Påsken 2020

Påsken 2020
Chokladägg med citronmousse

Påsken 2020 går till historien. Den blev ju dessutom en väldigt lång påsk eftersom Coronan gjorde att man mest höll sig hemma. Här på våra breddgrader, som säkert på många andra håll, hade vi ett verkligen växlande väder. Varannan dag hade vi snö, och under samma dag ändrade vädret så snabbt från strålande sol till snöstorm.

vårväder
Vårväder

Vi gjorde däremot några rejäla promenader, vilket en av dem tog 2 timmar och 40 minuter. Kändes i benen. Påsksöndagen höll vi oss dock inomhus, var ett sånt skitväder att det var bara att vara ut med hunden som snabbaste. Annandagen gick vi på en promenad på en timme, blåste kallt.

Däremot har vi satsat på att laga mat och äta gott! Jag har gjort några nya försök på dessert sidan. Varmrätterna har varit mera traditionella. Lammstek i ugn med vitkökspotatis. Stekt gös med potatismos. Grönsaker i ugn. Sen har det ju varit memma med grädde och socker, inge annat tjafs.

Tårta med passionsfrukt och vitchoklad

Som dessert lagade jag Passionsvitchokladtårta. Väldigt lätt, krossade havrekex och smält smör som botten, citronkvarg, smältost, passionsfrukt och smält vit choklad och sen fick det stå i kylen över natten. Fräsch och god.

Passionkaka
Passionkaka med vitchoklad

Chokladägg med citronmousse

Annandagen gjorde jag dessutom en efterrätt av chokladägg, delade dem på hälft, vispade grädde, blandade i kvarg, citronsaft och lite socker. Dekorerade med små fyllda chokladägg. Detta kallas på finska för ”töhnämuna

påsk
Chokladägg med citronmousse

Vi hade tänkt oss till stugan men med tanke på att den är bara för sommarboende så var det nog lika bra att stanna hemma. Vi började se på en fransk serie Le bureau som var intressant. Under helgen har vi sett två säsonger.

Vi öppnade även en Rioja Baron de Ley från 2011. Den luktade dock och även smakade unket, kändes redan på korken. Som tur var hade vi en flaska till av samma årgång i källaren för att jämföra med. Fast det var ju synd att en flaska inte gick att dricka så var det ändå intressant att känna skillnaden. Den var på druvorna Tempranillo och Graciano. Fyllig körsbärssmak, lite choklad, mörka bär.

Rioja
Rioja 2011

Vi öppnade även en flaska från Jean Sipp, Gewurtzraminer 2014. Härligt aromrik,  god och fräsch. Blommor och frukt.  Vi bodde hos paret Sipp i Ribeauvillé på vår andra resa till Alsace. Du kan läsa mer om det här: DET VAR SOM ATT KOMMA HEM – ALSACE!

Jean sipp
Vin från Alsace
påskhäxa
Påskhäxan på tur påsken 2020

Andra högtider som jag skrivit om:

TRADITIONELL MIDSOMMAR

KRÄFTOR EN SENSOMMARKVÄLL

FÖRSTA MAJ MED EN FERRARI

EN RIKTIGT GOD JUL FRÅN LISETTE MED ETT GLAS VIN

ETT GOTT NYTT ÅR 2020

2 kommentarer på “Påsken 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.