ost och vinprovning
Ett Glas Vin,  Lite Tilltugg,  Vinprovning

Ost- och vinprovning

Nya året med Vinklubben började med vinprovning tillsammans med ost. Det var dessutom i samarbete med vinimportören Viinimestarit och ostbutiken Juuustosoppi i Tammerfors Saluhall.  Provningen hålls även i Saluhallen så bara miljön är den klassisk och en upplevelse. Vinerna och ostarna hade inte tagits fram med tanke på att passa varandra direkt utan däremot fick man mera prova sig fram. Det var intressant att märka hur ostens, eller vinets, karaktär ändrade beroende på hur man parade ihop dem. Tumregeln många gånger man kan komma ihåg är att para ihop mat och vin från samma region eller land, det brukar sällan vara ett stort misstag.

Tammerfors saluhall
Saluhallen i Tammerfors
ost och vinprovning

Ost vi smakade:

1.Manchego lagrad i 6 månader, Spanien

Hård spansk ost gjord fårmjölk.

2.Pecorino Romano, Italien

Hård italiensk ost gjord av fårmjölk.

3.Bergkäse. Österrike

Bergsost som är gjord av råmjök.

4.Brebiou

Mjuk vitmögelost av fårmjölk, mognat i två veckor.

5.Kracher, Österrike

Mjuk blåmögelost som man har använt Kracher-dessertvin i tillverkningsprocessen.

6.Gorgonzola Piccante, Italien

Pastoriserad komjölk, pikant blåmögelost.

Ost och vinpronving

Vin vi smakade:

Röda:

BerarteCriaza D.o.C Rioja 2014 Spanien, Tempranillo 100%

Poggerino Chianti Classico, Italien, Sangiovese 100%

Benedetti Chateauneuf-Du-Pape Rouge Frankrike, Grenache 75%, Syrah 15%, Mourvédre 5%, Cinsault 5%

Vita:

Podere Le Castellaccia Astrea Vernaccia di San Gimignano, Italien , Vernaccia 100%

Weingut Türk Eiswein, Österrike, Grüner Vetliner 100%

David Ermel & Fils Grand Cru Rosacker, Frankrike, Alsace, Gewurtsraminer 100%

Ost och vinprovning
Ost och vinprovning

Sammanfattning:

Som både ost och vinälskare var det här alltså en perfekt kväll. Vi fick smaka och även information om osttillverkning och vad som gäller där ifråga om råvaror och mogningstider. Vinerna var som sagt inte direkt parade för ostarna. Men det var även intressant att prova sig fram hur vinet eller osten ändrade karaktär beroende på hur man kombinerade. Tumregeln är dock att kombinera samma region, det brukar bli bäst. Den här gången stämde det till en viss gräns. Men ändå blev man förvånad hur mycket som spelar in för helheten.

22.1.2020

Andra Vinprovningar:

SYDAFRIKAS VINER UNDER LUPP

I FOKUS VIN OCH MAT FRÅN FRANKRIKE

SOMMARTRÄFF PÅ VIIKINSAARI ÖN

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.