Ostron och vin vid havet i Arcachon

Ostron och vin vid havet i Arcachon

Att få spendera ett par dagar vid havet med ostron och vin i Arcachon. Tåget från Bordeaux ut till kusten tog ca 40 minuter. Hotellet Grand Hotel Richeliu låg på gångavstånd från tågstation. Hotellet låg dessutom precis invid strandpromenaden. Vi hade ett trivsamt rum även om det var ganska litet, men vi hade i varje fall en liten balkong. Härligt med havsdoft, underbar sandstrand – en perfekt semesterplats. Vi tog en liten promenad längs promenaden och gick ut på piren, kände på den varma sanden innan vi sen gjorde oss klara för att gå ut och äta kvällsmål. Vi hade en tre rätters middag för 24 EUR och en flaska vitt vin till det. Äntligen fick jag Moules musslor, en hel kastrull som huvudrätt. Mums!

Arcachon
Stranden i Arcachon
Love & Hate Arcachon
Love & Hate Arcachon
Ett glas rosé
Ett glas rosé
Moules & Vin
Moules & Vin
Vitt vin i Arcachon
Vitt vin i Arcachon

Ostron, havssniglar och räkor

Första morgonen åt vi inte frukost på hotellet utan gick däremot till ett närliggande café för “Le petit dejeuner traditionnelle française” vilket innehöll baguette, croissant, marmelad, apelsinjuice och kaffe. Voila! Efter det orkade vi gå längs stranden till den stora marinan fast det var bra mycket längre än det såg ut. Nästan hela vägen var det byggd träspång som var vältrafikerad av flanörer och cyklister. När vi hade kommit dit hade det hunnit bli lunchdags. Vi beställde “L’assiette ocean”, vilket bestod av ostron, havssniglar och räkor. Till det en flaska rosé förstås! Vilken lunch! Arcachon är känt för sina ostron så vi kunde ju inte åka utan att ha försökt. Ostronen var fräscha, fast i början kändes det lite som att dricka havsvatten, men de lämnade en mycket frisk smak i munnen att jag ärligt måste säga att det var gott och äter gärna igen.

Lunch i Arcachon
Lunch i Arcachon
L'asiette Ocean
Ostron, havssniglar och räkor – L’assiette Ocean
Arcachon

Dune du Pilat – Europas högsta dyner

Nu var det dags att ändra färdmedel, så vi hämtade ut hyrbilen. För resten av semestern var det meningen att köra till andra delar av Bordeaux och även till Cognac. Med bilen var det lätt att köra de ca 10 km till Europas största sanddyner Dune du Pilat. Helt fantastisk plats helt enkelt, högsta dynerna var 117 m höga och de fortsatte alltså så långt ögat kunde nå. Man fick en känsla av slalombacke men av sand. En plats verkligen värt ett besök. På vägen från parkeringen till dynerna, låg någon liten restaurang och souvenirbutiker men vi var där precis innan stängningsdags så vi hann inte bekanta oss något mera med dessa. Man hade också kunnat rutcha ner till stranden men sen hade det nog varit jobbigt att ”klättra” upp tillbaka igen, så vi lät det bero.

Dune du Pilat
Dune du Pilat
Dune du pilat
Sand, sand, sand
Dune du pilat
Branta trappor
Kvällspromenad Arcachon
Kvällspromenad Arcachon
Arcachon
Ljummen kväll
Arcachon

Andra morgonen åt vi hotellets frukost som var uppdukat med sötsaker i första hand, fast visst fick man också ägg i olika former på beställnin. Även yougurt, baguette med tillbehör och kaffe! Vi fortsatte med bilen mot Sauternes, vitvins området. Kom med fortsättning följer.

Sammanfattning

Resans stora överraskning nästan. Arcachon har dessutom mycket att erbjuda som semestermål. Stranden är helt fantastisk och båthamnen. Här har man möjlighet att njuta av havets frukter, främst då ostron som odlas precis utanför längs kusten. Stämningen var avslappnande, gott utbud på restauranger och jag tycker inte priset kändes för högt jämfört med andra ställen i Frankrike. Att kombinera stads besök i Bordeaux med strandsemester i Arcachon inkluderat ostron och vin, låter som ett bra alternativ för ett framtida besök.

Konst på husvägg
Konst på husvägg – bänk med två pojkar

Läs om första delen i Bordeaux: BORDEAUX – VINETS MECCA

Andra Resor till Frankrike:

DET VAR SOM ATT KOMMA HEM – ALSACE!

PÅ KORSIKA FINNER MAN SOL BAD OCH VIN

EN WEEKEND I ALSACE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.