Nu är det jul igen, julen 2020

Nu är det jul igen, julen 2020

Nu står julen 2020 inför dörren. Den blir inte som vi har tänkt och planerat, men vad har egentligen blivit det, det här underliga år. Från det att jag hade mitt halvsekel kalas i mitten på mars har det mesta varit mer eller mindre konstigt. Dessutom har vi gjort stora förändringar i vårt privata liv, köpte hus i början på sommaren som vi renoverade som galningar hela sommaren. Flyttade även till annan ort. Så sommaren blev inte heller normal, skulle väl inte varit det ändå men i varje fall.

Ny mat på julbordet

Nu står julen hur som helst bildligt framför dörren. Imorgon har vi självaste julafton. Vi har städat, vi har klätt granen, vi har köpt
maten. I år har vi tänkte prova lite ”out of the box” och frångår en hel del från måsten och det har vi ”ju alltid på bordet på jul” tänkandet. Nå, med facit i hand gick det sådär.


Vi köpte i varje fall en Fransk julkasse från Restaurangen Fyra Årstiden, Samma restaurang jag skrev om i ett tidigare inlägg.

KLASSISKA 4 ÅRSTIDER I SALUHALLEN

Den innehåller en massa spännande så som:
Lantlig paté, Anklever, Rödbets- och getost sallad med rucola, Tryffel potatissallad, Julkorv med Calvados senap, rökt entrecote, Apelsinpepparsmarmelad, Päronkompott, franska ostar och deras egen formbröd.

Till det blir det att mixa med finska julens några måsten, så som julskinka, är som bäst i ugnen, gravad lax, (gravade själv), men köpte bland annat gravad sik, laxröra, räkröra och svartvinbärssill från Nygrens Kalaherkut i Saluhallen, potatis- och kålrotslådan köper vi också. Jag föreslog att helt lämna lådorna, men jag blev nedröstat. Idén var varje fall att göra det så lätt som möjligt.

Delikatesserna från Nygrens i Saluhallen


Sommaren och hösten har varit så pass intensiv att nu tänker vi lite bromsa till jul.

Vin till jul

Vi har valt Champagne och rödvin till julbordet. Vi har även en Chablis på kylning för säkerhets skull.

I kylen väntar Champagne Laurent-Perrier och i vinstället väntar en Chateauneuf du Pape. (2014) Här här dom klädda i juleskrud. Härliga servettringar jag hittade i en butik i Mariehamn. De passar även perfekt för att även dekorera vinflaskorna. Hur sött är det inte med en vinflaska med röd nos och horn?

Mina uppdateringar på bloggen har varit något sparsamma i höst. Jag hoppas kunna vara mera aktiv efter nyår. Jag har flera idéer på vad jag vill skriva om. Ge mig gärna tips och kommentera gärna mina inlägg. Berätta också till exempel vad ni har för måsten på ert julbord.

En riktigt God Jul på er alla. Ta vara på Er!

Julen 2020
Julen 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.