Fransk mat
Frankrike,  Lite Tilltugg

Laga fransk mat med ett proffs

Att laga fransk mat med ett proffs känns lite spännande. Särskilt eftersom det är första gången vi deltar att laga mat med vägledning. Vi deltar i en matlagningskurs med ledning av köksmästare Silvia Castano-Jokinen. Hon är hemma från Argentina men har rötter i både Italien och Spanien och dessutom studerat och jobbat i Frankrike. Vi är totalt ca 25 personer och alla får vara med i en av grupperna, en för förrätten, en för huvudrätten och en för desserten. Vi hamnar i gruppen för desserten, som i själva fallet även är tredelad. Crepes med fyllning och Sauce l’orange. Vi lagar fyllningen och är även med att laga sauce l’orange. Spännande!

Menyn denna kväll är alltså franskinspirerad och menyn består av följande rätter:

Förrätt -Mouclade – Musslor i krämig sås

1 kg blåmusslor, vitt vin, grädde, äggulor, schalottenlök, timjan, lagerblad, persilja, curry eller saffran, cayanne och smör.

En supergod förrätt, speciellt för mig som älskar skaldjur. Den räcker väl till som en lättare huvudrätt dessutom. Den kommer vi absolut att göra hemma!

mouclade

Huvudrätt – Ankbröst med sås av apelsin och rödvin på en bädd av äppel och päron

4 ankbröst – solrosolja, mix av kryddor koriander, ingefära och peppar för marinaden.

Sås – Apelsin- och rödvinsås

Två koppar apelsinsaft (ca 6 apelsiner), honung, sherry vinäger, rödvin, kycklingbuljong, kryddor salt och pepper.

Äppel och Päron, tre av var, smör, socker och brandy.

ankbröst

Efterrätt – Crépes Soufflées à l’orange – Fyllda pannkakor

Smeten till crépsen – mjöl, ägg, lite salt, socker, mjölk och smält smör. Stek dom väldigt tunna. Sätt smet i varm panna, låt den ta i några sekunder och häll ut överlopps. Stek dem bara på en sida.

Fyllning – Vaniljkräm

Mjölk, vanilj, äggula, socker, maizena, Cointreau, apelsinskals trådar, smör, äggvitor, pudersocker

Fyll crépsen med krämen, vik ihop och grädda dem därefter i ugnen ca 10 minuter.

Sauce l’orange – apelsinsås

Socker, citronsaft, vatten, apelsinsaft, cointreau, trådar av apelsinskal

Crepes

Sammanfattning

Jag lärde mig mer om matlagning än jag gjort i hela mitt liv. Nästan! Helt fantastisk kväll. Att laga mat tillsammans med nya människor var bara det intressant och givande. Att laga mat med Gubben ännu bättre, fast vi pysslar på i köket tillsammans även normalt men nu fick vi mera kurage att fortsätta med det. Vi ska absolut delta igen och tänker även lägga upp mina/våra egna försök av de här recepten och berätta hur det gick i det egna köket och lägga upp bevis. Laga fransk mat hemma. Voilá!

18.10.2018

Annan mat: PAJ MED KRONÄRTSKOCKA OCH RICOTTAOST

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.