Min lista om Finlandssemester

Min lista om Finlandssemester

Finlandssemester, vad innebär det? Detta är en trevlig lista som jag ville sätta ihop införför kommande sommar lär man få stanna inom landets gränser. Idén fick jag från Marias Memoarer. Men den finländska modifieringen står Life is a journey för. Tack för idén, få se hur min lista blir. Jag som har bott både i skärgården och i Lappland…

1. Min favoritplats i Finland

Om jag utgår från semestersynvinkel så är det Åbolands skärgård, helt klart. Smultronstället mina barndomsklippor. Jag måste även nämna Åland, där har jag familj och goda vänner och det är en fin plats att besöka.

2. Ett ställe jag inte vill resa tillbaka till

Känner att Kemi inte ger mig så mycket, har mest kört förbi och det känns bara bra. Sorry Kemi.

3. Bästa utsiktsplatsen i Finland

Det är definitivt fin utsikt från Näsinneula i Tammerfors med utsikt över stan och Näsijärvi sjön. Men om jag ska nämna en naturmässig plats som lagt sig på min näthinna, så var utsikten längs med Kevo vandringsled Breathtaking som britten skulle säga.

Näsinneula

4. Mitt bästa loppisställe i Finland

Loppisar, jag går nästan bara på loppis när jag är till Mariehamn till Emmaus. Köper svenskspråkiga böcker därifrån. Röda Korsets Kontti här i Tammerfors är också ganska Yes.

5. Jag drömmer om att resa till

Nu vill jag åka och hälsa på mina kära vänner i Lappland, jag har goda vänner både i Rovaniemi och i Saariselkä. Dessutom har jag inte varit till Lappland sommartid på många många år! Det längtar jag efter nu. Lappland hör till nummer ett för en finlandssemester.

6. Mitt lyckligaste barndomsminne från en resa i Finland

I min barndom reste vi bara till Houtskär, stannade där hela sommaren på en holme. Det bästa var väl när man hade kompisar med och vi kunde simma dagarna i ända.

Mina barndomsklippor

7. Min bästa sommardrink och drinkställe

Jag gör väldigt sällan (läs aldrig) drinkar, men en Champagne är ju alltid på sin plats, stället är på en klippa, eller en brygga med utsikt över havet/sjön.

Mousserande och jordgubbar

8. Finlands bästa hotellfrukost?

Vi har övernattat två gånger på Radisson Blu Aleksanteri i Helsingfors och frukosten känns fräsch och med varierande alternativ.

Frukost

9. Finlands bästa hotellupplevelse?

Som hotell slår mig först Holiday Club vid Saimen. Ligger väldigt vackert beläget och de hade Stallhagen i baren! Vad mer behöver man? En camping som jag övernattade på i Kalajoki när dottern var liten har också etsat sig fast i mitt minne.

Saimen
Saimen

10. Sötaste staden i Finland?

Här kör jag Ekenäs eller Hangö. Båda söta små städer. Även Nådendal är söt, tycker jag.

11. Skog, hav eller fjäll?

Hav! Är man född i havet så är det ganska självklart. Efter att ha bott inne i landet över tjugo år har jag även lärt mig uppskatta insjöar och älvar i brist på annat. Vatten som vatten men när jag får saltvattens doften i näsan, då är det bäst.

12. Bästa tågresan genom Finland? 

Bästa tågresan är nog när man efter en lång arbetsresa sitter på tåget hem. Biltåget till Lappland är väldigt praktiskt om du inte vill köra hela vägen.

13. Hit åker jag helst på roadtrip

Lätt som en plätt – Lappland! Rovaniemi har mycket att ge som turistmål med julgubben och allt, men sen är även Nationalparkerna och skidorterna fina besöksmål beroende på vad du är ute efter.

Lappland sommartid nästa gång

14. Bästa bok om att resa i Finland

Kan inte komma på att jag skulle läst någon sådan bok, numera googlar man om man vill ta reda på tips och ideer inför ett besök.

15. Saimen eller Päijänne?

Knepigt men jag säger Saimen, har varit dit en gång och åker gärna igen.

16. Helsingfors, Tammerfors eller Åbo?

Nu är jag definitivt jävig, eftersom jag har bott i Tammerfors trakten i tjugo år – jepp Tammerfors. En vacker stad, omringad av sina två sjöar. Dessutom vatten överallt. Forsen som löper genom centrum, parkerna, Näsinneula, Särkänniemi, torgen, kyrkorna, massa fint

17. Favoriten bland finska nationalparker?

Lemmenjoki, UKK eller Kevo, här måste jag ty mig till de lappländska nationalparkerna, eftersom jag inte har bekantat mig med så många här i södra Finland och i jämförelse är de sen lite ”bleka”.

18. En finsk restaurang jag ständigt återkommer till

Utanför Tammerfors känner jag att jag vill nämna Nautical i Mariehamn, även Seglis heter ÅSS Paviljongen men i folkmun är det Seglis bara, och så Galeasen på Lappo förstås. Dit har man åkt flera gånger, efter att ha levt skärgårdsliv nån vecka, så smakar det bra med restaurangmat emellanåt!

19. Finlands mest romantiska plats?

Skulle nästan ha lust att säga att det beror ju helt och hållet på sällskapet 🙂 Solnedgång på en klippa i skärgården.

20. Finsk semestermat

Grillat i alla former helt klart. Färsk rökt fisk. Finlands populäraste grönsak ”grillimakkara” grillkorven hör ju också hit.

21. En måste-aktivitet i semester-Finland sommartid

Bada bastu med dopp i sjön! Åka båt. Stugliv.

finlandssemester

22. Här firar jag helst midsommarafton, påskafton och julafton

Midsommarafton – i skärgården på stugan eller på stugan vid sjön

Påskafton – på Åland med släkten

Julafton – hemma, men efter senaste jul utan snö, har Lappland blivit ett alternativ att överväga till nästa jul

23. Saker jag saknar med Finland när jag är utomlands

BASTUN!

24. En underskattad finsk destination

Närturismen är underskattad, man ser inte potentialen själv, men får sen höra av andra att ens omgivning är vacker. Medan jag bodde på Åland tyckte jag inte det var något speciellt men nu är det en helt annan sak.

25. De bästa sakerna med Sommarfinland

Ljusa kvällar/nätter, Jordgubbar, Skärgårdsliv, Bastu med dopp

Min lista är väldigt mycket skärgård det får jag medge men det ligger mig nära om hjärtan. Gör gärna en liknande lista och länka till den i kommenterar härnere. Skulle vara kul att jämföra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.