Pinot Noir Duell mellan Alsace och Bourgogne – är det nån skillnad?

Pinot Noir Duell mellan Alsace och Bourgogne – är det nån skillnad?

Vi anordnade en intressant vinprovning hemma genom en duell av Pinot Noir från två olika vinregioner i Frankrike. Vad mera, de ligger inte längre än några timmars körning från varandra, Alsace och Bourgogne.

Vi besökte båda regionerna sommaren 2018 och hittade i källaren ett par passande flaskor. Från Alsace som vi kallar Mammas vin är Domaine Meyer Jean-Luc & Bruno från byn Eguisheim. Vi har besökt dem flera gånger och de skickar någon låda till oss då och då. Från Bourgogne hittade vi en flaska från Naudin-Varrault Mercurey, Cote Chalonnaise. Det är nog en flaska vi köpte i Bourgogne på en Carrefour för någon tia kanske. Vet ingenting om dem.

Duell Alsace vs Bourgogne

Vin vi smakade

Alsace – Domaine Meyer Jean-Luc 2015 15% alltså Mammas vin

  • lätt, ladugårds doft, lätta röda bär, fruktig, lite syrlig men rätt aggressiv
  • ljus i färgen

Bourgogne – Naudin-Varrault Mercurey, Cote Chalonnaise 13 %

  • starkare doft, fyllig, mogna körsbär, andra röda bär, balanserad, tanniner
  • djupare röd färg

Druvan Pinot Noir

Pinot Noir är en krävande druva att odla. Den har tunt skal och växer som väldigt täta klasar så därmed väldigt känslig för angrepp av olika sjukdomar, såsom röta och svamp. Den mognar dessutom sent vilket också ökar risken för komplikationer. Känslig för frost på våren och röta på hösten. Det är däremot en druva men lång historia. Och vid lyckad skörd och produktionsprocess ger ett fantastiskt vin.

Den har sina rötter i Bourgogne och där råder idealiska förhållanden i klimat, väder och jordmån för Pinot Noir. Den trivs i svalare klimat och gillar inte gassande sol och för mycket värme. Den odlas även på andra håll i Frankrike, där den ger mera lättare fruktigare viner. Den odlas också i Tyskland under namnet Spätburgunder, i Italien med namnet Pinot Nero och i Österrike under Grauburgunder. Även i Nya Zeeland och Kalifornien får man väldigt fina viner av Pinot Noir.

Pinot Noir är också en av de tre godkända druvorna i Champagne, den blendas antingen tillsammans med Chardonnay och Pinot Meunier, eller görs på 100% Pinot Noir och kallas då Blanc de Noirs. Populär även i andra mousserande runt i världen.

Bildkälla Pixabay.com

Slutsats

Skillnaden är som natt och dag mellan Bourgogne och Alsace i vår duell Pinot Noir. Det är som det inte är samma druva. Det är väldigt intressant fenomen, hur samma druva kan vara så olika, från den alsatiska lätta vinet till Bourgognes fylliga balanserade och mogna. Och då är vinet vi smakade från Bourgogne ett supermarket vin. Jag är ingen expert att säga vad som gör skillnaden, men jag kan väl konstatera att skillnaden är ENORM! Om du vet vad som gör skillnaden, kommentera gärna.

15.9.2019

Andra Pinot Noir releterade inlägg:

TOUR DE FRANCE – VINPROVNING

PINOT NOIR FRÅN HELA VÄRLDEN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.