Med tåg i Alsace

Med tåg i Alsace

Vårt tåg från Reims till Colmar med byte i Strasbourg tar bara 1,5 timme och vi är äntligen tillbaka i vårt kära Alsace. I Colmar hoppar vi på lokaltåget till Turckheim, resan tar bara 10 minuter och kostar lite under 3 EUR. Vi bor på ett litet hotell/pensionat med det passande namnet Bercau du Vigneron (Vinodlarens berså). Det ligger väldigt lägligt bara 50 meter från tågstation och alldeles vid södra porten av gamla stan. Madame möter oss utanför och visar oss vårt rum på andra våningen.

Bercau de Vingeron
tåg alsace
Tågstation i Turckheim när man kommer med tåg i Alsace

Det speciella med Alsace som vi har förtjust oss i kan vi redan se från tåget mellan Strasbourg och Colmar. Att åka med tåg i Alsace är nytt för oss. Det vackra landskapet med vinodlingarna och Vosgebergen i bakgrunden, byarna som främst kunde avskiljas tack vare kyrkotornen som stack upp här och där.  I Turckheim blir det ännu mera konkret, ringmuren runt stadskärnan och portarna som leder in till gamla stan. Vackra färggranna och dekorerade korsvirkeshus och de fantastiska blomsteruppsättningarna, detta trots vi är långt inne i September.

gata i Turckheim
Promenad i Turckheim
Turckheim
Fönster Turckheim

Middag och Pinot Gris

Klockan är redan så pass att vi letar genast upp en restaurang för vi har inte ens hunnit luncha under hela dagen. Vi äter på restaurang Auberg du Brand en full trerätters meny de Brand som består av Foire Gras tallrik, Ratatouille med kalv och Munster ost mousse samt som efterrätt Chocklad mousse med kex. Till allt detta njuter vi med en flaska Pinot Gris från Hurst. Det känns bra att vara hemma i Alsace igen.

Auberg du Bran
Foire gras
Foire Gras
Hurst
ett glas pinot gris
Ett glas Pinot Gris

Torsdag morgon intar vi frukost på hotellet, välsmakande och i autentisk alcatisk miljö med tjocka stenväggar och tjocka träbalkar som talar om att huset har en hel del år på nacken.

Le petit dejeuner

Besök till Zind-Humbrecht

Vi har avtalat besök hos vinodlaren Zind-Humbrecht som ligger ca 2 km från hotellet utanför stan.  Vi promenerar dit längs en ganska vältrafikerad väg (huvudleden till Colmar) men den kantas av vinodlingar hela vägen och äntligen kunde vi se mogna druvor på nära håll och även smaka av dom. Skörden är redan i full gång och detta är vårt första besök till en vinregion under skördetiden.

Riesling
Riesling väntar på att bli plockade
Pinot noir
Pinot Noir

Zind-Humbrecht är en vinodlare som har gått från fader till son sedan 1620. Domaine Zind Humbrecht grundades i nuvarande form 1959 när två vinodlande familjer Humbrecht från Gueberschwihr och Zind från Wintzenheim började samarbeta. Nu är de lokaliserade i Turckheim men har odlingar i Wintzenheim, Turckheim, Hunawhir, Gueberschwihr och Thann. De odlar på 40 hektar.

Zind-Humbrecht
Uppdukat för smakprov
Zind-Humbrecht
Zind-Humbrecht

Vi får smaka på två Rieslingar, tre Pinot Gris och tre Gewurtzraminer från olika år. Att smaka från olika år känner man väl hur vinet ändrar i karaktär beroende på de olika klimatförhållanden som rått det speciella året. Han kunde också konstatera att de ser klart att förhållande ändrats och problem och utmaning som det för med sig i vintillverkningen är mer påtaglig.

Klimatförändringar ändrar smaken på vinet

Vinets smak ändrar när klimatet ändrar och till exempel Alcases älskade Riesling tycker inte om för varmt klimat och senaste sommar hade de temperaturer upp till 40 grader så det uppstår helt klart risker för att slutprodukten och vinets karaktär ändrar. Colmar och Alsace i övrigt har redan normalt väldigt liten nederbörd men nu var det också extremt torrt en längre period. Till allt detta har de också tappat1/3 av skörden 2018 på grund av frost på våren. Så vädret är en utmaning på många plan.

En eftermiddag i underbara Colmar

På eftermiddagen tar vi den lokala bussen in till Colmar. 1,40 EUR per person och tar bara ca 20 minuter. Det är gemytligt att strosa omkring i gamla stan och runt Petit Venice där vi varit flera gånger tidigare. Vi går också förbi och tittar på huset vi bott i ett par gånger hos Rachel och Hupert.  Det är dessutom så pass varmt att man kan sitta ute och ta sig ett glas, men ska medges att när solen går i moln känns det inte så varmt mera. Njut med mig och mina bilder från Colmar. Och du kanske förstår varför vi älskar att vara här!

Colmar
Colmar
Colmar
Colmar
Colmar
Colmar

Middag i Turckheim

Middagen äter vi i Turckheim, för sista bussen tillbaka från Colmar går redan vid 20-tiden. Vi besöker restaurangen i samma hus som vårt hotell. Vi avnjuter en trerätters middag och en flaska Pinot Gris av dagens bekantskap Zind-Humbrecht, från 2017. Maten är god och vinet med.

Under fredagsmorgonen hinner vi strosa omkring på fredagmarknaden och i gamla stan innan vi tar tåget tillbaka till Paris, via Colmar. Direkt till Gare de l’Est. Restid ca 3,5 timmar.

Sammanfattning

Ett härligt avbrott i vardagen och med väl använda dagar kunde vi se lite Paris, lite Champagne och Alsace utan att det kändes alldeles för stressigt. Flera dagar i Alsace hade varit trevligt men det gick bra så här för den här gången. Vi kommer tillbaka igen. Att åka tåg i Frankrike funkar jättebra, men vill man åka med tåg i Alsace blir man låst till lite större byar. För oss var det okej den här resan och vi bekantade oss även med lokalbussen. Visar att man inte måste hyra bil för att se mera av Alsace.

September 2019

Tidigare resor till Alsace:

JAG GAV ALSACE LILLFINGRET OCH DET TOG HELA HANDEN

DET VAR SOM ATT KOMMA HEM – ALSACE!

EN WEEKEND I ALSACE

2 kommentarer på “Med tåg i Alsace

  1. Kan det bli vackrare och charmigare än med korsvirkeshus, blommor och en å? Har bara besökt Strasbourg lite snabbt men nu blev jag riktigt sugen på att se mer av vad Alsace har att erbjuda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.