argentina mat vin
Ett Glas Vin,  Lite Tilltugg,  Vinprovning

Mat och vin från Argentina

Både mat och vin från Argentina på Winebridge i Tammerfors. Vi åt en full meny med argentinsk mat och med viner även det från Argentina som passade dessutom perfekt. Det är alltid en fröjd när man får mat och vin som kompletterar varandra. Jag tror var och en har provat röda viner från Argentina. De är ofta kraftiga, fylliga och välbalanserade, perfekta för kötträtter.

Mendoza regionen

Alla viner var från Mendoza regionen. Det är Argentinas största och viktigaste region. Den ligger öster om Buenos Aires mot Anderna. Vinodlingarna ligger på ca 800-1200 meter över havet. I Mendoza odlas dessutom ca 70% av Argentinas viner. Viktigaste druvan är Malbec men även Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Tempranillo. De vita viner görs av Torrontés och Sauvignon Blanc. Mendoza är indelad i tre regioner Lujan de Cuyo, Maipu och Uco Valley, varav den senare ligger ännu högre upp vilket ger svalare klimat som betyder långsammare växtperiod och mogningsprocess.

mat argentina
Menyn Argentina kvällen

Menyn bestod av

Provoleta, gratinerad provolone med tomat.  Provoleta är en argentinsk version av den italienska osten provolone.

Nötkött med chimichurri sås

Flan – Pudding

Sommelier var Emilio Perdo även han hemma från Argentina. En fulländad guidning till vinerna och berättade även ingående om regionerna som vinerna växt på.

Argentina torrontes
Vita till förrätten, druva Torrontés
argentina rött vin
Det röda till varmrätten

Vin vi fick dricka till maten

Zuccardi Serie A Torrontés 2017

                          Torr, hög syra, mogna limetoner, passionsfruktskaraktär, rosenblad, fräsch

Susana Balbo Crios Malbec 2017

                          Fyllig, höga tanniner, vinbärig, körsbärssylt, boysenbär, inslag av mörk choklad, pepprig, lätt ekighet

Benmarco Expresivo blend

                          Fyllig, höga tanniner, vinbärig, fikonkaraktär, boysenbärig, plommonkaraktär, lätt chokladton, ekig

argentina rött
Viner vi också fick smaka

Sen smakade vi även

Luigi Bosca D.O.C 2016 Malbec

                          Fyllig, medelhöga tanniner, toner av björnbärssylt, körsbär, lätt salmiakton,varm

Slentein Numina Cabernet Franc 2014

Sammanfattning

Vinerna var dessutom fylliga, sammetslena och välbalanserade. En njutning, speciellt när de också talade så väl med maten. Den gamla regeln blev bevisad igen, mat och vin från samma region, som här Argentina, slår sällan fel. Ett stort plus även till sommeliern Perdo som hjälpte till att föra oss till Argentina för en stund. Med sin kunskap om landet, maten och vinerna.

26.4.2019

Inlägg med mat och vin från samma land:

I FOKUS VIN OCH MAT FRÅN FRANKRIKE

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.