brunello vs rosso

Rosso di Montalcino vs Brunello di Montalcino

Vad gör skillnaden mellan Rosso di Montalcino och Brunello di Montalcino? Två klassiska röda viner från Italiens Toscana varma sol. En liten duell mellan dessa två, och vilken blir favorit, tar prestigefulla Brunellon hem spelet med 10-0? Spännande att se.

Var kommer de ifrån?

Montalcino är en stad i Toscana i regionen Val d’Orcian, ca 40 km från Siena och 110 km från Firenze.

Här har man tillverkat vin sen slutet på 1800 talet, första årgångsvin flaskades tydligen redan 1863 och 1865 men efterfrågan växte först i och med att Brunello vinet fick först DOC klassificering på 1970 talet och DOCG klassificering 1980.

Brunello di Montalcino

Vinet görs med endast en druva, Sangiovese, som alltså kallas Brunello i Montalcino regionen. Brunello kan översättas till “ den lilla mörka” och syftar då på sangiovesedruvan. Och är väl mera en klon av Sangiovese druvan än en egen sort.

Druvorna får mogna sent, man har gamla vinstockar som ger liten skörd, det får jäsa långsamt och länge, skalen får ligga med så länge som möjligt för att ge färg och smak. Vinet mognar i minst fyra år varav minst två år på ekfat från Toscana.

Det var en man vid namn Biondi-Santi, en soldat i Garibaldis armé, som 1870 utvecklade den vintyp som efter en del modifikationer idag kan kännas igen som det regionspecifika Brunello di Montalcinovinet. Idag är Biondi-santis viner svåråtkomliga samt dyra.

Rosso di Montalcino

Rosso är däremot en mera lättsam variant än Brunellon och är inte fast med så många restriktioner i tillverkningsprocessen. Även här används 100% av Sangiovese druvan, men har en DOC klassificering istället för DOCG som Brunellon. Viner får säljas redan den 1 september året efter skörd. Lagring på ekfat är upp till producenten. En enklare variant av Brunellon, men inte sämre för det, ett mycket uppskattat vin som kan njutas mer ofta än en Brunello eftersom det är mera förmånligt att införskaffa.

Vi smakar viner från tre olika vinhus La Togata, Matrojanni och Caparzo.

Viner vi smakar är

Tenuta Carlina La Togata Jacobus Rosso di Montalcino DOC 2015

Tenuta Carlina La Togata Rosso di Montalcino DOC 2015

Mastrojanni rosso di Montalcino DOC 2014 – Pris för 2017 är 29 EUR

brunello vs rosso

Tenuta Carlina La Togata de Togati Brunello di Montalcino DOCG 2012

Caparzo La Casa Brunello di Montalcino DOCG 2011 – Pris för en 2015 är 59 EUR

Mastrojanni Brunello di Montalcino Vigna Loreto DOCG 2011 – Pris för 2014 är 54 EUR

brunello rosso

Sammanfattning

Jag erkänner jag har aldrig smakat vare sig Brunello eller Rosso di Montalcioa innan den här kvällen. Inte vad jag vet i varje fall och jag skulle väl tro att man skulle komma ihåg ifall man smakat ett så prestigefullt vin som Brunello di Montalciano faktiskt ju är. Jag tyckte dessutom om båda två och de har båda en viktig plats att fylla det är jag säker på. Hur konstigt det än låter lutar jag ändå till Rosso, kanske för att den är enklare och mera fördomsfri än Brunellon. Dock, visst var Brunello fyllig och väldigt fin med lång smak och en hel säck med aromer att ta sig till. Där finns plommon, björnbär, läder, tranbär mm

winebridge
Timo Jokinen på Winebridge höll i vinprovningen

Februari 2020

Andra inlägg med inslag från Italien:

AMARONE FÖR HELA SLANTEN

FYRA RÖDA OCH ETT GLAS CHAMPAGNE

VINER FRÅN VENETO – ITALIEN

OST- OCH VINPROVNING

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.