
Mat och vin från Argentina
Både mat och vin från Argentina på Winebridge i Tammerfors. Vi äter en full meny med argentinsk mat och med viner även det från Argentina som passar dessutom perfekt. Det är alltid en fröjd när man får mat och vin som kompletterar varandra. Jag tror var och en har provat röda viner från Argentina. De är ofta kraftiga, fylliga och välbalanserade, perfekta för kötträtter.
Mendoza regionen
Alla viner är från Mendoza regionen. Det är Argentinas största och viktigaste region. Den ligger öster om Buenos Aires mot Anderna. Vinodlingarna ligger på ca 800-1200 meter över havet. I Mendoza odlas dessutom ca 70% av Argentinas viner. Viktigaste druvan är Malbec men även Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Tempranillo. De vita viner görs av Torrontés och Sauvignon Blanc. Mendoza är indelad i tre regioner Lujan de Cuyo, Maipu och Uco Valley, varav den senare ligger ännu högre upp vilket ger svalare klimat som betyder långsammare växtperiod och mogningsprocess.

Menyn består av
Provoleta, gratinerad provolone med tomat. Provoleta är en argentinsk version av den italienska osten provolone.
Nötkött med chimichurri sås
Flan – Pudding
Sommelier är Emilio Perdo även han hemma från Argentina. En fulländad guidning till vinerna och han känner även ingående om regionerna som vinerna växt på.


Vin vi får till maten
Zuccardi Serie A Torrontés 2017
Torr, hög syra, mogna limetoner, passionsfruktskaraktär, rosenblad, fräsch
Susana Balbo Crios Malbec 2017
Fyllig, höga tanniner, vinbärig, körsbärssylt, boysenbär, inslag av mörk choklad, pepprig, lätt ekighet
Benmarco Expresivo blend
Fyllig, höga tanniner, vinbärig, fikonkaraktär, boysenbärig, plommonkaraktär, lätt chokladton, ekig

Sen smakar vi även
Luigi Bosca D.O.C 2016 Malbec
Fyllig, medelhöga tanniner, toner av björnbärssylt, körsbär, lätt salmiakton,varm
Slentein Numina Cabernet Franc 2014
Sammanfattning
Vinerna är dessutom fylliga, sammetslena och välbalanserade. En njutning, speciellt när de också talade så väl med maten. Den gamla regeln blir bevisad igen, mat och vin från samma region, som här Argentina, slår sällan fel. Ett stort plus även till sommeliern Perdo som hjälpte till att föra oss till Argentina för en stund. Med sin kunskap om landet, maten och vinerna.
26.4.2019
Inlägg med mat och vin från samma land:
I FOKUS VIN OCH MAT FRÅN FRANKRIKE
Relaterade

Vinmässor att besöka 2020
Du kanske också gillar

Zind-Humbrecht Pinot Gris från Turckheim
10/02/2021
Virtuell vintasting – kommit för att stanna?
30/11/2020