
Ost- och vinprovning
Nya året med Vinklubben började med vinprovning tillsammans med ost. Det var dessutom i samarbete med vinimportören Viinimestarit och ostbutiken Juuustosoppi i Tammerfors Saluhall. Provningen hålls även i Saluhallen så bara miljön är den klassisk och en upplevelse. Vinerna och ostarna hade inte tagits fram med tanke på att passa varandra direkt utan däremot fick man mera prova sig fram. Det var intressant att märka hur ostens, eller vinets, karaktär ändrade beroende på hur man parade ihop dem. Tumregeln många gånger man kan komma ihåg är att para ihop mat och vin från samma region eller land, det brukar sällan vara ett stort misstag.




Ost vi smakade:
1.Manchego lagrad i 6 månader, Spanien
Hård spansk ost gjord fårmjölk.
2.Pecorino Romano, Italien
Hård italiensk ost gjord av fårmjölk.
3.Bergkäse. Österrike
Bergsost som är gjord av råmjök.
4.Brebiou
Mjuk vitmögelost av fårmjölk, mognat i två veckor.
5.Kracher, Österrike
Mjuk blåmögelost som man har använt Kracher-dessertvin i tillverkningsprocessen.
6.Gorgonzola Piccante, Italien
Pastoriserad komjölk, pikant blåmögelost.






Vin vi smakade:
Röda:
BerarteCriaza D.o.C Rioja 2014 Spanien, Tempranillo 100%
Poggerino Chianti Classico, Italien, Sangiovese 100%
Benedetti Chateauneuf-Du-Pape Rouge Frankrike, Grenache 75%, Syrah 15%, Mourvédre 5%, Cinsault 5%
Vita:
Podere Le Castellaccia Astrea Vernaccia di San Gimignano, Italien , Vernaccia 100%
Weingut Türk Eiswein, Österrike, Grüner Vetliner 100%
David Ermel & Fils Grand Cru Rosacker, Frankrike, Alsace, Gewurtsraminer 100%



Sammanfattning:
Som både ost och vinälskare var det här alltså en perfekt kväll. Vi fick smaka och även information om osttillverkning och vad som gäller där ifråga om råvaror och mogningstider. Vinerna var som sagt inte direkt parade för ostarna. Men det var även intressant att prova sig fram hur vinet eller osten ändrade karaktär beroende på hur man kombinerade. Tumregeln är dock att kombinera samma region, det brukar bli bäst. Den här gången stämde det till en viss gräns. Men ändå blev man förvånad hur mycket som spelar in för helheten.
22.1.2020
Andra Vinprovningar:
I FOKUS VIN OCH MAT FRÅN FRANKRIKE
Relaterade

En flaska Bordeaux är väl aldrig fel
Du kanske också gillar

Middag och vin uppe i det blå
16/03/2020
En flaska Oakridge hemma
30/06/2020