Vinprovning

Laurent-Perrier – värdigt besök från Champagne

Värdigt besök från Champagne regionen

Eftersom jag fick i julklapp av Gubben min tre vintastingar med Master of Wine Essi Avellan, hade vi den stora förmånen att delta i hennes klasser. Dessutom var första gången temat Champagne, och vi hade dessutom ett värdigt besök från regionen Champagne och Domaine Laurent-Perrier, Exportchefen Eduard Cossey. Inledningsvis höll han en presentation om huset och deras filosofi och historia, vilket var väldigt intressant att höra. Sammanfattningsvis så har L-P grundats 1812 i Tours-sur-Marne. Där det finns i än idag.  Det leds idag av Bernard de Nonancoourt och hans två döttrar Alexandra och Stéphanie. Slutligen fick smaka på sex av deras champanger, vilket gav en bra genomgång av druvorna som används i champagne och vad de betyder för slutprodukten. Chardonnay är hjärtan i champagne (enligt mig), Pinot Noir ger struktur och ryggrad, samt Pinot Meunier ger fruktighet.

Mer om Laurent-Perrier här

Vår andra tasting med Essi Avellan här

Ultra Brut Laurent-Perrier

  • 55% Chardonnay, 45% Pinot Noir

Laurent-Perrier Brut

  • Mer än 50 % Chardonnay, ca 30 % Pinot Noir, ca 10% Pinot Meunier

Laurent-Perrier Brut Millèsimé

  • 50% Chardonnay, 50% Pinot Noir

Grand Siècle by Lauren-Perrier

  • 50% Chardonnay, 50% Pinot Noir – Grands Crus

Cuvée Roseé Lauren-Perrier

  • Pinot Noir – Grands Curs

Alexandra Rosé 2004 Laurent-Perrier

  • Chardonnay och Pinot Noir Grands Crus

Sammanfattningsvis av dessa sex viner var Millèsimé min favorit. Kanske just för att Chardonnay är den dominerande druvan Jag är ingen stor vän av roséviner men måste medge att den också var god och frisk i smaken. Även om alla höll förstås en väldigt hög klass och jag känner mig väldigt tacksam jag fick uppleva den här provningen. Ett värdigt besök ända från Champagne till oss uppe i norr.

18.1.2017

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *