Rioja vinprovning

Rioja vinprovning

Oktober vinprovning med vinklubben är alltså med Rioja i centrum. Vi smakar dessutom vinerna i klassiska spanska restaurangen Salud i Tammerfors. Så vi är alltså på spansk mark på sätt och vist. De bjuder på en extremt fin vinprovning, en tallrik tapas och sex Rioja viner står uppdukade.

Jag har aldrig varit till Rioja men förstås vinerna har jag provat på.

Rioja regionen

När vinlusen härjade som mest i Frankrike (1870-talet), flyttade vinodlare från Bordeaux till Rioja med sin teknik och sitt kunnande, och skapade Riojas ”moderna” vinodlartraditioner. Till exempel att lagra viner i ekfat har kommit till Rioja från Bordeaux. Rioja ligger alltså i norra Spanien, inte långt från Baskien vid floden Ebro, och har troligtvis fått sitt namn av bifloden Rio Oja. Distriktet är dessutom uppdelat i tre olika områden, Rioja-Alta och Rioja-Alavesa ligger högre vilket ger kyligare klimat än Rioja-Baja (Oriental) som är beläget lägre och har varmare klimat. Druvorna kan mogna upp till sex veckor tidigare.

Röda vinet utgör alltså 85% av totala mängden tillverkade viner, resten är vita viner, Cava och rosé. Den absolut största druvsorten i Rioja är utom alla tvivel Tempranillo och utgör 80% av den odlade mängen. Vinena är ofta antingen med 100% Tempranillo eller från 60% och med en blend med tex Garnacha, Graciano eller Cariñena. Gröna druvor är Viura, Tempranillo Blanco och Verdejo.

Rioja Klassificering

Vino Joven är alltså lägsta klassen och gjort för att drickas mer eller mindre genast. Sällan lagrat i ekfat.

Crianza kräver att det röda vinet är lagrat i minst två år, varav minst ett år på ekfat. Vitt och rosé ska lagras i minst ett år varav sex månader på fat.

Reserva innebär alltså att lagringen är minst tre år, varav ett år på fat för det röda. Vitt och rosé ska lagras i minst två år, varav sex månader på fat.

Gran Reserva produceras det bästa året och är lagrat i minst fem år, varav minst två år på fat för det röda. Vitt och Rosé ska lagras minst fyra år varav minst sex månader på fat.

Viner vi smakar

El Guía

Roija Alavesa, 90% Tempraillo, 20% Viura (vit) Producent: Finca de la Rica. Pris: 10 EUR

Ung med röda och svarta körsbär i doften.

Vinas de Gain

Rioja Àlavas, 100% Tempranillo Producnt: Artadi. Pris: 13 EUR.

Vinet har mognat 12 månader i franska ekfat. Klassisk doft, kryddig, röda och mörka bär.

Vina Pomal Ecologico

Haro, Rioja Alta, 100% Tempranillo. Producent: Raventos Godorniu. Pris: 15 EUR.

Vinet är lagrat i 9 månader i amerikanska ekfat. Balanserat, mörka bär, violer, lakrits och kryddor, lite vanilj och rostat kaffe.

El Anden de la Estacion Crianza

Rioja Alta, 60% Tempranillo, 30% Garnacha, 5% Graciano och 5% Mazuelo. Producent Bodegas Muga. Pris: 20 EUR.

Vinet är lagrat i 14 månader i ekfat. Kryddor, jordgubbar, röda vinbär och lakrits.

Proelio Reserva

Från olika delar av Rioja. 85% Tempranillo, 10% Garnacha, 5% Graciano. Producent: Proelio. Pris: 23 EUR.

Det är lagrat i 15 månader i ekfat. Klassisk doft, fylligt och mörka bär, tanniner, vanlilj.

Coto de Imaz Gran Reserva

Rioja Alta, 100% Tempranillo. Producent El Coto de Rioja. Pris: 26 EUR.

Det är lagrat i 24 månader i både amerikanska och franska ekfat. Söt doft, läder och torkad frukt, bärig doft, vanilj och julkryddor.

Vi ger självklart poäng åt vinerna i vinprovningen och de är dessutom rätt jämt fördelade. Största skillnaden är till jumbo som blir vin nummer ett El Guia med 29 p. Högsta poäng och med bara med en poängs skillnad får vin nummer fem Proelio och vin nummer sex Coto de Imaz med 62 vs 63 p. Vinnare är alltså vin nummer sex. En fulländad vinprovning av Rioja i sin helhet.

28..10.2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.