Närturista i Tusby

Närturista i Tusby
Tusby Halosenniemi

Efter att ha vinkat av dotter till USA för Jambore scoutläger spenderade jag att närturista hos svågern i Tusby. Tusby ligger alltså bara ett stenkast från Vanda flygplats och det tar 30 minuter från Helsingfors. Tusby har ca 38 000 invånare. Tips för alla som vill närturista, här finns lantliv, kultur och vackra landskap.

Jag hade dessutom lokalguider som visade mig sevärdheterna i närheten. Vi körde längs med Tusby träsk där det finns egentligen många museer att besöka. Tusby och runt hela Tusby träsk har många sevärdheter och många aktiviteter året runt. Ni finner en lista av museer här och dessutom om Tusby träsk. Men även bara naturen runt Tusby träsk är vacker och man kan till och med ta sig runt träsket med valbart färdmedel, tex cykel.

Tusby Halosenniemi
Huset Halosenniemi
Tusby Halosenniemi
Vackert finskt landskap

Halosenniemi ateljéhem

Ett besök till Halosenniemi som har varit konstnären Pekka Halonens ateltjè var verkligen givande.  Pekka Halonen är dessutom en mycket känd finsk konstnär som levde 1865-1933. Till hans mest kända verk hör väl Gosse vid stranden, Vid Vaken och olika vinterlandskap. Huset är byggt 1902 av timmer vid stranden av Tusby träsk. Bara huset i sig och läget där det befinner sig är en sevärdhet i sig själv. Dessutom inne i huset finns konstnärens ateljéhem samt en växlande konstutställning. Ett väldigt gemytligt besök. Vackra tavlor och historiens vingslag om hur Finland en gång sett ut och hur underbart att en del av det är bevarat.

Kulturkaramell

Efter museum besöket hade vi lunch vid Krapin Paja som är Tusbys Kulturkaramell. Här anordnas olika musik- och teaterevenemang. Man kan också ordna privata tillställningar. Vi har varit hit en gång och sett på en av vår favoritorkester Vesterinen Yhtyeineen. Idag hade vi som sagt en smakfull lunch och en god riesling till det. Vad mer kan man begära.

Krapin paja
En god lunch ute med en riesling
halosenniemi tusby

Inväntade in Gubben från Tammerfors på kvällen och vi gör oss därmed klara för två veckors äventyr i Bordeaux. Följ med oss dit, uppdatering följer inom de närmaste dagarna.

Sammanfattning

Jag har varit på besökt till Tusby flera gånger men har inte riktigt insett vilken potential regionen har för kulturella besök. Definitivt måste vi ta oss mera tid någon gång och besöka flera museum som finns att tillgå och dessutom ta oss runt hela Tusby träsk en dag, fast med bil om vi inte orkar ta oss runt på annat sätt. Att närturista i Tusby var en positiv upplevelse.

Dessa styr kosan mot Bordeaux

15.7.2019

Läs mera om närturista

CYKELTUR INKLUSIVE LUNCH I TAMMERFORS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.