La Mouclade är en delikatess från La Rochelle i sydvästra Frankrike.  Det här kan ju vara ett litet tips inför kommande självständighetshelgen eller en rätt till ett vanligt lördagsmys. Vi har ofta ätit dem som förrätt men inget hindrar att ha något annat som förrätt och äta dessa som huvudrätt om det handlar om en kvällsvickning eller lättare måltid. De är trots allt ganska fylliga.

Vi lagar dessa nu för tredje eller fjärde gången och de är alltid lika läckra. De är inte bara enormt goda, de är också relativt enkla och snabba att tillreda. Man kan göra det ännu enklare än det är receptet är genom att bara koka dom i vitt vin i princip, men vi har följt det här receptet nu och varit väldigt nöjda. Vi brukar dricka ett fräscht vitt vin, Riesling eller Chardonnay till det. Som den här gången har vi en fin Chablis i våra glas.

Tvätta och skrapa skalen rena med en kniv

Det här behöver du:

Musslor blåa ca 1 kg

Vitt vin 1 dl

Grädde 1,5 dl

Äggulor 4 st

Schalottenlök 2-3 st

Färsk timjan

Ett lagerblad

Persilja

Curry eller saffran 1 tsk

En nypa cayenne

Smör 25 gr

Så här gör du:

Tvätta musslorna med en kniv. Sätt dom i en kastrull med smör och olivolja, hackad scharlottenlök, vitt vin, timjan, lagerbladet och persiljan. Låt sjuda i några sekunder innan ni lägger i musslorna. Lägg på lock och låt koka tills de just öppnar sig, försiktigt att inte överkoka. Sila spadet i en egen kastrull. Musslor som inte öppnat sig är inte i skick och ska tas bort.

Plocka bort de som inte öppnat sig

Blanda i en skål, grädden, äggulorna, salt peppar och curryn. Blanda det med spadet och låt det sjuda en liten stund så det ändrar konsistens, ska inte koka. Smaka innan ni tillägger salt. Ni kan skala halva mängden av musslorna och lägg i spadet och resten som hela. Strö på en liten nypa cayenne. Servera genast till färsk baguette eller liknande ljust bröd.

Läckra musslor

Vinet vi dricker är

Domaine Long-Depaquit – Albert Bichot -Chablis Premier Cru, alltså 100% Chardonnay

Vi har hämtat hem den flaskan själva från Chablis, när vi var två veckor i Dijon för nåt år sen. Vi besökte deras egendom i hjärtat av Chablis. Les Vaucopins är en Premier Cru som ligger på den östra sidan av Sereinfloden tre kilometer utanför staden Chablis mitt i hjärtat av distriktet. Domaine Long-Depaquit ligger nästintill mitt i byn och har en fin trädgård och välfylld butik. Ska snart skriva lite mera om regionen Chablis. Tills dess kan ni bekanta er med vår resa till Dijon här: KÖRA BIL TILL DIJON I HJÄRTAT AV BOURGOGNE

 Vinet är syrligt, mycket mineraler och väl balanserat.  Det har mognat i några månader i ekfat. Det passar väl med de krämiga musslorna. Vinet sitter absolut med vilken skaldjurs eller fiskrätt som helst.

Chablis

Sammanfattning

Den här rätten är verkligen en enkel och snabb rätt att tillrätta. Och ändå känns den som lite extra och lyxig. Enkelt kan man piffa till den med att äta tex getost toast eller något annat färskt bröd till. Chablis vita viner är i min smak, friska, krispiga och syrliga. En rätt som man väl kan tänka sig tex kommande självständighetshelg eller varför inte till nyårsafton. Då vi äntligen får ta farväl av detta märkliga år.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.