Påsken 2021

Påsken 2021

Påsken 2021 firar vi så gott som likadant som för ett år sedan då Corona var något nytt och vi var isolerade hemma. Ännu är det inte rekommenderat att resa någonstans, så vi firar snällt påsken hemma. Även vi hade gärna farit och hälsat på släkt och vänner, eftersom vi stannade hemma även i jul för samma orsak.

Vi har i varje fall ungdomarna hit på middag. Den består av en förrätt av gravad sik, creme fraiche med dill på skärgårdsbröd. Till huvudrätt lagar vi en 3 kg älg stek, som vi steker i ugnen. Jag lagar som tilltugg röstipotatis och såsen gör jag på skyet som blir av steken med lite rödvin. Till efterrätt lagar jag fyllda chokladägg med citronkvargmoussse.

En fungerarade helhet och förvånande lite blir det kvar av älgsteken.

Vi dricker till förrätten en Riesling från Tysklands Pfalz. Till huvudrätten har vi ett Barolo vin som talar väldigt bra med älgen.

Recepten i korthet

Skärgårdsbröd i skivor, creme fraiche som smaksattes av dill, salt, citronpeppar och lite citron.

Huvudrätten stekte vi i ugnen i stekpåse till 66 graders inner värme, marinerade med enbär, timjan och vitlök natten innan. Röstipotatisen river jag grovt, klämmer ur vätskan genom en handduk. Därefter smaksätter jag med riven röksmaksatt ost, salt och peppar, steker dem ca tio minuter på var sida. Såsen kokar jag på skyn som blir av steken, tillägger 1 dl rödvin. Kokar ihop dem i ca en halvtimme, lägger till smör ihop rört med 2 matskedar vetemjöl.

Efterrätten består av 2,5 dl hårt vispad grädde och en burk med kvarg som jag smaksätter med 1 dl socker, citron och lemon curd. Fyller delade chokladägg och dekorerar med små chokladägg.

Så Påsken 2021 blir riktigt trevlig, vi hinner vila ut ordentlig, får lite gjort hemma. Vädret är ganska kallt och blåsigt men vi ser solen flera dagar i varje fall.

Påsken 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.