Riesling från Eguisheim

Vi lagar en ganska snabb rätt med lax i ugnen, jag skyr över med vitt vin, grädde och citron. Det blir riktigt gott. Till det dricker vi en Riesling från Leon Baur i Eguisheim, Alsace. Vi har köpt flaskan på ett av våra besök i Eguisheim. Baur vinhus har odlat vin sedan 1738 och är odlare i nionde generationen. Så som många andra vinhus i regionen, har de några år på nacken inom vintillverkning.

De odlar alla av Alsace sju druvor varav Riesling är den största, men värt att smaka är även Pinot Gris och Pinot Blanc. Gewurtzraminer är en arombomb och faller inte alla i smaken. Pinot Noir är för många för lätt om man förväntar sig ett riktigt rödvin för kötträtter. Men annars är det ett trevligt vin det också. De har vin från tre olika Grand Cru områden, Eichberg, Pfersigberg och Kaefferkopf.

lax och riesling
En enkel rätt, vitt vin, grädde och citron, in i ugnen, voilá!

Vinet vi dricker idag är:

RIESLING CUVÉE ELISABETH STUMPF 2017

Det har belönats med Gold Medal Concours of Lyon

Vinet har odlats för att hedra Elisabeth Stumpf, fru till Léon Baur, därav namnet.

Vinet är fruktigt och torrt med aromer av citron och är välbalanserad. Någon ton, som vi inte riktigt kan sätta fingret på, gör att det inte smakar helt som en riesling, som vi är vana vid från Alsace. Vinet passade dock alldeles utmärkt till vår lax. Enligt deras sidor passar vinet till fisk, skaldjur, surkål, sushi och vitt kött bland annat.

Eguisheim en pärla

Besöker ni Alsace får ni absolut inte missa byn Eguisheim. Det är verkligen en pärla med många vinodlare att besöka dessutom. Byn omnämns redan runt 720 och är alltså mycket gammal, och det märker man när man strosar på dess små gator och upptäcker gränd efter gränd. De små små husen bildar som en ringmur runt bykärnan, dessutom finner man smala kullerstensgator och mysiga små butiker och restauranger att upptäcka. Därtill alla vackra utsmyckade hus, som Hans och Gretas pepparkakshus ungefär. Men dessa är inte från sagovärlden utan finns på riktigt.

eguisheim

Fantastiska blomuppsättningar fyller byn eftersom Eguisheim är dessutom en Ville de Fleuire och har även valts till Frankrikes vackraste by. Det kan man väl förstå. Så missa absolut inte denna unika plats om ni är åt det här hållet, ja det är till och med värt att åka bara för Eguisheim. Ligger dessutom bara 8 km söder om Colmar som är den största knutpunkten längs med Route du vin.  Eguisheim är omringad av vinodlingar och bara en kort körning uppför bergen hittar man även gamla slottsruiner. Själva ruinerna i sig är kanske inte värt besväret men däremot är den fantastiska utsikten man har där uppe det.  

Läs om våra resor här:

MED TÅG I ALSACE

EN WEEKEND I ALSACE

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.