Sydafrikas viner under lupp

Sydafrikas viner under lupp

Sydafrikas viner som tema denna kväll. Vinprovning på Deli 1909 med Vinklubben. Sydafrika har dock kanske lite dåligt rykte i vissa fall som vinland. De har ju dessutom haft det ganska svårt politiskt genom historien. Att de har lite kontroversiella metoder vid odlingarna och vid tillverkningsprocessen, men som vi också vet finns det även många fina och kvalitativa viner härifrån.

Sydafrika vinregion

Viner har tillverkats i Sydafrika i över 350 år, så de har nästan lika lång historia som många regioner i Europa. De mest kända vinregionen i Sydafrika är nog Stellenbosch men även Swartland, Paarl, Franschloek och Robertson har framträdande roll för vinproduktionen. Constantina är Sydafrikas äldsta vinregion och ligger dessutom bara 20 minuter från Kapstaden söderut. 

Vinets historia går alltså tillbaka till 1656 då Jan van Riebeeck planterade de första vinstockarna nära där Kapstaden ligger idag.  Av de blåa druvorna odlar Sydafrika mest Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinotage och Merlot. Av de gröna odlas Chenin Blanc som också kallas Steen, Colombard, Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Viner vi smakade

Mousserande Silverthorn rosé – Shiraz

Solara – Sauvignon Blanc

The Innocent – Chenin Blanc, Sauvignon Blanc

Lanzerac Stellenboch – Chardonnay

The Innocent – Shiraz

Arendsig – Cabernet Sauvignon

Sydafrika
Min favorit bland de vita
Sydafrika
Min favorit bland de röda

Sammanfattning

Jag har inte riktigt varit en vän av Sydafrikas viner. Vet inte om jag blev det efter den här provningen heller men i varje fall helt ok viner över lag. Vi smakade alltså ett mousserande, tre vita och två röda. Min absoluta favorit bland dessa var dock det sista vinet, Arendsig från regionen Robertson av Cabernet Sauvignon druvan. Det var fylligt med smak av mörka bär, lakrits, plommon mm. Av de vita tyckte jag bäst om Lanzerac från regionen Stellenbroch av druvan Chardonnay. Fruktig med mineraler, citron och hög syra.

11.9.2019

Andra vinprovningar:

MAT OCH VIN FRÅN ARGENTINA

SPANSKA VINER PÅ SALSALLADA

ÄDELPROVNING AV FRANSKA VINER TOUR DE FRANCE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.