Paj med kronärtskocka och ricottaost

Paj med kronärtskocka och ricottaost

Kände så för att göra något med kronärtskockor så jag googlade fram mig till ett recept till en paj med kronärtskocka och ricottaost. Lät ju hur gott som helst och en första glans på recepten gav mig dessutom ingivelse på att det var inom mina förmågors gränser. Så efter att ha varit till butiken och inhandlat allt behövligt var det bara att kavla upp ärmarna och sätta igång! Linken till receptet finns här Paj.

paj med ricotta, kronärtskocka parma
rosta pinjefrön
Rosta pinjefrö i torr panna

Receptet i korthet

För botten:

250 g smör eller margarin

6 dl vetemjöl

4 1/2 msk vatten

Fyllning – ricotta & kronärtskocka

1 ask körsbärstomater (à ca 250 g)

0,8 dl pinjenötter

1 burk inlagda kronärtskockshjärtan

2 burkar ricottaost (à 250 g)

1 burk grön pesto (à ca 200 g)

5 ägg

2 dl mjölk

10 skivor parmaskinka

1/2 kruka basilika

Jag fick däremot inte degen att räcka till en så stor form som det stod i receptet utan jag använde istället en ugnsform på ca 20×35 cm.  Annars var det väldigt enkelt och en fyllig paj. Jag använde dessutom mindre pesto än i receptet, och det räckte väl för mig som inte är så förtjust i smaken i större mängder. Det blir en väldigt matig paj, som passar bra att äta sådan eller att ta med en grönsallad.

Sammanfattning

Receptet var dessutom enkelt att följa, och fanns utrymme för att improvisera. Nästa gång tänker jag dock lämna bort peston och byta ut ricottan helt eller delvis med getost, som är min absoluta svaghet. Att dekorera med parmaskinka ger en god smak och ser även mer läcker ut. Jag återkommer en dag med en uppdatering någon gång hur det gick med uppföljaren.

paj med ricotta kronärtskocka

Läs även andra inlägg med mat: VALBORG 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.