Laga egen Lasagne

Laga egen Lasagne

Det är dags att inviga pastamaskinen och laga egen Lasagne. För ett par år sedan var vi på matlagningskurs, där vi lärde oss att laga egen pasta, även också Lasagne. Ni kan läsa om det här

Laga pasta med ett proffs

Idag är det då dags att inviga pastamaskinen vi köpte för över ett år sedan. Jag lagar pastadegen enligt receptet vi fick på kursen, vetemjöl, ägg och olivolja. Lite salt. Man räknar ett ägg per 100 gr mjöl. Jag lagar en sats med 5 ägg.

laga lasagne

Det är viktigt att bearbeta degen tillräckligt så att den blir fast och glansig. Sedan är det dags att köra den igenom maskinen. Vi kokar plattorna i tre minuter i saltat vatten. Lasagne vi lagar är ingen vi är vana med när man gör en sats enligt receptet på färdiga lasagneplattor. Långt därifrån.

Jag börjar med att laga såsen. Hackar charlottenlök, vitlök, selleri, morot och bacon och steker den i smör och olivolja. Sedan tillsätter jag rött vin, stekt köttfärs och tomatkross. Det får puttra en liten stund. Fyllningen består av ett lager mozarellaskivor och kokt skinka, ett annat lager av ricotta ost som är blandat med äggula och lite sherry (jag använder punch). När allt är varvat i ugnsformen strör jag parmesanost ovanpå och det får gratineras en stund.

Vi njuter med en grönsallad och ett Pinot Noir från Bougogne. Givry 1er Cru Clos du Cras Long. Passar väldigt bra tillsammans. Lasagnen är väldigt god och vi har mat i ett par dagar framåt. Den blir godare allteftersom den värms upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.