Sommarträff på Viikinsaari ön

Sommarträff på Viikinsaari ön

Sommarträffen inklusive vinprovning med vinklubben tog oss till ön Viikinsaari i Pyhäjärvi sjön. Däremot som många kanske inte vet, och många nog vet, är Tammerfors omringad av två sjöar, Pyhäjärvi och Näsijärvi. Deras höga nivåskillnad tillsammans med Tammerkoski-forsen som förenar dem båda gjorde att Tammerfors blev bebott i första hand eftersom industrin byggdes upp med hjälp av forsen.

Viikinsaari är en retrit ort för lokalbor men även trevligt mål för turister. Där finns rekreationsområde, strand med bastu, en restaurang, dansbana och sommarteater. Där arrangeras även olika konserter och evenemang under sommaren både för barn och vuxna. Dit åker man med färja och överfarten tar ca 20 minuter från Laukontori hamnen i hjärtat av Tammerfors.

Förrätt getost med vårliga grönsaker
Närproducerad mat – här förrätten

Köksmästare Anette Melin önskade oss välkomna till Restaurang Viikinsaari och presenterade menyn för oss och samtidigt berättade för oss om deras verksamhet i övrigt. Deras filosofi och mål är att använda närproducerad och hälsosam mat i första hand. Vi hade trerättersmiddag och vinprovning som sig bör när vinklubben träffas. Vårsäsongens sista träff innan uppehållet för sommaren. Menyn bestod av förrätt med getost och vårliga grönsaker, till huvudrätten kunde vi välja mellan gös, sparrisrisotto eller oxfilé, som efterrätt fick vi yougurtmoussé med rabarber och havre.  

Viner på Viikinsaari
Sommarträff på Viikinsaari ön

Viner vi drack/smakade:

Champagne Brut Nature, Blanc de blancs, Fourny & Fils

Champagne Geoffroy Pureté

Savoie 2015 Apremont

Marcel Deiss Riesling 2016

AVGVSTVS Ull de Llebre, Microvinificacion

Brachetto D’acquil 2017 Pinetto

Calvados Domfrontais

Sammanfattning:

Alltså en fulländad helhet av närproducerad mat i fokus, som var utsökt och vinerna med. Även om vinerna inte var närproducerade och tack för det! Eftersom det var avslutning på säsongen och sommarträff på Viikinsaari ön så hade vi ingen omröstning av vinerna, annat än bordskamraterna emellan. Dessutom hade vi verkligen tur med vädret, en vacker sommarkväll med vackra färger när vi åkte tillbaka. Alla var på ett gott humör. Sommaren ännu fräsch och framför oss.

8.6.2018

Pyhäjärvi i sommarskrud

Läs mer om Viikinsaari:

Andra träffar med Vinklubben: Fina röda viner från Katalonien, Spanien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.