Ny region – viner från Georgien

Ny region – viner från Georgien
Deli 1909 winebar

Vinklubbens november vinprovning koncentrerade sig enbart på viner från Georgien. Dessutom var vi på Tammerfors enda restaurang med Georgisk mat Restaurang Purpur. Som skådespelaren Ville Haapasalo har varit med att öppna, eller kanske mera gett restaurangen ett känt namn för att få publicitet. Han har väl däremot inte varit där så många gånger själv.

8000 år av vinproduktion

Vi fick berättat för oss om den långa historien Georgien har som vinproducerande land och även deras lite speciella metoder att lagra vinet. Det sägs att vinet har uppkommit i just Georgien för 8000 år sen. Då användes så kallade Kvevri, lerkrukor, som grävdes ner i marken för lagring och mogning av vinerna. Dessa används även idag av vissa vinodlare. Där lär också finnas ca 500 olika druvsorter och 18 olika vinregioner, apellater. Vi smakade alltså vin från druvor som Tsitska, Chinebuli, Mtsvane och Saperavi.

Samtidigt fick vi även smaka på mat från Georgien. Vi fick svampsoppa, Lobio-bönstuvning, grönsallad med Sulugun-ost, Phali är en kräm gjord på kål, lök, nötter och lite rödbeta. Spännande smaker.

Viner vi smakade

Vita:

Bagrationi Classic Brut mousserande, Tsitska, chinebuli, mtsvane – smak av greip, persika och äppel

Askaneli Manavi, Rkatsiteli – smak av äppel, syrligt

Tbilvino Rkatsiteli, Rkatsiteli – gröna äppel, friskt, lite citron, trevligt

Röda:

Tbilvino Saperavi, Saperavi – lakrits, fenkol, vinbär och körsbär

Askaneli Mukuzzani, Saperavi – mörka bär, björnbär, balanserat

Askaneli Kindzmarauli, Saperavi – vinbär, körsbär, jordgubb

Sammanfattning

Nu var man verkligen på nya marker. Aldrig tidigare smakat dessa druvor eller viner från Georgien över huvud taget. I alla fall vad jag kommer ihåg. De vita var ganska lätta och inte så mycket i min smak, men av de röda kunde man verkligen känna potentialen till goda viner. Speciellt tyckte jag om Askaneli Mukuzzani med druvan Saperavi, det var välbalanserat och hade smak av björnbär. Absolut min favorit bland dessa. Eftersom området var så pass speciellt, ordnades ingen omröstning den här gången.

Efter provningen var vi till en annan vinbar i Tammerfors Deli 1909 för ett glas vin var innan vi åkte hem. Deli är alltid ett trevligt stopp för ett glas någon gång. De har erbjuder dessutom viner i prisklasser runt 10 EUR per glas.

15.11.2018

Mera om Georgiens som vinland.

Vinklubbens vinprovning: Duellen mellan Frankrike och Sydafrika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.